Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: otosek pomocy  (Przeczytany 6944 razy)
siwy1980
Nowy
*

« : Listopad 27, 2007, 17:59:00 »

Witam
W moim  drogim akwarium 30l pływa sobie 6 neonkow i 2 otoski
Problem jest taki ,jeden otosek juz od 2 dni  zachowuje sie dziwnie,wogole niepływa cały czas siedzi przyczepionu do korzenia.pare razy tylko co zauwazyłem jak sie poruszył,drogi pływa i zachowuje sie normalnie
Temperatura wody 26 stopni.
podmiana wody co tydzien  jakies 1/4
parametry wody
ph-7,8
kh-15
gh-16
no2-0
no3-40
pewnie te parametry niesą zadobre.
mierzyłem je testem tropiocala.
powiedzcie czy to parametry wody wpływaja na tego otoska ,
dajcie jakies rady.
Zdory dziekuje
Pozdrawiam
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2007, 18:26:29 »

Stanowczo powinieneś zmiększyć i zakwasić wodę bo to stanowczo nie dobre parametry dla neonków i otosków.Zmniejsz również no3 i zobacz co będzie działo się dalej Wink

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2007, 19:53:11 »

no3 dla otoska masz smiertelne juz nie mowie o reszcie to nie woda dla delikatnego otoska
siwy1980
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 27, 2007, 21:35:30 »

To co mi radzicie zrobicjak zbic ten no3 do naturalnego dla otoska
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2007, 21:41:20 »

No na przyklad szybko rosnacymi roslinkami ;]

Tak w ogole to otoski sa stadne i moga zachowywac sie nienaturalnie gdy bedzie ich mniej niz 5.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2007, 22:10:24 »

zbic NO3 podmiana wody im szybciej tym lepiej przy okazji unikniesz glonow
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2007, 22:12:12 »

Bardzo lubię i cenię sobie otoski ale mówiąc szczerze ta ryba jest koszmarnie delikatna i wrażliwa na nie-do-końca-wiadomo-co. Jej wysoka śmiertelność jest nie do końca jasna nawet dla doświadczonych akwarystów. Po prostu albo trafisz na osobnika twardziela, który wszystko zniesie, albo słabeusza, który padnie Ci bez powodu. Przede wszystkim (za) wysokie no3 (dla każdej ryby mało ciekawe), żeby zbić podmieniaj wodę (nie masz problemów z glonami?). Poza tym pomyśl nad przyczyną takiego stanu rzeczy: świeże akwarium, przekarmienie. Rośliny to dobry pomysł.
Nagięcie KH, GH i PH wymaga już pewnej gimnastyki (wnioskuję że nie masz RO, czy darmowej destylowanej) ale to czym przede wszystkim musisz się zająć do NO3.

siwy1980
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2007, 17:08:42 »

Zgadzam sie z Toba Deexer. Otosek wraziwa rybka miałem ich trzy sztuki ,jeden mi padł po 2 miesiącach a te dwa juz 4 miesiące sie trzymaja.Własnie podmienilem wode , a z glonami tak pojawiają mi sie nitkowe glony.
Z karmieniem moze troche przesadzałem ostatnio wczesniej karmilem raz dzienie a od jakiegos czsu karmie dwa razy dzienie.
Z powrotem wruce do karmienia raz dzienie.
Z roslinek posiadam dwie kryptokoryny, moczarki,małą trawke,i pływającą tylko nieznam jej nazwy.
Jesli macie jakies uwagi  jeszcze i rady prosze pisac.
Pozdrawiam
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 28, 2007, 17:28:07 »

Lepiej karm dwa razy dziennie tylko mniejszymi porcjami niż raz dziennie.

siwy1980
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 28, 2007, 20:02:54 »

aha i jeszcze chcialem dodac ze ten otosek co mało sie rusza  robi mu sie czerwona plamka od wewnątrz tak jak by to była jakas krew albo jakis krwiak.Znajduje sie ona za dolnymipłetwamina białej czesci.
moze ktos wie co to moze byc
patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 28, 2007, 20:51:25 »

Podłacze sie pod watek Cheesy Cheesy Cheesy wrzuciłem stado neonek do akwa, w dzien jak jest właczone swiatlo to sie kryja i nie plywaja a jak wyłacze swiatlo to charcuja po całym akwa. Czy to normalne??? Oswietlenie to jest standardowe to co jest w pokrywie- 15W a akwarium to 54l.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2007, 20:53:43 wysłane przez patryk90 » Zapisane
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #11 : Listopad 29, 2007, 14:00:54 »

musza sie oswoic plywaja stadnie czy pojedynczo?
stadnie to czuja sie zagrozne
pojedyncza maja luxus Smiley
Katka
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 29, 2007, 14:46:05 »

aha i jeszcze chcialem dodac ze ten otosek co mało sie rusza  robi mu sie czerwona plamka od wewnątrz tak jak by to była jakas krew albo jakis krwiak.Znajduje sie ona za dolnymipłetwamina białej czesci.

A czym je karmisz? Jeżeli to zaczerwienienie jest w okolicy odbytu to może być zapalenie układu pokarmowego.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Listopad 29, 2007, 15:01:41 »

wydaje mi sie ze to moze byc tez posocznica
Podłacze sie pod watek Cheesy Cheesy Cheesy wrzuciłem stado neonek do akwa, w dzien jak jest właczone swiatlo to sie kryja i nie plywaja a jak wyłacze swiatlo to charcuja po całym akwa. Czy to normalne??? Oswietlenie to jest standardowe to co jest w pokrywie- 15W a akwarium to 54l.
moze jest za malo roslin i rybki nie czuja sie bezpieczne przy zapalonym swietle

patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 29, 2007, 15:49:12 »

TURYSTA pływaja ruznie jedne robia statko drugie plywaja osobno. Jak tu sie cytuje??
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: