Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dylemat NibyPoczatkującego  (Przeczytany 5523 razy)
TommiCrazy
Nowy
*

« : Październik 25, 2003, 02:42:44 »

Witam, własnie zakładam akwarium.
juz kiedys miałem ale to wieki temu i znów postanowiłem sobie sprawić!
załozyłem takie na jakie pozwala mi pokój , jest ponad 100l , dobrze oświetlone i wydajny filtr, urządziłem bogato w korzenie skały i rośliny i zastanawiam się nad rybkami.
mam dylemat
Uwielbiam pielęgnice , szczególnie podoba mi się pawiooka, ale zalezy mi na tym by akwarium było mieszane, a one rosną spore i sa agresywne ( czy tak jest z waszego doswiadczenia)
niewiem co zrobić , ramirezki tez są sliczne , choć malutkie to pawiooka by ją zjadła.Fajna jest też szmaragdowa ale jakos w zadnym akwarystycznym jej niespotkałem, teraz niewiem czy moje akwarium niestanie się terario -akwarium z całym ekosystemem, ( ląd z mrowkami i jakimis owadami, bujne roślinki , bajorka z małymi rybkami i cos tam wymysle jeszcze. Mam dylemat jak cholera

Pozdrawiam wszystkich

----
CAST:
Mainstage: buttikoferi vs pawiooka
Backstage: sajca & zebra
CleanersCrew:Khuli & drewniak & kiryski & glonożarł
jak dobrze karmie to jest PEACE :>
TommiCrazy
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 25, 2003, 03:49:50 »

No i mam jeszcze jedno pytanko, nieznalazłem na ten temat wiele informacji, KARŁOWATOŚĆ RYB , czy to jest efekt uboczny czy mozna to jakoś uzysać nieszkodząc rybą, tak się zastanawiam ze fajnie by było mieć mniejsze pawiookie bo mam tylko 112 litrów, czy takie rzeczy da sie uzyskać ? czy to poporstu efekt zbyt małych akwariów.
czy ktos zauwazył przy karłowatosci ryb jakies niepokojące zjawiska?

----
CAST:
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 25, 2003, 09:30:35 »

Skarłowaciałe ryby to wynik niedobrych warunków w akwarium i powinno sie tego unikać jak ognia, takie ryby to chore osobniki, ciało jest mniejsze ale narządy wewnętrzne nie. Jeżeli zakładasz 100l. to odpuść sobie pawiookie. Daj ogłoszenie na pl.rec.akwarium sa tam osoby z Krakowa mające młode pielęgnice (chciałam kupic) pomyśl nad pielęgnica miodową, przepiękna ryba a jeżeli nie znajdziej pielęgnic w Krakowie w co wątpie bo wybór tamtejszych sklepów jest oszałamiający to zapraszam do mnie, niedaleko jest sklepik w którym mają tilapie, pielęgnice szmaragdowe itp.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
TommiCrazy
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 25, 2003, 09:57:56 »

ale z tego co wiem to tilapie też są spore  :/ myślałem ze akwarium po 2 dniach bedzie kipiało życiem , chyba z tydzien mi zajmie zanim mini eko sys zastartuje , narazie się zawiesił niczym "windows"

----
CAST:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: