Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Co się dzieje z prętnikami?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Co się dzieje z prętnikami?  (Przeczytany 8639 razy)
sys
Nowy
*

« : Kwiecień 13, 2004, 16:08:48 »

...jestem stosunkowo świeżym akwarystą...1,5 miesiąca temu zakładałem akwarium i oprócz żałobniczek (o których mowa w innym temacie), kupiłem też kilka prętników karłowatych (3 samce+3samice)...niestety samice zaczęły mi szybko padać :cry: ...średnio 1 na 2tyg...a dziś padła mi ostatnia...samce czują się ok, zresztą samice też nie okazywały rzadnych oznak choroby,poprostu zapalasz rano światło i odnajdujesz padniętą rybe...jedno co jest wspólne dla wszystkich padniętych samic to to,że były tak jakby wzdente a boczne płetwy nastroszone...pokarm jakim są karmione to suchy granulowany oraz płatki Vitali&Color Trpicala...
...inne ryby w moim a.200l to:
-skalary 6szt.(jeszcze małe)
-żałobniczki 6szt
-mieczyki 5 szt
-molinezje 2szt
-prętniki 3szt(teraz :?  )
-sumiki 4 szt(bardzo małe)
-2 glonojady
...wizualnie wszystkie czują się dobrze...
...prosze o pomoc Smiley

prawdziwa prędkość...200l
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2004, 16:26:45 »

jakiej są teraz wielkości największe ryby i jakiej wielkości BYŁY samice prętnika?
michał
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2004, 16:57:35 »

Może inne większe ryby je podgryzały czy miał na sobie jakieś zadrapania postrzępione płetwy czy coś w tym rodzaju :roll:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
sys
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2004, 17:57:15 »

...skalary są jeszcze małe...acha zapomniałem dodać  :oops: , że mam jeszcze w zbiorniku prawie dorosłą (ok+12cm) samice pielęgnicy Mekki (taki spadek :roll:  )...odgania inne ryby ale jak narazie robi to bez walk...samice prętników były jak samce ok 5-6cm...martwe okazy nie miały zadrapań czy też zranień...

sys
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2004, 20:13:49 »

...POMOCY!!!...SYTUACJA STAJE SIĘ TRAGICZNA!!!
...właśnie wyłowiłem padniętego samca...
...jeden z dwóch żyjących prętników ma ciemne podbrzusze...tak jakby ściemniało od środka :?
...co się dzieje... :roll:

sys
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 14, 2004, 11:30:57 »

...sytucja pogarsza się z godziny na godzine...Prętniki padły!!!
...do grona umarlaków dołączy za chwile skalar!!!
...HELP!!!

Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 14, 2004, 12:57:00 »

Opisz dokładnie jak sie zachowują, temperature wody, co ile podmieniasz. Pokrywa jest?

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
sys
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2004, 14:09:53 »

...WITAM...
...przez ostatnie 3 dni padły mi 4 prętniki...myślałem że to choroba samych prętników ale dzisiaj odkryłem ledwo żyjącego skalara, który zawisł w trawach...po oględzinach zaobserwowałem,że z jednej strony głowy jest punkcik,z którego wystają tak jakby maleńkie białe włoski   rybe odłowiłem do obserwacji...ledwo żyje ...
...chyba to nie jest pleśniawka- temp w akwie 27-28 C...
...co robić?HuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuh?
...acha...wszystko nasiliło się po podmianie wody jakieś 5 dni temu...podmieniona ilość to ok 20%...pokrywa jest...akwarium dobrze przykryte również szybą...woda lekko natleniana powietrzem z zewnątrz pokrywy...wypłukałem również filtr ale tylko pobieżnie...
...woda nie była odstała :oops:  ...

sys
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2004, 14:15:34 »

...zauważyłem następnego skalara z tą samą kropką na głowie ...zaczyna słabnąć! chwiejne ruchy! zaczyna pływać częściej głową do góry!
...czy padną mi wszystkie???
...żałobniczki,mieczyki,molinezje -ok.

Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 14, 2004, 14:27:17 »

przełów chore sztuki do innego baniaka, podnieś w nim temperature do 30 stopni. Jezeli poprawy nie będzie to wsyp do baniaczka ok. łyżeczke od herbaty soli na 2l. wody

sys
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 14, 2004, 14:39:07 »

...tak zrobie...
...jeden z kolegów podsunął mi myś że może to być tkz.choroba bawełniana...

Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 14, 2004, 16:03:50 »

niema takiej choroby Wink

Tu masz troche o plesniawce

Jest to pasożyt roślinny (grzyb), który atakuje wyłącznie ryby osłabione, chore lub okaleczone. Zakażone miejsca na ciele ryby są szczególnie narażone na działanie różnego rodzaju bakterii, które mogą powodować powikłania. To wspólne działanie doprowadza do śmierci ryby z powodu rozpadu ciała lub zniszczenia skrzel.
OBJAWY - ryby ocierają się o przedmioty, na płetwach lub pysku widać miejscami kłaczki podobnej do brudnej waty. Niekiedy występuje sklejenie płetw. W dalszym stadium następuje zniszczenie skory, a nawet tkanki mięsnej. Powierzchnia rogówki oraz skrzel jest zmętniała. Pleśń atakuje również ikrę.

Możesz równiez poszukaj chemii w zoologicznych, sa specjalistyczne leki.

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2004, 16:16:11 »

Sarmik: kolega ma na myśli Flexibakteriozę zwaną takze chorobą bawełnianą Smiley.
Sys: napisałem Ci o tym w jakimś innym temacie, a moze ten kolega to ja? Wink

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
sys
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 14, 2004, 21:25:22 »

...miałem na myśli kolege akwaryste z forum!-Tomlsva... Smiley
...a teraz troch gorsze wiadomości...
...2 skalary padły zaraz po przełożeniu ich do drugiego baniaka...po ok 2h leżały na dnie i dogorywały...skróciłem im cierpienia :oops:
...w akwarium jest jeszcze jeden b.osłabiony skalar...
...inne skalary mają zwłaszcza na płetwie ogonowej białe wyglądające na podskórne, kuleczki...bardzo małe..
...ktoś zobaczył moje ryby i powiedział, że to jest rybia ospa...a po namyśle dodał :roll:  ...albo pleśniawka :? -jednak to nie był żaden autorytet...
...czy mogłem przywlec coś do akwarium razem z rybami?, przed świętami kupiłem 2 sumy krzaczaste...jednak są zdrowe i "chodzą" aż miło...
...w całym akwarium podnosze temp. do 30-31 C na jakieś 48h, a jutro zastosuje jakiś środek odkażający...
...zobaczymy co będzie :roll: [/list]

sys
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 16, 2004, 10:07:49 »

...minęło ok 48 h od rozpoczęcia leczenia...temperatura którą uzyskałem w zbiorniku w tym czasie to 32 stopnie C :twisted:  ...w tej chwili zaczynam stopniowe obniżanie temp. do jakiś 27 C...niestety osłabiony skalar padł...jednak u innej zainfekowanej ryby choroba cofa się Smiley ...
...z tego powodu nie użyłem żadnego środka odkarzającego...
...czy dobrze zrobiłem???
...czy można czegoś użyć-tak tylko prewencyjnie???

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: