Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozbora klinowa  (Przeczytany 8683 razy)
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« : Październik 17, 2007, 10:52:53 »

Witam wszystkich
Mam problem ! zauwarzyłem że moje rozbory klinowe co jakiś czas usiłują się trzeć .
Trą się w nierozwiniętych do konca czubkach Kabomby kolorianskiej !
Jest tylko jeden problem ani z jednej ani z drugiej samicy jak do tej pory nie wypadło ani toszke ikry ! A samiec się bardzo stara Cheesy
Co jest nie tak ??
Może jakieś sugestie??

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2007, 13:20:15 »

Jak to się trą? Skad to wiesz? O ile pamietam, jak czytalem rozmnozyc razbory jest bardzo trudno(co nie znaczy ze niemozliwe Wink) i robia to one na spodzie plaskiego i szerokiego liscia. Poczytaj ten artykuł: http://users.interblock.pl/~fotoakwarium/archiwum/a62/a62,3.html
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2007, 23:12:52 wysłane przez splendens » Zapisane
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2007, 18:26:15 »

No wiem jak wygląda ryba ktura się trze !
w moim przypadku:
samica wpływa w młody troszke rozwinięty górny liść kabomby (mam bardzo rozrośniete kabomby- nie mam pojęcia czemu mi tak rośliny rosną ale rosną bardzo dobrze Cheesy )
no a za nią wpływa samiec , podpływa z boku samica prubuje złozyć ikre ( aż się trzesie ) a samiec zrzuca mlecz  trwa to
2-3sekundy po czym obie ryby opływają w pare sekund całe akwa i płyną do drugiego liścia innej kabomby i powtarzają to samo  pózniej znowu opływają akwarium i wracają znowu do tego pierwszego liścia i tak na okrągło , ostatnio trwało to ponad 4 godziny . A no i zawsze dzieje się to wieczorem ale kiedy jeszcze mam zapalone światło !
Jak się pewnie domyślacie to nie znalazłem ani jednego jajeczka !! no i napewno nic ich nie zjadło po cały czas patrzyłem !
Cały problem tkwi w tym że i z jedną i z drugą samicą jest to samo ! a może to parametry wody ?? obie samice są z tego samego sklepu może robi się z rybami coś zeby były nie płodne?? co im moze nie pasowac??
Czy w razie czego mieczyki zjedzą mi ikre ?? ( bo ze zjedzą młode w to nie wątpie )

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2007, 20:22:49 »

Mysle ze masz za malo tych rybek. 3 to niewiele na tak stadną rybke. Dokup drugie tyle z innego zrodla bo najwidoczniej parametry masz dobre skoro samce są takie rozochocone. Wink No i tarlo przeprowadz w osobnym zbiorniku, mieczyki bez skrupulów zjedza ikre. Smiley
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 18, 2007, 19:01:56 »

No ok Smiley dzieki  zastanowie się nad tym Smiley z może po prodtu nie bede ich prubował rozmnożyc !

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #5 : Październik 18, 2007, 21:25:28 »

Czesc

U mnie bylo tak ze ze samiczki byly gotowe jak nahbardziej a samze takie dziwne byly chociaz do rozmnazania byly juz duze
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 22, 2007, 00:13:00 »

Potrzebują zdecydowanie szerokiego liścia i może być mały aby to była pełna blaszka liścia.
Po za tym podobno najlepsze są przynajmniej roczne samce i coś w tym jest bo jak tarły mi się takie około siedmiomiesięczne samce to ikra bielała jak wściekła i do tego często odpadała z sztucznego liścia. A jak wkurzony dałem dwa tygodnie pózniej do tej samej samicy "starego wyjadacza" to wszystko było w porządku.
Jeszcze jednym problemem może być fakt niedobrania pary.Samiec chce podchodzić z lewej a samica chciała by z prawej. Smiley
Myślę że jednak samicom nie pasi liść bo przynajmniej ja obserwowałem że samiczka przesuwa się wzdłuż liścia ska
składając ziarna więc być może czuje za dużą lukę w liściu.
Kto je tam wie zresztą. Wink
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Październik 29, 2007, 20:30:41 »

Jak pewnie niektórzy wiedzą próbuje rozmnożyć kiryski ale z marnym skutkiem Undecided Przy tej okazji jak zmiękczałem wode postanowiłem spróbować rozmnożyć razbory. Ku mojemu zdziwieniu już po chwili jak tybki trafiły do miękkiej wody zaczęły sie zaloty Cheesy Grin Niestety moja radość się rozpłynęła, gdyż prawdopodobnie z powodu przebywania w twardej wodzie moja samiczka mimo usilnych prób nie może złożyć ikry Sad Angry Samiczka ma w sobie ikre gdyż od wczoraj zgrubła a nic nie dostała do jedzenia odkąd jest w kotniku. Jest jakiś sposób żeby z mojej samiczki dało się coś "wycisnąć" Huh Mam jeszcze 3 inne samiczki. Jest jakaś szansa żeby z nich coś było Huh

Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2009, 23:06:50 »

Witam,
Założyłam akwarium tarliskowe. Parametry wody jak mogłam tak dostosowałam do wymogów razbor. Dziś wpuściłam parę i od razu zaczęły coś kombinować. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 08, 2009, 14:58:41 »

Tak mniej więcej jak duże są ziarenka ikry razbory? Od rana samiec za samicą pływa. Samica pod liście grzbietem do dołu podpływa, ale samiec wydaje mi się jakiś nie bardzo, bo czasem za nią płynie też grzbietem do dołu, a czasem się w ogóle nie chce odwrócić. Może wymienić samca na innego?
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #10 : Styczeń 08, 2009, 16:12:27 »

No właśnie rozród razbory zależy od doboru odpowiadającej sobie pary .Akwarium tarliskowe co najmniej 10 l, poziom wody około 20 cm. Na środku akwarium umieszczamy obciążoną zwartkę - Cryptocoryne .Akwarium tarliskowe zaciemniamy czarnym papierem albo wstawić w karton. Światło powinno padać  w taki sposób, aby w jego wiązce  znalazła się roślina . Woda w akwarium tarliskowym powinna być bardzo miękka twardość ogólna 3-5 stopni, twardość węglanowa poniżej 0,5 stopnia,  lekko kwaśna pH około 6,5, z dodatkiem garbników filtrowana przez torf, o temperaturze 26-28stopni C. Trzeba je obserwować i wybrać taką parę która wykazuje sobą zainteresowanie w ogólniaku .

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 08, 2009, 19:22:36 »

Myślę, że para była dobrana, bo samiec żywo zainteresował się samicą. W akwarium nie bardzo udało mi się tylko obniżyć twardość wody. Reszta ok. Zwartkę mam na środku (a co to znaczy, że ma być obciążona? Embarrassed)
Teraz wpuściłam innego samca, ale kompletnie samicy nie zauważa. Czy to może oznaczać, że tarło się odbyło z pierwszym samcem? Czy po prostu "nie pasują do siebie"?
Tak zachowywał się samiec nr 1 zaraz po spotkaniu z samicą.
http://cfaniacy.com.wrzuta.pl/film/1Wk03iKyLT/
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2009, 19:38:22 »

Obciążona to znaczy żeby nie pływała ,trzeba ją przyczepić gumką do kamienia.No samiec zaangażowany na tym filmie samica nie bardzo, całkiem możliwe że z powodu zbyt dużej twardości albo samiec nie był w jej typie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Hekkate
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 08, 2009, 19:45:13 »

Ale to było na początku. Później samica się też zaangażowała. Tak do końca to nie wiem co się działo, bo byłam w pracy.
I ponawiam pytanie: "Teraz wpuściłam innego samca, ale kompletnie samicy nie zauważa. Czy to może oznaczać, że tarło się odbyło z pierwszym samcem? Czy po prostu "nie pasują do siebie"?"
I jeszcze nurtują mnie 2 rzeczy.
1. Czy jeśli parametry wody nie odpowiadałyby razborom to czy w ogóle zaczynałyby tarło?
2. Jeśli jednak pojawiłyby się jakimś cudem maleństwa to filtr ich nie wciągnie? A moze filtr zastąpić czymś innym?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 08, 2009, 20:06:03 »

Jeżeli twierdzisz ze samica się zaangażowała to możliwe że do tarła z 1 samcem doszło tarlaki mogą zjadać ikrę ,więc trzeba je odłowić.Co do parametrów wody zdarza się ale bardzo rzadko, że ryby przystępują do tarła,gdy woda ma wyższe parametry niż potrzebne do rozrodu  .Filtra się nie stosuje w akwarium tarliskowym, można zamontować puźniej jak małe trochę podrosną filtr gąbkowy napędzany brzęczykiem,bo filtr może wciągnąć małe.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 20:18:13 wysłane przez Drago » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: