Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda w moim kranie  (Przeczytany 2891 razy)
anrd
Super aktywny

« : Październik 18, 2007, 14:09:32 »

Oto paramtery wody w moim kranie:

http://www.lpwiksa.com.pl/tabele.html

Jak widać pH wysokie. Proszę więc o jakieś wskazówki i informacje co do parametrów, objaśnienia.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2007, 14:26:31 wysłane przez anrd » Zapisane

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2007, 14:14:01 »

No luz

PH 7,8
GH 12
No3 19

KH by sie przydal, nie wiem czy tam jest. Wyglada jak ten mval

Zreszta to, ze tak pisza, nie znaczy ze to w srodku jest.

Szkoda ze jeszcze fosforanow nie podali.

U mnie to tak wyglada:
http://www.mpwik.com.pl/1/2875.html
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2007, 14:22:43 wysłane przez Tadeus » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 18, 2007, 14:20:54 »

Jeśli chodzi o NO3 to chyba nie jest źle ?  Smiley
Z pozostałymi parametrami to już nie bardzo się orientuję - GH za małe, za duże? pH to wiem, że za duże (z tym sobie radzę)

« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2007, 14:26:03 wysłane przez anrd » Zapisane

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 18, 2007, 14:23:01 »

Luzik. Rosnace rosliny to wykorzystuja jak masz duzo. Jak ci po wlaniu do zbiornika po jakims czasie nadal bedzie przekraczalo 20, bedzie gorzej troche. Ale ludzie miewaja po 25 i zyja.
Dla ryb takie ilosci nie maja znaczenia, conajwyzej glony moga miec na czym rosnac ale jak nie masz to nie masz problemu ;]

GH srednie, takie jak wieszkosc ludzi ma ;] Mniejsze sie przyda, gdy chcesz ryby do miekkiej wody. (na przyklad neonki teoretycznie powinny miec <10) ale zyja i z troche wiekszymi ;]

Najlepiej kupic/pozyczyc testy i zmierzyc jak to w zbiorniku wyglada, bo te z rurociagow to czysta teoria ;]
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2007, 14:31:03 wysłane przez Tadeus » Zapisane
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 18, 2007, 17:27:20 »

no3 19 calkiem przyzwoicie ale jednak na pograniczu glonow musisz uwazac nie wiadomo jak po4
ph 7,8 to na malawi ok na oglone jednak to duzo nawet sporo jak by tak 7,0 mozna przymknac oko
gh 12 no niby dobre ale dla malawi jednak do wiekszosci moze byc szkodliwe ale spadnie ci z czasem mysle ze moze do 8 jak woda postoi w zbiorniku albo jak podasz torf korzen itd ja w kranie mam 25-28
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 18, 2007, 18:01:23 »

no3 19 calkiem przyzwoicie ale jednak na pograniczu glonow musisz uwazac

Uważam właśnie. Walczyłem troszkę z glonkami i nie mam zamiaru dopuścić do tego żeby wróciły w takich ilościach w jakich były.

nie wiadomo jak po4

W sobotę kupuję testy więc będę wiedzieć więcej

ph 7,8 to na malawi ok na oglone jednak to duzo nawet sporo jak by tak 7,0 mozna przymknac oko
gh 12 no niby dobre ale dla malawi jednak do wiekszosci moze byc szkodliwe ale spadnie ci z czasem mysle ze moze do 8 jak woda postoi w zbiorniku albo jak podasz torf korzen itd ja w kranie mam 25-28

Z pH radze sobie przy pomocy Sera pH minus. Wlałem jakiś czas temu i co drugi dzień sprawdzam czy coś się zmieniło. Jak do tej pory utrzymuje mi się 7,0. Również w sobotę przy okazji podmianki wymienię wkład torfowy w filtrze zewnętrznym. Woda już została dziś przygotowana do podmianki.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 18, 2007, 18:06:00 »

może warto mieszać z RO i dodatkowo zakwaszać Smiley ro możesz tanio kupić np. w akwarystycznym po 30gr/l lub kupić filtr Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 18, 2007, 18:10:43 »

może warto mieszać z RO i dodatkowo zakwaszać Smiley ro możesz tanio kupić np. w akwarystycznym po 30gr/l lub kupić filtr Smiley
30 gr za litr to brzmi nieźle. Nie wiem ile kosztuje filtr RO bo nie orientowałem się w cenach. Z tego co słyszałem jest to dość kosztowna sprawa.
Przy okazji:
niektórzy ludzie montują przy kranach jakieś takie filtry. Nie wiem w jakie wkłady są zaopatrzone ale podobno jest tam m.in węgiel aktywny. Filtr taki coś tam z tą wodą robi, w jakiś sposób ją uzdatnia usuwając z niej chlor i metale ciężkie. Na ile jest to prawdą nie wiem. Ale jeśli jest tak jak słyszałem to może takowy filtr będzie jakąś pomocą przy uzdatnianiu wody dla rybek. Jak myślicie? Da się? Nie da się?

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 18, 2007, 22:19:49 »

Filtry RO na allegro chodza po 189zl z tego co sie orientuje. Dlugoterminowo na pewno sie oplaca.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 19, 2007, 06:40:53 »

poszukaj używany, ja niedługo kupie ro za 6 dyszek z działającą membraną i wkładami Wink poprostu pani szybko się pozbywa Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: