Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kiryśnik Czarnoplamy  (Przeczytany 1826 razy)
karmel
Nowy
*

www.myspace.com/karmeljarzomb

« : Grudzień 07, 2007, 19:59:03 »

Witam
pytanie moje odnośnie rozrodu brzmi następująco
czy samica może pomagać samcowi w budowie gniazda?
Od dłuższego czasu próbuje je rozmnożyć mam jednego samca i chyba 2 samice...
samca jestem pewien na 100% - pierwszy promień płetwy piersiowej wyraźnie zgrubiały i czerwony...
Samice mam dwie: jedna odrzuciła zaloty samca to wpakowałem mu drugą ale widzę teraz ze ona tez tam sie kreci przy gnieździe i produkuje bąble ;/ no nie wiem albo to jest niedorozwinięty samiec  ;p albo po prostu razem będą budować gniazdo Wink pozdrawiam

poniżej zdjęcie owego samca samicy zamieszczę jak tylko naładuje mi sie bateria do aparatu :-)

170l , 50l, 50l, 40l, 15l, 15l, 15l
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 07, 2007, 21:35:35 »

Pierwsze moje próby własnie takie były. Albo jakby wkurzona samica sama próbowała budowy gniazda albo wręcz odwrotnie niszczyła mu niechcący a samiec nie odbudowywał piany.
Ja je odławiałem i znów po dziesięciu dniach ponawiałem próby aż ni z tego owego nagle wszystko zaczęło sie mnozyć.
Być może zbyt "ciemny" jeszcze samiec a gotowa do tarła samica.
Dodam że miałem tych kiryśników chyba z trzynaście samych wielkich byków które mój znajomy nakupował od róznych akwarystów i ja miałem je mnożyć.
Wielkie problemy miałem z początku być może dlatego że nikt z poprzednich właścicieli nie próbował je rozradzać.
Pózniej jakby nie te same ryby były.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2007, 09:37:18 »

Masz samca Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: