Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Małe mieczyki zdychaja  (Przeczytany 12019 razy)
theeabron
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Październik 02, 2007, 18:18:18 »

mi też zdychały...ale już temu zaradziłem kupując preparat akwarystyczny MFC_skutecznie zapobiega,odkażai swalcza pasożyty.
Ten jest z firmy Tropical.Jeśli naprawde masz to aqwa 15l to co 5 dni powinieneś nalewać do szklanki z letnią wodą i 1łyżeczka soli takiej o jakiej moowił Hubert.Rozmieszaj i wlej...to zapobiegnie chorobą i bardzo możliwe że będą szybciej rosły...u mnie tak jest...mieczyki po 4 dniach od ,,Urodzenia'' mają 8mm.I dawaj im artemię.

EDIT:

sorka...niedopisałem jednej żeczy... Undecided...do tej szklanki z letnią wodą i łyżeczką malutką soli powinieneś wlewać 3 kropelki tego preparatu.Tylko jak bedziesz wlewał to uważaj...moja jedna bluzka jusz jest w koszu przez ten preparat.
I jeszcze jedno ,,Nie mieszać z innymi preparatami akwarystycznymi wydzielającymi chlor i tlen!
U mnie to kosztowało 3,50zł.Za niedokończenie tamtego posta sorka Wink

Seboos: Następnym razem użyj opcji EDIT
I na litość boską ... zmiłuj się z tą ortografią ...
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 13:30:57 wysłane przez Seboos » Zapisane
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #31 : Październik 04, 2007, 15:36:48 »

Jeśli naprawde masz to aqwa 15l to co 5 dni powinieneś nalewać do szklanki z letnią wodą i 1łyżeczka soli takiej o jakiej moowił Hubert.

Hm to bardzo ciekawe to co piszesz !! Mówisz szklanke wody co 5 dni hmm , jak bedzie słabe parowanie to co 5 dni ci szklanka nie wejdzie !
po drugie mówisz 1 łyzeczke soli na szklanke ! załózmy ze czesc wody odparowuje , ale sól zostaje w akwarium !! po ok tygodniu masz w nim 10 łyzeczek soli czyli ponad 3 łyzeczki na litr (odliczając zwirek 4 łyzeczki !

Teraz załuzmy ze ktos chce wykorzystac twój sposub w wiekszym akwa !
załózmy ze ma 150 litrowe akwa !
według twoich zalecen powinien wlewac co 5 dni ok 2 litrów wody z 10 łyzeczkami soli !
zakłając ze akwarium jest dobrze prowadzone to mozemy przyjąc ze całą wode wymienia się co 3 miesiące (bo ok 1/3 co miesiąc a zdarzają sie tacy co wymieniają wode raz w roku i nic nie podmieniają)  no to po 3 miesiącach czyli załózmy 100 dniach dodasz do akwa 200 łyzeczek soli sto czyli ponad 6,5 łyzeczki soli na 5 litrów wody !!
popularne ryby słodkowodne wymagają max 2 łyzeczki soli na 5 litrów wody (molinezja)
Sam dodaj sobie morał

PS jesli taką praktyke powtarzał bys przez pół roku to w wodzie było by tyle soli ze nawet jesli co kolwiek by tam przezyło (co jest nie mozliwe ) to woda miała by taką gestosc ze nic by nie dało rady się w niej zanuzyc !! no chyba ze kamien

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
joel3
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Październik 07, 2007, 15:41:01 »

moje male mieczyki 2- miesieczne plywaja juz razem z pozostalymi rybkami w akwarium ogolnym i nic im sie nie dzieje na poczatku byly chyba zaszokowane duza przestrzenia do plywania
a jeszcze kiedy byly w kotniku 3 zniknely w niewyjasnionych okolicznosciach po prostu zniknely nie wiem co sie z nimi stalo

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Zbrojnik niebieski 2 + 20 mlodych
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Październik 07, 2007, 15:58:12 »

Moje mają 2,5 tygodnia iżyją .Mieszkają w 8-litrowym baniaczku. Filtr i napowietrzacz, kępka mchu jawajskiego , temp.-26, żadnej soli. Pokarm: Mikrovit Tropicala=dla narybku od samego początku 3x dziennie w małych ilościach.Ostatnio jak dostałem malutką artemię to już sobie zaczęły z nią radzić. Oby tak dalej papa
joel3
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Październik 07, 2007, 17:56:10 »

ja trzymam swoje w kotniku zawieszonym na scianie akwarium ogolnego,
7 mieczykow 2 miesiecznych plywa razem z pozostalymi rybkami (ramirezki, gupiki, mieczyki, bojowniki, bocje, razborki, zbrojniki) bo juz sa dosc duze
te wieksze jedza juz wszystko co im sie do geby zmiesci a te malutkie 35 rybek ktore sa razem z trzema malymi gupikami dostaja TetraMin Baby lub Junior w zaleznosci od wielkosci rybek  tak ze dwa razy dziennie w zaleznosci od potrzeb i sie dobrze maja
male gupiki rosna troche szybciej niz mieczyki nie wiem czy to jest cecha tych rybek czy ten pokarm im lepiej pasuje

Aqwa 112 l
Bocja wspaniala 5
Bocja pregowana 2
Zbrojnik niebieski 2 + 20 mlodych
Bojownik syjamski 3
Razbora klinowa 4
Bystrzyk ozdobny 1
Mieczyk 3
Gupik 2
Ramirezki 1
Krewetki 4
Slimaki moze 10