Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z bimbrownią  (Przeczytany 2114 razy)
Karol_73
Nowy
*

« : Listopad 19, 2007, 18:57:57 »

Ze względu na niezauważenie mojego postu w temacie bimbrownia ośmielam się przerzucić go do osobnego postu - może ktoś zna odpowiedz i przyczynę...

Witam,

Zachęcony waszymi opiniami zbudowałem bimrownię która ma za zadanie wspomóc rośliny w wegetacji zanim się wprowadzi reszta ferajny (krewcie) - po 4 dniach nawożenia - już widać efekty - ale ten uboczny mnie martwi. Nie wiem czy to ma związek ale jako dzwonu użyłem drewnianej kostki dyfuzyjnej umocowanej w plastikowym kieliszku - po 4 dniach na kostce pojawił się galaretowaty osad Huh nie mam pojęcia co to jest ? Czy ktoś z Was spotkam się z czymś takim. Bimbrowna chodzi całą dobę - akwariuim 35 l. filtr kaskadowy, dużo roślin. Skąd ten galaretowaty nalot??

Pozdrawiam,

Karol
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 19, 2007, 19:07:19 »

To na pewno nie ma nic wspolnego z CO2.

Albo ci slimak zlozyl jaja albo jakas plesn z drewna albo albo albo..

Fota jak bedzie dobra to moze pomoze w indentyfikacji ;]
seboxx18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2008, 07:54:22 »

w akwa 35l cały czas chodzi bibrownia ja chyba sie przeczytałem jak bedziesz miał za duzy spadek pH to ci wszytko odejdzie na "drugi swiat"
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2008, 08:35:06 »

A jakiego koloru jest ten osad? Biały, przeźroczysty? Może pomóc zanurzenie kostki na kilka minut we wrzątku z solą. Na korzeniu w moim akwarium pojawiał się biały galaretowaty nalot. Mechaniczne usunięcie nalotu i wygotowanie korzenia załatwiło problem.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: