Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Małe mieczyki zdychaja  (Przeczytany 11976 razy)
chachlo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 02, 2007, 20:46:54 »

roznie podmirniam niekedy co tydzien a niekikiedy dluzej maja te sama wode

Proszę o stosowanie znaków przestankowych oraz dużych liter na początku zdania ponieważ Twoje posty są nieczytelne.
Emi
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 14:31:09 wysłane przez Emi » Zapisane
asiorek
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 03, 2007, 06:43:34 »

jeśli chcesz zeby ci szybciej rosły to karm je różnorodnym jedzeniem.jest takie specjalne jedzenie dla młodych rybek "mikrovit" firmy Tropical.ja tym karmie i dość szybko mi rosną.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 03, 2007, 10:00:56 »

Chachlo trzeba wodę regularnie wymieniać, a nie raz tak raz tak. Jak będziesz karmić zróżnicowanym pokarmem to szybko Ci urosną kup ze dwa trzy różne pokarmy i karm je dwa razy dziennie, ale pamiętaj, że nie w wielkich ilościach by się nie przejadły.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
kempin
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 03, 2007, 23:49:26 »

Żeby narybek szybko rósł, dobrze jest nakarmić je jakimś prawdziwym mięsem tak z 3-4 razy w tygodniu. Ja naogół rozmrażam ćwierć lub pół kostki (w zależności od liczy maluchów) rozwielitki, wodzenia lub ochotki i na desce ostrym nożem siekam bardzo drobniutko.
U mnie to działa i narybek rośnie szybciej

Pozdrawiam Wink

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 21, 2007, 11:28:09 »

zeby male rosly trza je porzadnie karmic Smiley polecam plankton bosmiden-mozna kupic w mrozonkach w wielu sklepach zoologicznych. potem artemie... na zmiane najlepiej a do tego jeszcze na przyklad chyba mozna serce wolowe drobno posiekane dawac (poszukaj watku na forum-na pewno jest, ws. karmienia narybku bojownikow). poza tym zastanow sie czy nie masz w nocy za slabego natleniania w nocy (ja kiedys mnostwo malych molinezji stracilem z powodu braku tlenu- ale mialem z 10 lat Wink no i mozesz im dosypac soli do wody- niejodowanej oczywiscie. najlepiej w cielej wodzie najpierw ja rozpusc a dopiero potem powoli wlewaj- na pewno bedzie mnie szokowe. o proporcje soli do wody pros bardziej doswiadczonych Smiley albo poszukaj na forum Cheesy

fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 21, 2007, 21:55:00 »

niektóre poradniki mówią nawet o 2 łyżeczkach soli na 5 litrów wody no ale np na  50 litrowe akwa według mnie 2 czubate łyzki stołowe są akurat czyli jakies 8 łyzeczek . Sól możesz wczesniej faktycznie rozpuscic i wlac ale nie jest to konieczne !!  Ja po prostu ją wsypuje przed pompke  filtra i sama sie rozpływa i po jakims czasie rozpuszcza !! Ryby bardzo lubią w nią wpływac !!
ale nie karzdy gatunek lubi sól ! pamiętaj o tym ! dlatego jesli trzymasz jeszcze jakies inne ryby to sprawdz ich wymagania

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 22, 2007, 12:28:53 »

ale mieczyki to piekniczkowate a one uwielbiaja wrecz sol Smiley ja mam 100l ale w moim plywaja jeszcze kiryski i neonki wiec raz na jakis czas 3 lyzki soli wsypuje Cheesy rzeczywiscie ryby lubia w tym plywac, szczegolnie jak jeszcze zawiesina jest w jednym miejscu Smiley poza tym oczyszcza delikatnie zbiornik Smiley

fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 22, 2007, 19:43:43 »

JA zawsze dosypuje troszke soli jak wymieniam częśc wody najlepiej dosypywac za karzdym razem tyle samo żeby nie przesadzic z soląpamiętaj ze więcej soli gromadzi się blisko dna a przy powieszchni znacznie mniej !! dlatego kiedy wymieniasz częsc wody pobranej z dna to wsyp więcej soli a jesli z powieszchni to mniej !! a no i jesli dolewasz wody z tego powodu ze troche wyparowała to nie dosypuj soli bo ona tam dalej jest !!

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 24, 2007, 13:35:27 »

a sól normalna kuchenna Huh

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 24, 2007, 13:45:43 »

Kuchenna Niejodowana bez antyzbrylacza. Najlepiej akwarystyczną.

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 24, 2007, 14:10:05 »

Ale kuchenna może być ?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 24, 2007, 14:28:31 »

Kuchenna Niejodowana bez antyzbrylacza
Czego nie zrozumiałeś Huh Tak kuchenna niejodowana bez antyzbrylacza.

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 24, 2007, 14:33:37 »

nie nie juz nic wszystko rozumiem Good !

fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 25, 2007, 08:14:09 »

Kup sobie zwykłą sól kuchenną za 60 gr 1kg ewentualnie sól morska za jakies 4zł 0,5 kg ale niejodowana !!
Mozesz przyjąć zasade ze jak na opakowaniu nie pisze ze jest jodowana to napewno nie jest !!

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 25, 2007, 16:58:35 »

Raczej jest odwrotnie, jak pisze że jest niejodowana to znaczy, że nie jest, jak nic nie pisze, to znaczy że jest jodowana, jodowanie soli kuchennej jest zjawiskiem powszechnym od początku lat 90.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: