Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Początkujący właściciel skalarów
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Początkujący właściciel skalarów  (Przeczytany 4660 razy)
Naird
Nowy
*

« : Lipiec 17, 2007, 20:48:14 »

Witam
Mam 60 litrowe akwarium i 2 skalary, zastanawiam sie jakie moge dodać tam ryby. Myślałem nad 3-4 kiryskami czy to jest dobry wbór czy polecacie jakieś inne rybki. Mam jeszcze jedno pytanie widać ,że te rybki nie lubią suchego pokarmu w płatkach co mam im dawać prosił bym o zróżnicowaną diete Wink
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2007, 21:10:59 »

Więc tak:
skalary nie nadają się do tak małego akwarium, więc powinieneś je oddać. To może się skończyć żle dla nich-skarłowacenie i walki o terytorium
opcji masz dużo, najlepiej podaj wszelkie dane baniaka (parametry, dekoracje)
bez skalarów możesz sobie wybrać jakiś biotop np. Ameryka płn. Lub Azja
podaj jakieś twoje przemyślenia (jakie chcesz ryby) a my Ci wszystko powiemy

Jak pozbędziesz się skalarów to będziesz mógł dość dużo gat.ryb tam wsadzić ale my nie powiemy Ci dokładnie bo b.dużo gatunków można wsadzić do 60l a wróżkami nie jesteśmy.

Skalary powoli się przyzwyczają ale pokarm musi być i tak urozmaicony. (Żywy, lifuzjowany, mrożony, płatki, granulat, pałeczki, tabletki itp.-Sera, Tropical, Tetra, JBL itd.+mix'y, roślinne) jak widzisz dużo tego  Lips Sealed

Pozdr. Magda

Pozdrawiam, Magda.
Naird
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2007, 21:27:06 »

Zaciekawiła mnie ta walka o terytorium są tylko 2 i więcej ich nie będzie, raczej nie wyglądają na agresywne wobec siebie wręcz przeciwnie.
A co do parametrów akwarium to temperatura 28 teraz w okolicach popołudniowych ok. 30, pH 7 innych nie znam. A dekoracja to 5 kamieni w tym jeden płaski na środku akwarium jako stół i sporo roślin.

Niestety nie będe miał możliwości odania skalarów 60l. im nie wystarczy? W okolicach grudnia moge zmienić na większe 80-100 litrów gdyby to było nieodpowiednie.
Bardziej chodzi mi o ryby do towarzystwa dla tych 2 skalarów myślalem nad tymi kiryskami tylko nie wiem czy to dobry wybór.

Pozdro
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2007, 21:41:35 »

Wiesz z tym o terytorium to chodzi o to że moja koleżanka trzyma 2 skalary w 25l no i jeden wygrał (ścigały się z innymi rybami itp.) ale to zależy od warunków.  Roll Eyes Roll Eyes

A skalary są młode?

Na pewno możesz dodać kilka kirysków np 5-6 (ale nie jakiś dużych tylko te mniejsze-paandy itp.) a z innych to nie wiem czy nie będzie tłoku-bo skalary będą miały 15cm

Pozdrawiam, Magda.
Naird
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 17, 2007, 21:48:29 »

Młode ok 5-6 cm długości.
Kupie raczej kiryski myślałem raczej nad spiżowym ale pandy też są ładne Smiley

Nie wiedziałem ,że skalary w akwarium mogą osiągnąć 15 cm długości.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2007, 21:55:24 »

jest różnie, przeczytaj tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skalar_(ryba)

PS: tam jest jeden błąd: "który ma co najmniej 80 cm wysokości od podłoża do powierzchni wody" są takie akwaria  Huh Wink 45-50cm!! wysokości  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2007, 21:57:02 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
Naird
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 17, 2007, 22:02:34 »

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/ryby/
Pcieszyło mnie to:
 "W warunkach naturalnych dorasta do 15 cm długości i 25 cm wysokości. W akwarium jest zazwyczaj mniejszy."
Moje akwarium ma wysokość 34 cm tragedi nie ma Roll Eyes
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2007, 22:04:50 »

"W warunkach naturalnych dorasta do 15 cm długości i 25 cm wysokości. W akwarium jest zazwyczaj mniejszy."
Moje akwarium ma wysokość 34 cm tragedi nie ma Roll Eyes

a nie pomyślałeś że będziesz je męczył  Huh

Pozdrawiam, Magda.
Naird
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2007, 22:12:40 »

Do grudnia chyba nie osiągną rozmiarów maksymalnych???
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 18, 2007, 07:17:07 »

Nie osiągną ... dlatego że akwa za małe dla nich. U mnie w 112 były 2 skalary i z czasem musiałem je oddać - zaczeły się walki. Powód - za małe akwarium. Oddaj te skalary i wybierz rybki które w 60l będą czuły się dobrze.

Naird
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 18, 2007, 08:23:30 »

Skoro tak namawiacie to je oddam.
Do tego akwarium kupie parke pielęgniczek motylowych albo jakieś stadko bystrzyków co będzie lepszym wyborem?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 18, 2007, 08:38:54 »

Wg mnie bystrzyki skoro nie znasz parametrów wody. Jeśli miałbyś możliwość to zmierz twardości wody - jeśli będą poniżej 8-9 to możesz tam trzymać ramirezki. Jeśli jednak będzie twardsza - pozostań przy bystrzykach choć i one nie powinny być trzymane w zbyt twardej wodzie.

Czy akwarium jest mocno zarośnięte?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Naird
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 18, 2007, 12:56:36 »

Nawet bardzo tylko z jednej strony niskie rośliny.
Kacper1995
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 22, 2007, 19:55:13 »

Ja mam 50 litrów akwarium i mam 6 skalarów.Spoko możesz mieć 5 skalarów.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Lipiec 22, 2007, 23:05:26 »

Ja mam 50 litrów akwarium i mam 6 skalarów.Spoko możesz mieć 5 skalarów.
Nie udzielaj rad skoro sam się nie znasz na tym hobby. Ile osób juz Ci mówiło, że źle robisz ?
Miej choć na tyle przyzwoitości, że innym nie sugeruj że robisz dobrze  Wściekły
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: