Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ile przeżyją bakterie w filtrze ?  (Przeczytany 4064 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« : Wrzesień 30, 2007, 18:55:56 »

Cześć Smiley mam pytanie, chcę kupić używany kubełek od naprawdę zaufanego akwarysty, z bardzo czystego akwarium, chciałbym przewieść go tak żeby jeszcze najlepiej bakterie przeżyły, bo wyjmowanie tego wszystkiego i pożadne czyszczenie to sporo zachodu Sad jak tego dokonac ? podróz będzie trwała godzinę - półtorej... da radę?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2007, 19:56:20 »

Za duże ryzyko, że po podłączeniu wpuścisz syf do akwa, a masz przecież w nim Palety. Zrób tak, jak go przywieziesz, to weź wiadro z wodą, załóż jakiąś gąbę na prefiltr i wsadź wlot i wylot do tego wiadra z wodą. Niech tak pochodzi z dobę, część bakteri, która przeżyła podróż powinna ruszyć, a ty nie masz ryzyka, że syfem zatrujesz akwarium.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2007, 20:41:41 wysłane przez King » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2007, 19:58:40 »

no ale przecierz w wiaderku spowrotem zasysną Tongue się te zdechłe bakterie Tongue chyba nie zostanie mi nic tylko gruntowne czyszczenie Sad a te wkłady mogę użyć ponownie ? jak je dokładnie umyć z zdechlaków ?? Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2007, 20:32:53 »

Zasysną, jasne ale zostaną w filtrze na wkładach a nie w wodzie z Twoimi paletami. Myślę, że kilka godzin na wodzie w wiaderku powinna wystarczyć, żeby go wyczyścić.

Zrób, tak jak King pisze bo dobrze Ci radzi.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2007, 11:22:04 »

oki to tak zrobie Smiley

georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2007, 12:45:55 »

Ile czasu może trwać przerwa w dizałaniu filtra (np podczas braku prądu) aby bakterie przeżyły?
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 01, 2007, 13:44:58 »

Znależć odpowiedź na Twoje pytanie, to tak jak poznać imię Boga, ciekawe w jakim języku da się to imię wymówić?

Pewnie w miarę bezpiecznie będzie do pół godziny, ale zmiennych jest tak wiele (ilość bakteri, stan zamulenia, ilość tlenu w wodzie), że nikt pewnie na to nie postawi, u siebie nigdy nie odłączałem na dłużej niż 15 min, a i tak zdażalo się, że filter wypluł do wody jakieś farfocle.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2007, 13:58:32 »

Odpowiem Ci na przykładzie mojego akwarium 112 l i sytuacji z zeszłego roku. Prądu nie było 8 h i filtr nie chodził. Byłam wtedy w pracy. Mimo, iż byłam bardzo wystraszona wracając do domu i pełna obaw co tam zastane - zastałam akwarium w normalnym stanie tylko zegar musiałam na nowo ustawić bo się rozregulował. Ryby nie wyglądały na takie, jakby je to ruszyło ale z tym to lepiej uważać przy delikatniejszych gatunkach.

Pozdrawiam,
Emi

georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2007, 15:52:21 »

Zastanawiam się czy dla bezpieczeństwa nie założyć sobie UPSa takiego do podtrzymywania napięcia w razie zaniku. Przynajmniej tylko dla filtra.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2007, 17:00:21 »

No chyba wchodzimy w spiralę zabezpieczeń i problemów. UPS,a  montujemy jako zabezpieczenie na wypadek awarii sieci, a co jak padnie UPS? Przecież on też może się zepsuć. Postawić za nim następny? Załużmy że UPS zadziała i podtrzyma nam zasilanie w filtrze  przez czs awarii, ale nie wiemy jak długo awaria potrwa, UPS stanie bakterie i tak zdechną a jak wróci zasilanie cały syf i tak trafi dio akwa. No chyba, że założymy kolejne zabezpieczenie, które po wyczerpaniu UPS'a i późniejszym powrocie zasilania nie pozwoli załączyć ponownie filtra, dopóki nie zrobimy tego ręczne. Ot i opisałem senny koszmar chodowców Palet.
Moim zdaniem tak drogie i skomplikowane zabezpieczenia maja sens jedynie przy chodowli bardzo drogich i wyjątkowo delikatnych ryb, gdzie sztuka może być warta kilkaset złotych, no chyba że kogoś stać, bo "kto bogatemu zabroni"Smiley

georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Październik 01, 2007, 17:07:59 »

Chyba masz racje- przesadzam Smiley
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 19, 2008, 00:00:15 »

Pozwolę sobie odświeżyć ten wątek, ponieważ mój problem dotyczy wcześniejszych wypowiedzi.
Dziś, a właściwie już wczoraj rano z powodu braku prądu filtr nie chodził około 1,5-2 godzin. Nie mając pojęcia o tym, iż nie powinno się go włączać po powrocie zasilania - zrobiłam to. Czy ta sytuacja wymaga już czyszczenia filtra? Szukając na ten temat informacji znalazłam tą dyskusję (odnosi się ona wprawdzie do przeprowadzki filtra, jednak też dotyczy problemu): http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=61106
Czy zatem powinnam jutro przeczyścić oba filtry? (filtry zewnętrzne TetraTec E700 i E1200)
Dodam, że po ponownym włączeniu filtrów po powrocie zasilania woda nie nosiła oznak zmętnienia (nawet jeszcze przed podmianą, którą wykonałam później)
Po ponownym rozruchu filtrów podmieniłam 1/3 wody.
I czy powinnam przeczyścić też podłoże? (jeśli tak, to czy wystarczy odmulenie?)
Z góry dziękuję za wskazówki
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2008, 01:39:40 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2008, 07:20:15 »

Ja bym nic nie robiła. Niech biologia sama sobie poradzi. Możesz dla pewności sprawdzić poziom NO2.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: