Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramirezy i parametry wody  (Przeczytany 2624 razy)
anrd
Super aktywny

« : Sierpień 22, 2007, 14:21:58 »

Dziś byłem w sklepie akwarystycznym i zagadałem sprzedawcę o Ramirezki i parametry wody. Otóż sprzedawca przy mnie zrobił test ph wody z akwa w którym trzyma Ramirezki. I co się okazało: ph 7,6. Ja z kolei wyczytałem, że dla Ramirezek ph nie powinno przekraczać 7,0 no i woda powinna być bardzo dobrej jakości.
Ponadto sprzedawca powiedział mi, że Ramirezki będą normalnie żyć w w wodzie o ph 7,4 i więcej pod warunkiem, że zagwarantuje im się częste podmiany wody w ilości 30-40%.
Jak to w końcu jest ? Bo sprzedawca inaczej a w książce nieco inaczej...

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2007, 14:26:39 »

Ramirezki w czasach dzisiejszych sa mocniejsze niz kiedys, ale powinny miec wode lekko kwasna lub obojetna (6,7-7,0) Oczywiscie da sie je utrzymac w pH 7,4 ale jak dlugo... mimo wszystko sa to nadal wrazliwe rybki i eksperymentowac na nich nie radze jezeli zalezy nam na ich zdrowiu papa

8317910

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2007, 14:28:52 »

Chwilowo takie pH dla ramirezek może być, przecież one na stałe w sklepie nie są. Ale na dłuższą metę, w domowym akwarium może to stwarzać problemy. Zmiękcz lepiej wodę. Ale uważam, że większym zagrożeniem dla tych rybek są azotyny, niż pH. Przy większym pH mogą najwyżej mogą być problemy z tarłem tych rybek i zapłodnieniem ikry, i bedą miały słabsze ubarwienie. Ale przy wyższym stężeniu No2, dla tych delikatnych pielęgniczek to śmierć, dlatego woda musi być regularnie podmieniana i czysta.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Nabijacz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2007, 14:33:15 »

....

« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2007, 14:36:17 wysłane przez Raffy » Zapisane

Chciałbym mieć własne akwarium i mam pytanko. Czy ktoś nie ma jakiejś strony www albo nie zna sklepu zoologicznego gdzie mógłbym zamówić akwarium o nietypowych wymiarach??? Pisać na PW. Z góry dzięki za odp.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 22, 2007, 15:24:15 »

Ramirezek jeszcze nie mam. W moim baniaczku póki co ph to 7,4. Ramirezy kupię i wpuszczę dopiero wtedy kiedy uda mi się zbić ph do 7,0 i dokładnie przetestuję wodę. Miałem 4 sztuki tych rybek i niestety...
Dzięki za info.

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Sierpień 23, 2007, 11:24:45 »

to nie jest taki problem, dodaj do wody troche garbnikow, szyszek olchowych lub takiej chemii na zakwaszanie wody i bedzie git Grin dodaj nawozenie dwutlenkiem wegla aby to ustabilizowac i masz gotowe akwa pod ramirezki Grin

8317910

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 18, 2007, 13:07:53 »

Zaprzyjaźniony chodowca we środe-czwartek przywiezie mi ramirezy ,które cały czas na kranówce jechały ale zobaczymy jak to będzie kiedyś kupiłem ramirezy to mi na PH 7,5 poumierały wszystkie!A osmoze i tak i tak musze kupić a na ramirezy tobie też polecam!

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: