Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy Kryptokoryna przeszkadza żyć innym roślinom???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy Kryptokoryna przeszkadza żyć innym roślinom???  (Przeczytany 4617 razy)
sys
Nowy
*

« : Marzec 28, 2004, 00:14:31 »

...doszły mnie takie informacje w jednym ze sklepów zoologicznych :idea:  ...że niby to ma w jakiś sposób wpływać na inne rośliny...oczywiście w sposób niekorzystny...nie wiem o co chodziło...może Wy wiecie?...pomóżcie... :oops:   [/list]

prawdziwa prędkość...200l
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2004, 00:23:45 »

Nadal nie zmieniłem zdania że nic o tym mi nie wiadomo . Mogą mieć inne  wymagania i to tyle Smiley Pozdr.

112,25
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2004, 00:36:01 »

Mnie się wydaje, że to wszystko przez niewielkie wymagania zwartek. Gdy inne roślinki padają a te się dobrze trzymają to potem ludzie winią za to właśnie zwartki. A po prostu wiele innych roślin ma dużo większe wymagania, zwłaszcza jeśli chodzi o światło.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2004, 10:04:18 »

U mnie krypcia (prawdpopodobnie wendta) bezpośrednio sąsiaduje z zabienicą amazońską, ta nic sobie z tego nie robi i wypuściła ostatnio kwiat nawet. Blisko rosną takze zwartki, rozsrastaja się bardzo dobrze. Niecodalej rośnie nadwódka szerokolistna i rozwija się aż za dobrze Wink.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2004, 10:55:50 »

Nie. Moje akwa jest obsadzone w 98% kryptokoryną balansa, reszta to małe amazonki wąskolistne czyli dość delikatne rośliny.

Zwartki a w szczególności balansa lubią stare, przymulone podłoże, amazonka tego nie lubi (bynajmniej moja) Tu tylko i wyłącznie działają warunki w jakich żyją Wink

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
michał
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2004, 17:46:54 »

Ja mam mnóstwo roślin i kryptokrynki im nie przeszkadzają :shock:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Leon
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2004, 18:56:01 »

Ja mam gdzieś tak 50% na 50% cryptokoryny z innymi roślinkami i wszystkie się ładnie rozwijają Smiley

Poza czernią międzygwiezdnej pustki leży domena chaosu
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 02, 2004, 19:18:45 »

To o to chodzi, że Kryptokoryny lubią stare, mulsite podłoże a niektóre rosłinki nei lubią mułu.

Pozdrawiam
MaTiJaSz
-Bartek-
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 04, 2004, 21:51:05 »

Jest prawdą, że korzenie niektórych kryptokoryn wydzielają związki przeszkadzające rosnąć innym rośliną. Czytałęm o tym w Magazynie Akwarium, ale jest tak niewielie taklich roślin, i te substancje działają tylko na określony gatunek, a przypadki są tak nieliczne, że nie warto se tym zawracać d... znaczy się głowy. Jak już koniecznie chcesz to mogę poszukać (litości!), ale litości w którym to było numerze  co tam dokłądniej pisali...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: