W Polsce jest stosunkowo mało akwarystów zajmujących się tą sferą akwarystyki w związku z tym dział o akwarystyce morskiej nie utrzyma się.
Akwarystyka morska jest hobby znacznie droższym niż słodkowodna dlatego większość (a prawie wszyscy początkujący akwaryści) zaczynają od akwarium słodkowodnego.
Wielu akwarystów którzy na forum potrzebują pomocy są to ludzie młodzi lub bardzo młodzi, których po prostu nie stać na spore wydatki jeśli chodzi o akwaria morskie. Wystarczy poczytać na forum aby się zorientować kto i ile mniej więcej kasy przeznacza na akwarium, gdyby wszystkich Polaków stać było kupować to czego im potrzeba nie byłoby działu „zrób to sam”.
Wszystkim szczęki opadają

(mi również) jak widzę ładne akwarium morskie ale po prostu mnie na to nie stać i wszystko w temacie.
Mam słodkowodne i też jest dobrze.
A ci którzy zaczynają z „morskim” zazwyczaj mają za sobą lata praktyki ze słodkowodnym.
W dziale tym pojawiały by się w większości domysły i co najwyżej linki do innych stron o tej tematyce lub wpisy typu "ale zajfajne akwarium", "też takie chce mieć" „ a ile taki koral czy ukwiał kosztował” itp.