Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jaka pielęgniczke?  (Przeczytany 3929 razy)
Kulka
Stały użytkownik

« : Październik 04, 2007, 19:37:01 »

mam akwa 60l ale za jakies 2 miesiace...(dopiero)kupuje 112l ale to nie jest pewne ale napewno wieksze niż teraz mam ...chciałam sie zapytac jakie pielęgniczki z tego biotopu by mogły sie w nim znalezć?  podoba mi sie zółta i ramireza ale na inne jestem otwarta, moja terazniejsza obsada: zbrojnik niebieski, 10 neonów ,3 kiryski pstre, i 2 żabki karliki...no i 2 meeki...(wiem że za małe akwa i dotarło to do mnie dlatego zmadrzałam i oddaje je do akwa mojej sis...200l...tam sa tylko 2 bocje i skalar...narazie  Wink ) proszę o odp... Smiley
A można trzymać pilęgniczke żołta(A.Borelli) i ramireza?ale do 60 l z neonkami chyba się ni zmieszcza...
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 22:37:21 wysłane przez Kulka » Zapisane
Andy_Lepper
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 04, 2007, 23:50:18 »

W 112 litrach można trzymać 2 parki pielęgniczek, w mniejszych najlepiej 1 parkę. Nie radzi się łączenia dwóch rodzai tych ryb, zwłaszcza początkującemu. Na początek lepsza jest A.Borelli niż ramireza ponieważ ma mniejsze wymagania co do parametrów wody. Przy dobrze obsadzonym akwarium i licznych kryjówkach, tak jak pisałem możesz wpuścić 1 bądź 2 parki. Jednak jeśli chcesz dochować się potomstwa u pielęgniczek trzeba byłoby zrezygnować z kirysków i neonków na rzecz otosków i np stadka drobnoustków. Co do zbrojnika jeśli zdecydujesz się na mniejsze akwarium to lepiej go oddać.
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 05, 2007, 06:21:17 »

Ja dużo wiem   o rybach...ale z teorii jestem blada...a ramireza przy takiej obsadzie by sie chodowała...?Bo ładna jest ta rybka...A co by się mogło stać jak bym umieściła 2 parki z innego gatunku w jednym akwa...zakładając że mam 112l.A te inne pielęgniczki z tego biotopu...polecili byście?Bo co do wody to ja dużo o niej czytałam i już umiem mierzyć podnosić ph obnizać...bo jak tą wiadomość przeczytałam to mi sie smutno zrobiło...bo śliczne są żółte ale tez bym chała chociaz raz je rozmnorzyć...ale jak mi mówisz ze musze sie pozbyć kirysków neonek...  Sad  nie da się inaczej?
a zbrojnik... napewno będe miała większe akwa...  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2007, 06:24:38 wysłane przez Kulka » Zapisane
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2007, 08:50:31 »

Witam,
Również możesz spróbować z pielęgniczkami boliwijskimi. Są podobne do ramirezek i często są nazywane ramirezami boliwijskiemi. Są one mniej wymagające i rosną trochę większe. A co do pozbywania się kirysków i neonków to nie do końca jest to prawda. Oczywiście te dwa gatunki zmniejszają szanse na dochowanie się potomstwa pielęgniczek, ale nie obniżają go do 0%. W moim baniaczku 45l jakoś dochowałem sie potomstwa pielęgniczek żółtych, a trzymam w nim i neony innesa i kiryski panda.
Pozdrawiam
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 05, 2007, 09:22:27 »

Zapomniałem tylko dodać, że pielęgniczki boliwijskie to do tego akwa 112l Smiley
Andy_Lepper
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2007, 12:00:14 »

Co do łączenia pielęgniczek nie poleca się łączenia gatunków o różnym stopniu agresywności. Co do borellek i ramirezek to możesz trzymać po parce w akarium 112 litrów do mniejszych 2 parek bym nie polecał. Co do neonów i kirysków to nie twierdze, że nie dochowasz się potomstwa. Jednakże dość duża jest szansa, że kiryski i neonki dobiorą się do ikry. Z ramirezami może być trudniej, ale borellki dość łatwo rozmnożyć.  Co do innych pielęgniczek to można jeszcze zdecydować się na A. Trifasciata w układzie 1+2.
Co do M. Altispinosa to można je trzymać w 112 litrach. Jednakże rosną dość duże (8-9 cm) i w czasie ewentualnego tarła są bardziej agresywne. Polecałbym mniejsze gatunki.
Jeśli zdecydujesz się na pięlęgniczki to musisz bardzo gęsto obsadzić zbiornik i urządzić wiele kryjówek.
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 05, 2007, 18:47:26 »

Kryjówek to mam bardzo dużo...  Cheesy bo mam poukładane kamienie na kamienie i między nimi sa duże szpary...tylko z roślinnością u mnie gorzej...nie umiem jej dochować i ona mi tak jak by...łodyga traci wnetrze...i odpada...ale to juz do działu z roślinkami...  Smiley dzięki za odpowiedzi rozwarze je...a co do A.Borelli to jak one złoża ikre to nie moge dac jej do innego zbiornika?Same lub z rodzicami...jeśli tak to jaka wielkość...i czy mi np...neony narybku nie zjedza?Wiem że sa małe ale narybek jeszcze mniejszy...  Wink A i Borelli nie ,, strzegą,, ikry...  Shocked ?Czy po prostu nie daja rady jej uchronić...?I jeszcze jedno mam pytanie... czy pielęgniczki tak jak wiekszość pielęgnic łączom się same w pary i na całe życie?  papa
Andy_Lepper
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 05, 2007, 19:06:28 »

Co do rozmnażania to Ci nie pomogę.
Możesz odwiedzić to forum:
http://www.apisto.pl/fa/index.php
Tam na pewno uzyskasz fachowe rady. Strona strikte dla hodowców pielęniczek i pielęgnic.
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 05, 2007, 19:13:47 »

Dzięki napewno sie przyda  Cheesy  Ale nie mogę sie zarejestrować...jestem za mała!  Sad przeciez nie jestem jakaś  nieodpowiedzialna...  Sad jak myślicie mogę sie tam zarejestrowac mimo wieku...?13...chociaż z drugiej strony ich rozumiem...bo niektórzy ludzie w moim wieku maja czasami takie głupie pomysły ze to aż żal...ale ja nie... Sad
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2007, 19:31:07 wysłane przez Kulka » Zapisane
cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 06, 2007, 14:29:20 »

Nie wiem jaki masz problem z rejstracją, ale zapewniam Cię, że na forum Apisto są hodowcy w Twoim wieku!

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: