taisha
Zainteresowany

|
 |
« : Październik 06, 2007, 12:42:36 » |
|
To nietypowy temat bo nie chodzi mi o to jak rozmnozyc rybki lecz wrecz przeciwnie. Moje zyworodki: 3 molinezje i 3 platki mnoza sie na potege. Nie odlawiam malych, wole by natura zrobila swoje. niestety przez 3 miesiace mam juz 4 pokolenia molek i 3 platek. Nie chce stawiac dodatkowego aqwa bo mozna w ten sposob zabrnac w slepy zaulek, wystarczy jedno w kawalerce. Nie mam tez znajomych ktorym moglabym rozdac podrostki (niestety tez maja molki). Moge sprobowac oddac je do sklepu... Mam bojownika ale jest chyba pacyfista... Ktos zaproponowal mi wprowadzenie drapieznika - poldziobka. Raczej nie mysle o zmianie obsady, choc wiem ze mam latwe w hodowli i bardzo plodne rybki. Co o tym sadzicie? Ktos ma jakis pomysl?
54L - obsada: 2x czarne molinezje (parka) + laciaty samiec (miala byc samiczka) 2x czerwone platki + samiczka zolta 4x kirysek panda 1xbojownik 5x otosek 3x kosiarka i maaaasa maluchow
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2007, 14:46:54 wysłane przez taisha »
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2007, 17:27:07 » |
|
Bez odzielenia samców od samic to chyba inaczej nei da rady. No chyba że wyłowisz po kolei wszystkich samców i poodcinasz im gonopodium  (żart)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
taisha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2007, 23:09:04 » |
|
eee... to sie chyba nie sprawdzi, rybom wszystko odrasta  myslalam tez o tym by je rozdzielic: "panowie na lewo , panie na prawo" ale wlasnie nie chce drugiego aqwa, ani na podzial ani na narybek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2007, 08:05:53 » |
|
podział nic nie da. bo samice magazynują nasienie i same by się zapłodniły gdyby samców zabrakło  a jakiej wielkości są te maluchy 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2007, 09:57:00 » |
|
podział nic nie da. bo samice magazynują nasienie i same by się zapłodniły gdyby samców zabrakło  a jakiej wielkości są te maluchy  No ale samicom kiedyś sie nasienie skończy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2007, 09:59:32 » |
|
starczy na min 6 zaplodnien 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
złośnik
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2007, 14:35:28 » |
|
hmm no to wykorzystaj je jako pokarm :] ew spróbuj oddać do sklepu, może przyjmą. ostatnie wyjście to kanaliza, ale tego nie polecam(y)
|
|
|
|
|
|
63 l:
5x kirysek pstry 4x neon czarny 3x neon diamentowy 2x otosek 2x colisa chuna
|
|
|
taisha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2007, 14:57:00 » |
|
zapewne tak bylo u mojej zoltej platki. po tym jak zniknal samiec okocila sie jeszcze dwa razy. wczoraj udalo mi sie wepchnac do sklepu 15 podrostkow. w sumie maluchow roznej masci jest ponad 30.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
taisha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2007, 14:59:30 » |
|
nawet by mi przez glowe nie przeszlo by spuszczac rybki w toalecie.
a jak wy sobie radzicie z nadprogramowym przychowkiem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
King
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 07, 2007, 15:01:19 » |
|
W sklepie pewnie przyjmą, ale na pokarm dla drapieżników raczej, oprócz maluchów masz do oddania kosiarki, wiesz o tym?. Wyobraź sobie, że do 15 cm rosną te szybkie ryby i dodatkowo potrzebują się wychasać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
taisha
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 07, 2007, 17:27:29 » |
|
hmmm... podrostki poszly do kwaranatanny. nie sadze by mialy stac sie karma. kosiarki mialy zlikwidowac nitkowate glony ktorych nie jedza otoski i jeszcze nie maja gigantycznej wielkosci. nie wszystkie ryby osiagaja w niewoli maksymalne rozmiary, w mniejszych aqwa karlowacieja. wiem ze kosiarki jako mieszkanki bystrych strumieni czuja sie teraz jak na nudnych wakacjach. docelowo zapewne zmienia adres.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
złośnik
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 07, 2007, 21:21:31 » |
|
a mi tak, ale w szczególnych wypadkach. Kwestia poglądów.
|
|
|
|
|
|
63 l:
5x kirysek pstry 4x neon czarny 3x neon diamentowy 2x otosek 2x colisa chuna
|
|
|
TomajX
Stały użytkownik

Poznań
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 08, 2007, 05:33:27 » |
|
a mi tak, ale w szczególnych wypadkach. Kwestia poglądów. A nie lepiej iść po prostu do sklepu i oddać rybki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 08, 2007, 14:31:48 » |
|
a mi tak, ale w szczególnych wypadkach. Kwestia poglądów. A nie lepiej iść po prostu do sklepu i oddać rybki Ale nie zawsze przyjmą w sklepie  Bo właśnie w sklepie prubują sie ich pozbyć  A wspominając o toalecie.KIedyś w jakiejś gazecie czytałem(nie w akwarystycznej) że niektórzy hodowcy gdy sie im namnoży dużo gupików spuszczają je w ubikacji.I że niektóre gupiki przystosowały sie do życia w brudnych i chłodnawych wodach.I że ponoć gupiki żyją gdzieś w oczyszczalniach gdzie woda jako śtam jest ogrzewana przez działanie oczyszczalni czy coś takiego. Chyba to jest niemożliwe co nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TomajX
Stały użytkownik

Poznań
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 08, 2007, 14:40:51 » |
|
Wątpię w to bo to raczej jest niemożliwe, przecież to są ścieki ,same toksyny i inne takie......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|