Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium w spadku  (Przeczytany 10912 razy)
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 10, 2004, 10:39:58 »

Pandy mogły nieprzeżyć spowodu szoku zmiany wody. Odmulanie regularne to dobry pomysł. Możesz częściej zmieniać wodę , sprawdź filtr jak sie ma i czy działa jak trzeba (posprawszaj wkłady filtracyjne) pamiętaj by myć w wodzie z akwa. Może pandy trochę tam poleżały i dlatego śmierdzi , albo sypiesz za dużo pokarmu. Tu jest właśnie brak równowagi biologicznej i trzeba być ostrożnym podtrzymując ja sztucznie . Pozdr.

P.S. jestem pełen optymizmu, karma malutkimi porcjami ,odmul , sprawdź filtr Smiley Będzie dobrze Smiley

112,25
Kaja_xxx
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 10, 2004, 18:27:45 »

Cytat: bulgotnik
Chyba daniu pregowany taki maly ma okolo 2,5 cm i ma wzdloz ciala czarbne paseczki.

Pierwsze słyszę by danio pręgowany był w czarne pasy... cóż, chyba nie jestem na bieząco  :wink:  A co do tego syfu w baniaku to pewnie się trochę powtórzę, ale kilka swoich groszy dorzucę:
Po 1. Nie przekarmiać rybek, ja karmię swoje zazwyczaj raz albo 2 razy dziennie. Raz na tydzień warto zrobić im całodniową głodówkę
2. Dla neonek najlepiej kupić pokarm płatkowany, np. Tropicala (u mnie mało brudzi i neonką smakuje). Jak jest jeszcze w woreczku to go trochę potarmosić by był drobniejszy. Płatki rozpływają się po powierzchi i wolno opadają, każda rybka zdąży spokojnie zjeść  Smiley  Dla kirysów natomiast specjalne granulaty
3. Od czasu do czasu wzruszyć podłoże, by ten cały syf nie zalegał pod kamyczkami  Tongue
4. Wodę podmieniać regularnie, ale ja bym podmieniała ze 2 razy w tygodniu po 5 l. a nie naraz 10 l. Wody nie wlewać butelkowanej, ale kranówkę odstaną conajmiej 2 dni. Podobno mineralka zawiera jakieś pierwiastki w wyższym stężeniu: bodajże jod, siarkę i coś jeszcze. Mniejsze ale częstrze podmiany w takim małym baniaku są lepsze szczególnie że nie ma u Ciebie żadnych żywych roślinek.
5. Co do oświelenia, jeśli dałoby radę to można by wymienić żarówkę na mocniejszą a wtedy pomyśleć np. o jakimś anubiasie czy cryptocorynie: u mnie jedno i drugie dziko rośnie przy dość skąpym oświetleniu. A może masz gdzieś trochę miejsca niedaleko okna...
6. Filtr- nie wiem jaki dokładnie masz ale jeśli taki jaki mi się wydaje  Cheesy ... to napewno ma kilka stopni ustawienia wydajności. Ty masz ustawiony na min. Ustaw na jeden stopień wyżej i filtr podnieś tak by jego wylot był umieszczony z 0,5 cm ponad lustrem wody. Prąd nie powinien być wtedy zbyt duży i zanieczyszczenia powinny być skuteczniej sciągane.

Nie wiem czy moje rady coś pomogą ale życzę powodzenia Cheesy
bulgotnik
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 15, 2004, 09:48:49 »

Przychodze po weekendzie do pracy i patrze i ocza nie wierze, woda klarowna i nie smierdzi Smiley) Wystarczylo filt podkrecic, co prawda na gorze robi sie maly sztorm ale rybka to chyba nie przeszkadza bo sobie nawet czasami wplywaja w ten sztorm Smiley) Wszystko ga a juz jest koniec tygodnia Smiley)
Nie wiem czy powinienem robic jeszcze jedna probe z kiryskami ale troche mnie korci zeby mi cos po dnie lazilo.

Ptaku
Kaja_xxx
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 15, 2004, 12:29:50 »

Odczekaj jeszcze kilka dni, nie wiem dokładnie co wkońcu Ci przeżyło po tej "epidemii", ale z zakupem nowych rybek radzę poczekać conajmiej  do przyszłego tygodnia. Jak przez kilka najbliższych dni nic nie padnie, to można spróbować z tymi kiryskami. Ale przed tym lepiej dokładnie pobserwuj zachowanie rybek i zrób niewielką podmianę wody. Szkoda by było gdyby wszytko zaczęło się od nowa i wybiło Ci nowozakupione rybki.

Pozdrawiam
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 17, 2004, 16:27:52 »

Myślę że jak filtr masz już sprawny tak jak trzeba to bedzie już dobrze Smiley napisz jak się teraz czują Twoje rybcie Smiley Pozdr.

112,25
bulgotnik
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 19, 2004, 13:32:05 »

Rybki czuja sie dobrze ale dzisaj strasznie woda mi zmetniala, a w piotek podmienialem tak ololo 1/3 stanu i odmulilem dno. Caly poprzedni tydzien bylo ok, wogole nie metniala a teraz po weekendzie juz jest mentna. Zaczyna mi brakowac pomyslow myslalem ze to wina filtra ale raczej nie bo przeciez zeszly tydzien bylo. Moze trzeba wsadzic jakas zywa roslinke albo co??? Rybki czuja sie dobrze danio sie ganiaja neonki plywaja stadkiem glonojadek wydaje mi sie ze troszke podrusl Smiley) Tylko bojownik taki anemiczny sie zrobil.
Pozyjemy zobaczymy, w kazdym razie zlapalem bakcyla Smiley) Pod koniec roku odbieram klucze do wlasnego M i juz wiem ze chyba postawie tam jakis banieczak tak ze 100l Smiley)
Pzdr

Ptaku
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 19, 2004, 15:25:00 »

Po odmuleniu i podmianie 1/3 wody całość może lekko zmętnieć. filtr ustaw na maxa , i sprawdzaj regularnie wkład filtrujący Smiley Roślinka wymagała by już większych ilości światła... Może z roślinkami poczekaj do nowego 100l akwa (na początek takie jest najlepsze) Taki baniaczek daje już większy zakres możliwości Smiley Pozdrawiam

112,25
bulgotnik
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 20, 2004, 08:55:31 »

Polatalem troszke po neciuku i stwierdzilem ze ta metna woda to chyba zasluga pierwotniakow, wyczytalem tez ze najlepiej je usuwa czas i masksymalne napowietrzanie oraz brak swiatla. Tak wiec czekam a rybka nie wlaczylem swiatelka zobaczymy czy to cos pomoze.

Ptaku
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 20, 2004, 14:33:21 »

W sumire to masz chyba racje , Twoje alwa spowodu braku równowagi biologicznej może przechodzić najazdy Wink pierwotniaków... One jednak po jakimś czasie znikają Smiley nic tylko poczekać Smiley Pozdr.

112,25
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: