Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dziwne rzeczy z kationitem
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne rzeczy z kationitem  (Przeczytany 2804 razy)
Afghan
Zainteresowany
**

« : Lipiec 06, 2007, 21:01:23 »

Huh Witam. Mam pytanie. Co się stało z kationitem?? Przelałem przez niego około 120 litrów wody. Wczoraj przelałem pierwsze wiaderko i było wszystko w porządku TWW ok. 1 - 2, ph  dokładnie nie wiem ale wyglądało na ok. 4,0 - 5,0 Dziś zacząłem przelewać drugie wiaderko i patrze, a tu ph 7,2, TWW 14, a TWO z 1... Tak dobrze pisze, TWW 14, a TWO 1.  Huh O co chodzi?? Przelałem tylko ok. 120 litrów wody, chyba powinien wytrzymać trochę dłużej, i czemu takie dziwne wyniki?? Testy chyba przez dzień sie nie ze psuły. Dodam że kationit 500 ml.  Huh

gg: 1125448
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2007, 21:15:39 »

no musisz miec dużą twardośc w kranówie. działanie kationitu nie liczy się na litry tylko na stopnie niemieckie. np taka i taka objętośc kationitu ma zdolnośc przepustową tylu i tylu stopni niemieckich w objętosci wody i nie możesz tak przeliczac że na litry bo każda woda ma inną twardośc. w przypadku zbijania dużej twardości kationit zmiękczy mniejszą ilośc wody bo wapnia i magnezu oraz ich soli jest więcej w wodzie. kationit można zregenerowac. to żaden problem wytarczy w zoologu kupic regenerator który jest roztworem kwasu solnego o małym stężeniu pozdro!

EDIT: np jeżeli chodzi o kationit który ma zdolnośc wymiany jonów 4000 litrów x n sopni niemieckich

po obliczeniu wychodzi że:

400 litrów możesz obniżyc góra o 10 stopni niemieckich
200 litrów o 20 stopni niemieckich
100 litrów o 40 stopni niemieckich

patrrząc na to że w kranie jest przeważnie 20 st tww i two to możesz 200 litrów obniżyc do twardości zero. twój kationit naprawdopodobniej ma mniejszą zdolnośc zmiękczającą poniżej wartości  4000 litrów x n sopni niemieckich
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2007, 21:25:55 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2007, 21:18:02 »

problem w tym ze nie mam w kranie twardej wody.  W kranie jest TWO 14 a TWW 12, czyli obniżałem tylko o 10 stopni. Przed chwila jeszcze zmierzyłem dla pewności tymi samymi testami. I czy te wyniki testów są normalne jak kationit przestaje działać?? A w ogóle, jak przechowujecie kationit??
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2007, 15:26:49 wysłane przez Afghan » Zapisane

gg: 1125448
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2007, 23:21:00 »

Ja kationity i anionit mam w trzylitrowych butelkach po oleju bodajże rzepakowym i nie są one zanurzone w wodzie tylko zwyczajnie stoją sobie na sucho w małych wiaderkach.
Wiem że niby nie powinno sie tak trzymać ale miejsca nie za wiele by trzymać zanurzone w dziesięciolitrowych wiadrach.Jakoś nic im nie jest od wielu już lat.

Tak biegły w naukowym podejściu do sprawy jak Wiedzmin nie jestem niestety wobec czego stosuję "radosną twórczość" polegającą najpierw na przeprowadzeniu różnych prób a pózniej sprawdzaniu efektu. Grin
Jeżeli mój kationit wodorowy i drugi sodowy zaczynają produkować wodę o ph conajmniej sześć, to robię im regenerację bo wiem że przestają dawać wodę o zerowej twardośći i z każdym litrem twardość się zwiększa.
Jak dla mnie to woda jaką masz jest już twarda ze względu na ilość samego TWw i tak nasuwa mi się małe pytanie dla obeznanych z takim tematem.
Czy może być tak że kationit prędzej się "zapcha" gdy woda o twardości powiedzmy 20 TWO
z dwóch róznych zródeł rózni się tym iż jedna ma 15 TWw a druga 5 TWw w wyniku czego prędzej wyczerpie się kationit (standardowo ten wodorowy zooleka) na wodzie o wyższej wartości TWw czy nie ma to większego wpływu ?

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 08, 2007, 10:50:40 »

jarecki przepustowośc wodna kationitu i jego zmiękczanie przelicza się na stopnie niemieckie nie bezpośrednio na objętośc wody. kationit ma to do tego że jako substancja chemiczna jest w stanie pobrac określoną ilośc soli wapnia i magnezu. to ile wody zmiękczy zależy przede wszystkim od twardości jaką mamy w wodzie przykładowo jesli weźmiesz wodę o twardości 20 st. niem i wodę o twardości 15 st. niem  to wody o twardości 15 st niem. więcej przepuścisz przez kationit aby uzyskac twardośc rowną zero. już mówię jak to się liczy

na opakowaniu kationitu masz współczynnik pobierania jonów soli wapnia i magnezu i najczęściej ma to się tak:

większośc kationitów ma współczynnik 4000 w jednostce stopień niemiecki razy litr

rozpisując ten spółczynnik można stwierdzic że

4000 litrów wody po przepuszczeniu przez kationit -  obniży twardośc o 1 stopień niemiecki
2000 litrów wody po przepuszczeniu przez katnionit - obniży twardośc wody o 2 stopnie niemieckie
1000 litrów wody po przepuszczeniu przez katnionit - obniży twardośc wody o 4 stopnie niemieckie
500 litrów wody po przepuszczeniu przez katnionit  - obniży twardośc wody o 8 stopni niemieckich
100 litrów wody po przepuszczeniu przez katnionit - obniży twardośc wody o 40 stopni niemieckich

w założeniu takiego zapisu:

współczynnik  = woda zmniejszona o jeden stopień niemiecki

czyli 4000 litrów = 1 stopień niemiecki

2000 = 2 stopnie niemieckie

jeśli jedną stronę dzielisz to drugą mnożysz o tyle samo co podzieliłeś. im większy współczynnik tym lepszy kationit. przepuszczając wodę o twardosci 20 st niemieckich możesz zmiękczyc do wartości zero 200 litrów wody bo:

jeżeli 100 litrów = 40 stopni niemieckich

to 200 litrów = 20 stopni niemieckich.

zauważ że to co jest napisane to nie jest zapis tylko i wyłącznie na litry to jest zapis ilości absorbowanej przez kationit. ne ważne czy woda ma 12 st czy 14 st czy 40 st ten współczynnik zawsze jest stały i nie zmienia się. jeżeli kationit jednorazowo może pobrac przy 100 litrach 40 st niem twardości to oznacza to że tyle pobierze. jeżeli przepuszczałbyś 100 litrów wody o twardości 50 st niem to zostanie w takim przypadku ona zmiękczona tylko do wartości 10 st niem bo kationit w takim przypadku pobierze najwyżej 40 stopni niemieckich. (100 litrów = 40 stopni niemieckich).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2007, 11:19:01 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Lipiec 08, 2007, 21:55:07 »

No tak, tym współczynnikiem specjalnie sie nie interesowałem to nie dziwne że zadawałem sobie te same pytanie co Afgan .
Wydawało mi się że kationit powinien jeszcze sporo litrów zmiękczyć według "własnych obliczeń"
i tak nieraz błogo o tym przekonany zalewałem "zerówką" dwadzieścia litrów a po badaniu wody  wychodziło mi że zmiękczyłem aż o zero stopni niemieckich. Grin
foxik_012
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 27, 2007, 01:46:57 »

a ja mam takie pytanie z nieco innej beczki:
Wiadomo, ze woda po przejsciu przez kationit ma nisze Ph, czy jesli taka woda bedzie dlugo stala i bedzie silnie napowietrzana, czy Ph tej wody wroci do "przed kationitowej" wartości  ( czyli 7 lub nieco wiecej) Huh?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 27, 2007, 07:38:31 »

czy jesli taka woda bedzie dlugo stala i bedzie silnie napowietrzana, czy Ph tej wody wroci do "przed kationitowej" wartości  ( czyli 7 lub nieco wiecej) Huh?
Tak

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: