Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Planta Gainer  (Przeczytany 6362 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Kwiecień 03, 2004, 02:23:35 »

Od tygodnia stosuję ten nawóz. Ostatnio aż o nim huczy w akwarystycznym świadku. Jakie są wasze opinie o tym nawozie?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2004, 20:12:56 »

Ja stosuję od m-ca, narazie nie zauważyłem jakiś wielkich zmian rośliny rosną równie dobrze (wcześniej dawałem TMG), jednak muszę uzupełniać potas i żelazo.Minus tego nawozu to że nikt (z wyjatkiem firmy) nie zna jego pełnego składu i nie widomo czy, ile i jakich składników dodać.Jak nic się nie zmieni to spróbuję z symfonią złotą.

385 l - dyskowce
michał
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2004, 08:59:15 »

Muszę przyznać że go jeszcze nie stosowałem narazie używam "tetra plant" Tongue musze  go przetestować a co on popudza wzrost roślin
ładny zabarwiony kolor czy lepszy układ korzeniowy :|

Błądzić to rzecz ludzka!?!
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 10, 2004, 00:19:42 »

Dziś,to jest 2 tygodnie od 1 użycia zauważyłem że część żabienic wypuszcza pędy kwiatostanowe  Cheesy Kabomba i Nurzańce zwariowały. Kabombe muszę po tygodniu przycinać ! Jak narazie nie zauważyłem jakiegoś wyraźnego wpływu na zwartki,ale poczekamy-zobaczymy.

KENTAKI
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2004, 21:14:01 »

Własnie kupiłem ten nawoz z ciekawości bo wcześniej uzywałem plantamin tetry ciągle mam problemy z dziurami w liściach mam nadzieję ze moze to cudo ma lepsze działanie.

160l biotop tanganiki & 240l biotop malawi.
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2004, 08:26:33 »

dziury w liściach to niedobór żelaza, PGC z tego co wiadomo ma mało albo wogle nie ma żelaza w swoim skłądzie, kup sobie chelat zelaza albo po prostu FerroActiv Tropicala....
Ghostek
Nowy
*

:)
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 16, 2004, 20:15:08 »

ja powiem tyle:
stosowałem jakies 2 m-ce PGC i roslinki rosly ale uzupelnialem zelazo FerooAktiv'em z Tropicala.
od miesiace przeszedłem na Symfonie Złotą i wiecie co??
bez porownanina!! roslinki normalnie to mi podnosza pokrywe do gory!!bez przycinki conajmniej raz w tyg to rybki by nie mialy gdzie plywac.
oczywiscie pod zadnym pozorem nie zniechecam do stosowania PGC ale wedlug mnie Symfonia jest pelniejszym nawozem w parze z siarczanem potasu i zelazem w formie ferro aktiv w skladzie:
40g symfoni,20g siarczanyu potasu i 30ml ferro aktiv, ja przynajmniej stosuje takie proporcje i jestem z tego zadowolony.jak narazie stosuje 5ml dawki na dzien a zaczynałem od 3ml na moje 144l.jestem caly czas w fazie doswiadczen ale mysle ze do 6-8ml dziennie dojde az nie wyskoczą glony.
dane mojego akwa to;
144l(80*40*45h)
oswietlenie to 2x20w i 2x 18w zwykle jarzeniowki DayLihgt plus folia aluminiowa
kupe roslin
ph-6,5-7

Pozdrawiam

Życie dało mi szanse ja nie mogę jej zmarnować,obraliśmy ten tor na tym torze chcemy zostać...Smiley
Ghostek
Nowy
*

:)
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 16, 2004, 20:17:28 »

zapomnialem dodac ze symfonia zlota wychodzi przy tym o wiele wiele taniej !!!
u mnie PGC kosztuje 25zl a symfonia jakies 10zl za kg co wystarczy na jakies 25l nawozu wiec mowi to samo za siebie.

Pozdrawiam

Życie dało mi szanse ja nie mogę jej zmarnować,obraliśmy ten tor na tym torze chcemy zostać...Smiley
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2004, 14:23:20 »

Podałeś proporcje na 500ml destylki ?
Jeśli tak to 6-8ml dziennie jest sporą przesadą, no ale zobaczysz czy to będzie potrzebne, bo przecież w dobrze oświetlonych akwa i z CO2 dawkowanie to 1ml/40L akwa czyli u Ciebie 5ml to ta górna granica.
A te 10kg Symfoni to wystarcza wówczas na 125l nawozu Wink

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2004, 20:35:24 »

A czepnę się :lol:
Cytat: Tomlsv
.
A te 10kg Symfoni to wystarcza wówczas na 125l nawozu Wink

Raczej na 166litrów :wink: ...biorąc poprawki na rozsypaną SZ to myślę że można uzyskać 158-160litrów.
Cytat: Tomlsv
.to 1ml/40L akwa czyli u Ciebie 5ml to ta górna granica

Niektórzy stosują 1ml/20l (rozrabiając 30/500) ale IMO w akwarium Ghostka to 6ml będzie górmą granicą. Dawka 1ml/20l to już raczej przy oświetleniu powyżej 0.8W/l.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Ghostek
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 18, 2004, 19:47:23 »

Cytat: Ghostek
zapomnialem dodac ze symfonia zlota wychodzi przy tym o wiele wiele taniej !!!
u mnie PGC kosztuje 25zl a symfonia jakies 10zl za kg co wystarczy na jakies 25l nawozu wiec mowi to samo za siebie.

Pozdrawiam

a gdzie tu napisalem ze 10kg?? :x
chodzilo mi ze dalem 10zl za (1)kg symfoni co starczy na jakies 25l nawozu.
co do dawkowania to jak napisalem jestem w fazie experymentu i co 2 tyg zwiekszalem dake i narazie jestem w fazie 5ml na dzien za 1,5 tyg powiem czy doszedlem do 6 czy pozostane przy 5ml/dzien:)

Pozdrawiam

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 19, 2004, 14:29:28 »

Cytat: Ghostek
a gdzie tu napisalem ze 10kg?? :x
chodzilo mi ze dalem 10zl za (1)kg symfoni co starczy na jakies 25l nawozu.
Pozdrawiam

O kurde, a dlaczego ja liczyłem roztwór z 10kg SZ ?? Chyba musze spedzać więcej czasu na świeżym powietrzu  Sad
Zatem miałeś Ghostku racje we wszystkim Wink

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Ghostek
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 19, 2004, 19:22:32 »

O kurde, a dlaczego ja liczyłem roztwór z 10kg SZ ?? Chyba musze spedzać więcej czasu na świeżym powietrzu  Sad
Zatem miałeś Ghostku racje we wszystkim Wink[/quote]

Spoko ja tylko chcialem sprostowac swoją wypowiedz :wink:

Pozdrawiam

gruber
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 22, 2004, 17:23:57 »

Mam pytanie, mam akwarium od roku teraz nie stosuję nawozów bo nie mam kasy. Ale kupowałem nawóz Tetry i za 100 ml płaciłem chyba koło 10 zł. Wy tutaj piszecie że za 10 zł można kupić 1 kg symfoni z której można zrobić 25 litrów nawozu. Albo nie załapałem o co chodzi z tą symfonią albo to jest prawie za darmo. I jeszcze piszecie że jest bardzo dobra. Prosze napiszcie cos wiecej o tej symfonii co to jest, gdzie to kupić.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 22, 2004, 19:21:15 »

Nie w każdym sklepie kupisz symfonie, w niektórych zrobią takie  :shock:  na samo pytanie.Można ja kupić np u producenta http://www.prolab.pl/html/symfonia.htm lub w internecie (allegro lub na forum niektórzy akwaryści mają za dużo) Cena kształtuje się od 10-14zł + koszty przesyłki a na allero od 1.50zł - 2zł za 100g.Jeśli kupisz w sklepie to najmniej 1kg i nie zdążysz wykorzystać do upływu terminu ważności, chyba że masz działkę Cheesy .
Aby nawóz był kompletny musisz jeszcze dodać K2SO4 (siarczan potasu), najlepiej czysty.Z w/w możesz sporządzić nawóz ("podrabiany" TMG - Tropica Master Grow).Poniżej podaje 2 sposoby sporządzenia na 0.5 l (lepiej rozrabiać częściej):

1.  
- 0.5 l wody destylowanej lub demineralizowanej
- 20g symfoni złotej
- 10g K2SO4
- 15 ml ferro-activ (Tropical)

2.  
-0.5 l wody destylowanej lub demineralizowanej
- 30g symfoni złotej
- 10g K2SO4

Drudi sposób polega na dodaniu tyle nawozu aby poziom żelaza wynosił tyle co w TMG, nie musisz już dodawać ferro-activ.Obecnie korzystam z tego sposobu i rośliny rosną jak szalone.Co do dawkowania to 5 ml na 50 litrów wody tygodniowo (10 ml/ 100 l). Przez pierwsze 4 tygodnie należy stosować połowę tej dawki. Po tym okresie należy tak dopasować dawkę nawozu aby zapewnić pożądany wzrost roślin (+/- 50%).Nawóz należy rozcieńczyć przed wlaniem do akwarium.

W/w proporcje możesz odmierzyć za pomocą strzykawki,przelicznik g/ml:
Symfonia 10g = 11 ml
K2SO4  10g = 5.7 ml

385 l - dyskowce
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: