Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: problemy...  (Przeczytany 6426 razy)
Kari
Zainteresowany
**

xD

« : Lipiec 11, 2007, 17:33:52 »

Witam!
Przez tydzień moim akwa opiekowała się rodzina. Niestety nie robili tego zbyt dobrze Sad
Stąd moje problemy:
1. krawędzie liści roślin zrobiły się czarne - dlaczego? co to może być?
2. na niektórych liściach zauważyłam jakieś glony, a na szybach takie zielone kropki
3. znalazłam w akwa małego ślimaka (taki w okrągłej muszelce) skąd on się tam wziął??

Dodam jeszcze że przez jakiś czas filtr, grzałka i światło było wyłączone, ponieważ ktoś odłączył przedłużacz od prądu  Angry Shocked

Na razie to chyba wszystko. Proszę o porady jak to wszystko teraz "naprawić". Z góry thx Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2007, 12:24:53 »

Te krawędzie liści prawdopodobnie nie są czarne tylko bardzo ciemnozielone - to glony. Zielone kropki by to potwierdzały. Prawdopodobnie rodzinka karmiła rybki na okrągło i masz za dużo N i P w akwarium. Podmiana 40-50 procent wody na świeżą wraz z porządnym odmuleniem i ograniczeniem o połowę jedzenia rybkom powinna pomóc. Ślimak to następny symptom przekarmienia. Jest taka zasada jeśli chodzi o te małe ślimaczki: jeśli mają co jeść to się pojawią.

Filtrem się nie przejmuj, jeśli jeszcze wszystko żyje to podmianka powinna pomóc na zbyt wysokie wartości azotu i fosforu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2007, 12:28:11 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2007, 15:36:26 »

Dzięki za pomoc Emi  Smiley  Good ! woda już odstawiona to juro podmienię. Dno chciałam oczyścić takim "odkurzaczem" z brzęczyka ale mój żwir jest bardzo lekki i odkurzacz go wciąga  Angry chyba będę musiała kupić zwykły odmulacz...  papa
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2007, 17:05:06 »

Spróbuj założyć na odmulacz kawałek moskitiery.

Pozdrawiam,
Emi

Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2007, 17:08:54 »

Dobry pomysł Wink a z siatką nie będzie problemu bo mam tego pełno Tongue

A pokarmu faktycznie jest pełno- lekko poruszę żwir to wszystko leci do góry :/
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2007, 17:11:53 wysłane przez Kari » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2007, 02:18:46 »

Dzięki za pomoc Emi  Smiley  Good ! woda już odstawiona to juro podmienię. Dno chciałam oczyścić takim "odkurzaczem" z brzęczyka ale mój żwir jest bardzo lekki i odkurzacz go wciąga  Angry chyba będę musiała kupić zwykły odmulacz...  papa

Coś nie tak - odmulacz ma o wiele większą siłę zasysania niż odkurzecz na brzęczyku. Nie wiem jaki to żwir, aby Ci go odkurzacz wciągał. W każdym razie zakładanie siatki na odmulacz mija się z celem gdyż piasek czy żwir (nie wiem jakie masz podłoże) jest o wiele drobniejszy niż to, co chcesz zebrać. Przy odmulaniu/odkurzaniu najlepiej wykorzystywać siłę grawitacji. Najlepsza jest otwarta rura, a na końcu węża w wiadrze mieć kciuk. Jak się zassie trochę piachu to zatykasz wylot i piasek opada.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2007, 02:22:53 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2007, 06:47:59 »

Siatka spokojnie sobie radzi z większością kupek - sprawdzone w akwarium gdzie trzymam narybek.

Pozdrawiam,
Emi

Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2007, 21:12:06 »

Coś nie tak - odmulacz ma o wiele większą siłę zasysania niż odkurzecz na brzęczyku. Nie wiem jaki to żwir, aby Ci go odkurzacz wciągał. W każdym razie zakładanie siatki na odmulacz mija się z celem gdyż piasek czy żwir (nie wiem jakie masz podłoże) jest o wiele drobniejszy niż to, co chcesz zebrać. Przy odmulaniu/odkurzaniu najlepiej wykorzystywać siłę grawitacji. Najlepsza jest otwarta rura, a na końcu węża w wiadrze mieć kciuk. Jak się zassie trochę piachu to zatykasz wylot i piasek opada.

Siatka działa bardzo dobrze Wink A mój zwir to jakiś ekologiczny czy coś takiego z filtusa podobno specjalny dla roślin, w sklepie ok 17 zł za 3 kg, ale nie pamiętam dokładnej nazwy.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Lipiec 13, 2007, 22:10:28 »

Pewnie masz Filtus Floran (jeśli to takie kolorowe porowate kamyczki tworzące ogólnie brązowawy kolor).
No tak, siatka z moskitiery będzie wtedy OK, ale jakieś szątki roślin czy cuś będziesz musiał wyciągać osobno.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2007, 22:12:30 wysłane przez Oswald » Zapisane

Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #9 : Lipiec 13, 2007, 23:33:12 »

Pewnie masz Filtus Floran (jeśli to takie kolorowe porowate kamyczki tworzące ogólnie brązowawy kolor).
To moje jest raczej jasne  Wink

No tak, siatka z moskitiery będzie wtedy OK, ale jakieś szątki roślin czy cuś będziesz musiał wyciągać osobno.

W tym przypadku głównie chodziło o drobne szczątki lub resztki pokarmu jak już wcześniej pisałam (rodzina przekarmiła)

... będziesz musiał...

płeć żeńska jak do mnie  Wink Grin
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Lipiec 13, 2007, 23:47:19 »

płeć żeńska jak do mnie  Wink Grin

Wiesz.... właśnie mi się jakoś wydawało , że płeć żeńska i podczas pisania specjalnie spojżałem. Ale podczas pisania odpowiedzi nie widać tych rzeczy z profilu tylko nick - a u mnie wyglądało jak "Karl" - więc pomyślałem - "napewno facet" - ale sorki - mój błąd! Jeszcze raz przepraszam!

Jak jest jasne to pewnie Filtus AquaGrunt (czy jak mu tam) Filus oferuje tylko 2 rodzaje  Cheesy szary i brązowy

PS - ale ten szary daje się pod podłoże bo zawiera jakieś tam nawozy - tylko floran można dawać na całość.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2007, 23:59:42 wysłane przez Oswald » Zapisane

Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #11 : Lipiec 14, 2007, 00:09:04 »

Wiesz.... właśnie mi się jakoś wydawało , że płeć żeńska i podczas pisania specjalnie spojżałem. Ale podczas pisania odpowiedzi nie widać tych rzeczy z profilu tylko nick - a u mnie wyglądało jak "Karl" - więc pomyślałem - "napewno facet" - ale sorki - mój błąd! Jeszcze raz przepraszam!
Ja się nie gniewam tylko tak na przyszłość Wink

Jak jest jasne to pewnie Filtus AquaGrunt (czy jak mu tam) Filus oferuje tylko 2 rodzaje  Cheesy szary i brązowy

PS - ale ten szary daje się pod podłoże bo zawiera jakieś tam nawozy - tylko floran można dawać na całość.

O właśnie to jest AquaGrunt i mam go na całości- to dobrze czy źle?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 15, 2007, 09:45:34 »

Aqua Grunt  jest wzbogacany nawozami i powinno się go dawać pod żwirek ale jeśli udało Ci się z nim przetrwać na całości podłoża już jakiś czas to nawozy prawdopodobnie zostały już dawno wypłukane. Poza tym on jest dość ostry i może kaleczyć delikatne pyszczki rybek jedzących z dna.

Pozdrawiam,
Emi

Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #13 : Lipiec 15, 2007, 11:11:49 »

Aqua Grunt  jest wzbogacany nawozami i powinno się go dawać pod żwirek ale jeśli udało Ci się z nim przetrwać na całości podłoża już jakiś czas to nawozy prawdopodobnie zostały już dawno wypłukane. Poza tym on jest dość ostry i może kaleczyć delikatne pyszczki rybek jedzących z dna.

Angry w zoologu sprzedawca powiedzial żeby tylko to wrzucić zresztą widziałam że on też to ma u siebie w akwariach :| to już sama nie wiem czy na pewno o tym samym mówimy Tongue
A co do rybek jedzących z dna to są u mnie kosiarki i dwa glonki. W piątek kupiłam krewetki (3 amano i 1 filtrująca) oraz 5 ślimaków ale nie wiem jakie (jakieś na glony podobno).
 Teraz akwa wygląda już troche lepiej Wink, ale jedna kosiarka sie gdzieś zapodziała (nie wiem co sie z nią stało Sad )

EDIT
Właśnie zauważyłam że brakuje również jednego ślimaka... Czy krewetki się nimi żywią?? Tongue
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2007, 12:09:26 wysłane przez Kari » Zapisane
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Lipiec 15, 2007, 14:04:52 »

hehe jak masz bocję to ci zjadła ślimaka Wink

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: