Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zestaw do napowietrzania  (Przeczytany 1705 razy)
piotrekkk
Zainteresowany
**

« : Grudzień 01, 2007, 18:22:32 »

Wczoraj do swojego akwarium kupiłem brzęczyk. W skład mojego zestawu wchodzi brzęczyk, przewód silikonowy,kamienie napowietrzające.Widziałem również zawór zwrotny.Do czego służy taki zawór ? Czy jet on konieczny?
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2007, 18:35:15 »

zaworek zwrotny jest po to zeby woda Ci sie z akwarium nie przelala na zewnatrz
tu masz przykladowy opis http://www.allegro.pl/item277205407_zaworek_zwrotny_bezpieczenstwo_i_wygoda_zobacz.html

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2007, 18:38:41 »

Czasami moze byc tak, ze z jakiegos powodu elektrownia wylaczy prad i woda potrafi wezykiem wrocic do brzeczyka i dalej ... wiadomo co  Wink. Dlatego zaworek moze ocalic mieszkanie przed powodzia. Dobrze tez jest stawiac brzeczyk powyzej lustra wody.

pozdrawiam
asmi
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2007, 19:41:14 »

dzięki.
Będę musiał sobie coś takiego sprawić.A czy brzęczyk musi byc wyżej niż akwarium?
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 01, 2007, 19:45:44 »

Może być w dowolnym miejscu tylko że jeżeli umieszczasz go poniżej tafli podejmusze pewne ryzyko (minimalizowane przez zawór zwrotny) że woda Ci się cofnie. Jeżeli możesz go sprytnie umieści gdzieś wyżej to jest to na pewno bezpieczniejsze, jeżeli dasz poniżej też nic się nie powinno stać (przy zaworku) ale ryzyko pozostaje.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: