Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak Czesto Karmic WELONKI  (Przeczytany 25532 razy)
piqua
Nowy
*

« : Listopad 11, 2007, 10:31:28 »

Czesc Mam dosyc duzą welonke i mniejsza welonke. ale nie wiem za bardzo jak czesto mam je karmic??? narazie urzywam jakis sporych plywajacych kulek ale nie wiem jak im mam to dawkowac. Czy ta mniejsza welonka da se rade z ta duza RYBA. Pomurzcie POZDRAWIAM
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2007, 14:12:30 »

no to powiem tak popatrz na opakowanie pokarmu ile trzeba tego jedzenia ja swoim rybą daje kilka razy dziennie a zresztą widze jak otwieram pokrywe czy ryby podpływają do jedzenia a zresztą to zalezy od tego czy pokarm jest zjedzony natychmiast czy ok 3-4 min czy może osadza sie na kamieniach  poprostu radziłbym karmic je 4 razy dziennie małymi porcjami ALE UWAZAJ NIE PRZESADZAJ

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2007, 14:19:34 »

Ja bym karmił małymi porcjami 2-3 razy dziennie.Wszyscy wiemy ,że welonki mają szybką przemianę materii.Co do karmy to najlepsze są Tetry,np.TetraAniMin Weeakend-dasz raz na tydzień i będziesz miał spokój.TetraAniMin Colour-na kolorek.TetraAniMin Energy-Pałeczki z witaminkami.TetraAniMin Flakes-Podstawowy.

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #3 : Listopad 11, 2007, 19:16:05 »

Ja bym karmił małymi porcjami 2-3 razy dziennie.Wszyscy wiemy ,że welonki mają szybką przemianę materii.Co do karmy to najlepsze są Tetry,np.TetraAniMin Weeakend-dasz raz na tydzień i będziesz miał spokój.TetraAniMin Colour-na kolorek.TetraAniMin Energy-Pałeczki z witaminkami.TetraAniMin Flakes-Podstawowy.

witamy w świecie Tetry Grin
Ja karmię raz dziennie. Z tego, co czytałam to welonki podobnie jak gupiki należą do tych bardziej brudzących - mają szybką przemianę materii.
Nie wiem, jak Twoje welonki ale moje gupiki zjadłyby tyle ile bym im dała Wściekły
Dlatego raz dziennie i dwa razy w tygodniu post.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
memozee
tańcząca z welonem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2007, 10:59:00 »

o tak, moja welonka zje wszystko, co jej się wrzuci. Karmię ją 2 razy dziennie małymi porcjami pokarmem roślinnym Bio-vit z tropicala i pokarmem goldfish color tejże firmy (na zmianę(, oczywiście wrzucam jej co jakiś czas jakiś żywy pakarm , z którym bardzo szybko się rozprawia. Na takiej diecie szybko podwoiła swoje rozmiary, ale nie jest otłuszczona i pływa w jak najlepszej kondycji Wink

zbieram na szczęście, kto się dołoży? Wink

To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Diaz
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2007, 13:47:41 »

Rybki powinniśmy karmić kilka razy dziennie w takich porcjach które są zjadane w ciągu ok. 1 min i nigdy nie za dużo. Lepiej mniej karmić ryby niż narażać je na przekarmienie.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2007, 22:13:53 »

Dobrze nakarmiona ryba będzie dalej poszukiwać pokarmu. Takie welonki jak wiele karpiowatych autentycznie często jedzą "na zapas" by czując nadchodzącą zmianę pogody (tak mniej więcej umownie to nazwijmy) spokojnie siedzieć i trawić pokarm.
A wędkarze klną na nie bo siódmy dzień nie biorą a przecież niedawno brały jak wściekłe cały dzień.
Ludzą się że z głodu w końcu zaczną brać a one wcale nie są zagłodzone i mają wszystko w...
Akwarium to jednak bardzo stabilne środowisko więc ciągle jest okres dobrego żerowania wobec czego zje ile się da a że głodowych dni nie doczeka to w końcu się spasie mimo młodego wieku.
Póki młody to niech wcina ale im wiekszy tym bardziej obowiązkowa głodówka raz na tydzień chociaż. I warto łobuza uczyć jedzenia sparzonej sałaty itp. by napchał się ale nie samym tylko mięsnym pokarmem.
Zresztą starsze welony napychane kalorycznym żarciem same fundują sobie surówkę do obiadu z dostępnych roślin wodnych.
Po za tym dziwne się wydaje że potrafią jeść i jeść i długo nic im nie jest.
Ale one jako zmutowane karasie powinne mimo to przezimować, co w domowym akwarium jest raczej niemozliwe dla akwarysty.

Dobrze jest karmić je tyle razy w ciągu dnia ile się da za to małymi porcjami bo w ich naturze jest "grzebać" za żarciem cały dzień. Stąd między innymi brudzą często.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: