Skunks
Zainteresowany

|
 |
« : Lipiec 23, 2007, 09:29:06 » |
|
Mam pytanie jak w temacie, myślę tu o produktach firmy Sera. Wiem, że chemii powinno być jak najmniej w akwarium, ale każdy mówi co innego. Już sam nie wiem. Z drugiej strony preparaty te mogły by być swego rodzaju "kołem ratunkowym" gdyby zaszła nagła potrzeba podmiany wody, albo coś w tym stylu. Jakie jest wasze zdanie na ten temat i czy ktoś z Was stosuje takie preparaty? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 23, 2007, 10:06:16 » |
|
Mimo, że jestem przeciwnikiem używania chemii, to stosuję od czasu do czasu esklarin do uzdatnienia wody. Ale stosuje go w sytuacji "nagłej" podmiany wody, lub kiedy nie mam odstanej wody. Ostatnio ze względu na upały, troszkę częsciej - kranowit jest zimny, więc im szybciej tym lepiej. Co prawda wodę mamy raczej ozonowaną, ale przezorny zawsze ubezpieczony - nigdy nie wiadomo co za świństwa tam jeszcze pływają. Co do bakterii - nie widzę potrzeby stosowania na codzień. Jak już to w sytuacji naprawdę awaryjnej (np padła flora bakteryjna z jakiegoś powodu).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2007, 10:13:15 » |
|
A przy starcie nowego akwarium może jednak warto dodać bakterii, żeby miały ułatwiony start w nowe życie?  (wiem, że nie powinno się zaczynać zadani od "A"  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2007, 10:24:01 » |
|
Lepiej użyć wody ze starego akwa. Ale tak, można wtedy dodać do filtra - na pewno nie zaszkodzisz. Ale tak czy inaczej uważam że akwa powinno swoje odstać czy dodasz bakterie czy nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2007, 10:26:52 » |
|
Używałem swego czasu preparatu Tetry Aqua SafeStart (o ile dobrze pamiętam) a obecnie mam preparat Sery w razie gdyby coś się nagle wydarzyło. Staram się jednak stosować chemię rzadko. Przy podmianie przygotowuję sobie wodę i czekam 2-3 dni żeby się "odstała".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2007, 10:27:12 » |
|
Tego to już nawet nie poddaje pod dyskusję. Mam złe doświadczenia z początku przygody z akwarystyką - człowiek był niecierpliwy i głupi, a cierpiały rybki. Co do odstania wody to w ten sposób chyba się nie usunie z niej metali ciężkich, a uzdatniacz je wiąże. Chyba po prostu nie ma złotego środka. Jak mówi przysłowie "Albo rybki, albo akwarium"  . Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2007, 10:30:27 wysłane przez Skunks »
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2007, 12:15:13 » |
|
Dlatego warto przetestować wodę jaką leje się do akwarium. Bez uzdatniaczy owszem raczej trudno się obyć jednak należy je stosować z umiarem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 23, 2007, 12:36:28 » |
|
Ok, dzięki za odpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwamaniaczka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 25, 2007, 16:52:44 » |
|
Ja uzywam "nowozu w płynie dla roslin" firmy sera...Naprawde dużo mi to pomogło ...Liscie roslin nie sa takie kruche i nie blakną
|
|
|
|
|
|
Marzeniem są pielęgnicowate...
|
|
|
kempin
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2007, 00:22:34 » |
|
Ja sie z kolei spytam czy Kobaltosan firmy Tropical warto stosować? Producent zapewnia, że sa one niezbedne w hodowli ryb żyworodnych, ale jak to sie ma do pozostalych ryb. Czy im to nie szkodzi? A w szczegolnosci wszelkim sumikom, kiryskom, czy glonojadkom, ktore sa wrazliwe na chemie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2007, 21:21:03 wysłane przez kempin »
|
|
|
|
|
Wampi129
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 31, 2007, 11:39:01 » |
|
ja tak jak seboos stosuje esklarin i jestem z niego bardzo zadowolona 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 31, 2007, 14:10:47 » |
|
Jest jeszcze Easy Balance (o ile dobrze zapamiętałem nazwę).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|