Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zatrzymanie wzrostu molinezji  (Przeczytany 2302 razy)
Pito
Nowy
*

« : Listopad 24, 2007, 12:48:51 »

Witam!!
Mam w akwarium dwie molinezje i jedna z nich urodziła małe, ostała się tylko jedna, reszte zeżarły. Poród był w sierpniu i mała urosła do jakiś 2 cm. I tak mniej więcej od końca września wcale nie rośnie, zatrzymała się w rozwoju, a poza tym cały czas pływa z platkami i może myśli że ona jest platką. Czy ta ryba jeszcze urośnie czy to się właśnie nazywa skarłowacienie. Dzięki.

akwa 60 l profil, 8*platka, 2*molinezja żaglopłetwa+1 mała, 6*neon inessa, 2*glonojad syjamski,
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2007, 14:30:59 »

Jaki zbiornik? Jakie parametry? Jak często i czym karmisz? Ile i jakie inne ryby?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2007, 15:46:43 »

Jeśli mały zbiornik to może być to skarłowacenie.

Pito
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2007, 16:14:23 »

Jaki zbiornik? Jakie parametry? Jak często i czym karmisz? Ile i jakie inne ryby?

A mam w podpisie napisane jaki zbiornik i ryby. Karmię ostatnio od jakiś 3 miesięcy suchym pokarmem, mieszam tetra vegetable, pro, colour, jakiś jeszcze pokarm z tropicala i takie jedzą. Coś przestały mieć ochotę na larwę ochotki, dlatego karmię suchym. A parametry to pH ok.6- 7, mam tylko test pH w skali od 1 do 10.

akwa 60 l profil, 8*platka, 2*molinezja żaglopłetwa+1 mała, 6*neon inessa, 2*glonojad syjamski,
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2007, 17:16:59 »

Jak dla molinezji żaglopłetwych masz za mały zbiornik one wymagają ok. 90cm długości akwa chyba ,że tyle masz.

Pito
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2007, 18:48:49 »

No troszke mały, wiem. Ale tamte dwie molinezje które mam ze sklepu odkąd kupiłem to urosły o jakieś 2 - 3 cm. Czyli wychodzi na to, że skarłowaciała. A co jeśli chodzi o to pływanie z platkami?? Ona naprawde chyba myśli, że jest platką. Może to dlatego jest taka mała, psychika jej nie pozwala urosnąć  Cheesy. Dzięki za odpowiedzi.

bartek93
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 01, 2007, 20:04:10 »

Z pewnościa to problem z ich psychiką . Proponuję wynająć ichtio-ppsychologa  Tongue Cheesy Cheesy Cheesy
toks
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 01, 2007, 20:16:14 »

Witam,
raczej za mały zbiornik jak na te ryby i to raczej jest powodem karłowacenia.
Po drugie urozmajcić musisz im diete w żywy bądz mrożony pokarm. Napewno im sie to spodoba. Wink

54 litry czekają na start.......
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Grudzień 01, 2007, 20:52:25 »

yyyy... wiem ze to glupio zabrzmi Embarrassed  ale morze w tym samym czasie okocila sie terz platka ...i to wlasnie platka jest?Huh Tongue

Pito
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 01, 2007, 20:54:15 »

Na pewno nie, bo ma rysy jak molka. Nie wiem, może zacznie rosnąć. Dzięki za odp.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: