Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Aqua szut Turbo N 550 - zapycha się ?  (Przeczytany 10840 razy)
klechulec
Nowy
*

« : Grudzień 13, 2007, 10:36:57 »

Witam wszystkich   Good !
Mam problem z filtrem Aqua szut turbo N 550 w akwarium 60l. Co ile powinno się czyścić tego typu filtr ponieważ u mnie raz na kilka dni się zapycha (chyba) i muszę wyjąć gąbkę (wymieniłem watę z zestawu na gąbkę) i ją czyścić. Po tym jak ją wypłucze w czystej odstanej wodzie chodzi przez kilka dni normalnie a później znowu to samo. Dodam, że aqua narazie dojrzewa i w związku z tym jest troche kawałków roślin i innych śmieci. Czy to jest normalne? Może to jest spowodowane tym, że zdjąłem plastykową obudowę (tak ajk mi doradził sprzedawca) która jest w zestawie.
Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2007, 10:48:49 »

Może gąbka jest nieodpowiednia (za gruba, za drobna)? Wkłady z filtra płucze się w wodzie ściągniętej z akwarium. Tylko i wyłącznie. Syf w postaci kawałków roślin itp proponuję powyławiać sitkiem. Jeśli masz włączone to napowietrzanie wężykiem to je wyłącz tylko wylot z filtra ustaw tak aby lekko poruszał taflą wody.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
klechulec
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2007, 12:43:29 »

Czyli do wypłukania gąbki powinienem ściągnąć wodę z aqua i w niej wypłukać, a syf który z niej wyjdzie jakoś wyłowić, tak jak mówisz np sitkiem i wlać spowrotem? bo przecież nie będę tej wody na nową wymieniał co chwile prawda. Zobaczę co z grubością tej gąbki.
Ps a ta obudowa jest zupełnie zbędna? To po co ona właściwie jest, może żeby wrzucić jakies "wolnopływające" wkłay filtracyjne?
Dzieki pozdrawiam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2007, 14:22:23 »

Gąbkę płucze się przeważnie podczas podmianki wody. Przeważnie robi się to tak, ze ściąga się co tydzień/dwa w ilości ok 10-20% wody do wiadra w zależności od ilości ryb, roślin itp i dolewa nową, odstaną wodę do akwarium uzupełniając to co się ściągnęło. W tej ściągniętej wodzie która jest w wiadrze płucze sie filtr. Po płukaniu filtra tą brudną wodę wylewasz. Nie wlewa się jej z powrotem do akwarium. Jeśli tam w filtrze była wata to obudowa była konieczna bo ryby mogły się do tej waty dobrać. Sitkiem wyłów te większe kawałki co w akwarium pływają to nie będą się osadzać na filtrze.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2007, 14:26:27 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2007, 17:20:47 »

Napisałeś że: cytuję "Po tym jak ją wypłucze w czystej odstanej wodzie chodzi przez kilka dni normalnie a później znowu to samo." To znaczy co, bo nie rozumiem.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2007, 18:51:20 »

sadze ze problemem nie jest gabka.  wyjmij ten filtr otworz i wyplucz w srodku. tez tak mialam kiedys ze co pare dni filtr ( wewnetrzny aqael) zwalnial az w koncu stawal plukanie gabki pomagalo ale na krotko, a tam wokolo wirnika kupe syfu bylo.  [proponuje mechanizm wyplukac pod woda bierzaca i to pod sporym cisnieniem, a gabke oczywiscie w wodzie sciagnietej z akwa]

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 14, 2007, 07:00:46 »

Ja też mam filtry turbo - dwie sztuki mocniejszej wersji 700... W jednym z nich mam tak jak prawdopodobnie Ty tylko gąbkę na rurce osadzoną bez plastikowej obudowy. Z tym układem nie mam problemów - podczas podmianki sciągając wodę z akwa wężykiem zbieram tylko większe zabrudzenia z tej gąbki.

W drugim mam założone dwa plastikowe pojemniki jeden pod drugim - w dolnym (do którego najpierw wpada woda) jest włuknina (ostatnio była wata i też było dobrze) jako prefiltr mechaniczny na którym zatrzymują się osady, a potem woda przechodzi przez ceramikę w drugim pojemniku - filtracja biologiczna. Rzeczywiście raz na jakiś czas ten dolny zbiornik się przytyka - ale to spowodowane jest chyba tymi drobnymi otworkami w pojemniku które zarastają syfem...

Przy braku obudowy nie powinieneś mieć takich problemów chyba! Ja mam dość drobną tą gąbkę w pierwszym filtrze a mimo to wszystko jest ok... Może rzeczywiście zdejmij obudowę wirnika (wyłącz kabel z gniazdka!!!) i przemyj wnętrze i wyjętą z niego turbinę pod mocnym strumieniem wody i przeleć szczoteczką - to pomogło mi na dłuższy czas przy innym mniejszym filtrze więc może to o to chodzi...

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
klechulec
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2007, 09:39:36 »

Napisałeś że: cytuję "Po tym jak ją wypłucze w czystej odstanej wodzie chodzi przez kilka dni normalnie a później znowu to samo." To znaczy co, bo nie rozumiem.
To samo znaczy w tym przypadku zwolnienie pracy filtra.
Filtr wczoraj wyjąłem i wypłukałem wirnik, mimo że nie wyglądało żeby był zanieczyszczony a gąbkę wypłukałem i narazie jest dobrze. Myśle, że to wina gąbki bo jak uruchomie filtr bez założonej gąbki to wtedy musze zmienić przepływ bo pralka sie robi.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Ps jak przyjdzie mi założyć nową gąbkę to jak ją wymienić zamiast tej starej żęby zdążyły się osadzić wszystkie bakterie itd (nie chce znów czekać 2 tygodnie) bo przecież nie mogę zrobić tak, że starą wyjmuje a zakładam nową i koniec ?
Pozdrawiam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 14, 2007, 09:53:58 »

Bakterie znajdują się również w wodzie więc nowa gąbka łatwo je wyłapie. Możesz zrobić jeszcze tak, ze ściągasz starą gąbkę, płuczesz w wiadrze w wodzie z akwarium a potem w tej przybrudzonej wodzie płuczesz nową gąbkę po czym zakładasz ją na filtr i uruchamiasz normalnie filtr w akwarium z nową gąbką. Kilka dni po wymianie wkładów w filtrze powinno się dość oszczędnie karmić ryby.

Pozdrawiam,
Emi

klechulec
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 14, 2007, 12:17:42 »

Ok Dzieki Zobaczę czy pomoże
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: