Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mech  (Przeczytany 1730 razy)
Tomasz26
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 13, 2007, 01:26:01 »

W akwarium nie mam w ogóle roślin (miałem ale zostały zmasakrowane Cheesy)...mchu chyba nie zdemolują Smiley ...kupuje się go czy hoduje?...wiem Embarrassed dziwne pytanie....
Pozdrawiam

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2007, 07:32:56 »

Kupuje a pozniej już sam rośnie ... czyli hoduje  Wink

P.S.
Pytanie świetnie ... jak być albo nie być  Grin

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2007, 17:18:46 »

Mchy to fajna rzecz. Ale nie wiem, czy się z pielęgnicami uda. Moje skalary lubiły go szarpać. Teraz zamieniłem 112l na mecharium i mam tam tylko małe rybki.

Inspiracje znalazłem tu

http://www.wszim-sochaczew.edu.pl/mchy/default.asp
http://www.aquamoss.net/Moss-List.htm

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Tomasz26
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2007, 19:02:47 »

no to masz już jakieś doświadczenie z nim Cheesy...ja nigdy mchu nie miałem ,bo nie wiedziałem skąd go mogę skąbinować...chciałbym taki na korzeń,może i na kamienie Undecided jak się da...teraz chociaż tyle wiem że mogę go kupić w zoologu Cheesy

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2007, 19:10:38 »

chciałbym taki na korzeń,może i na kamienie Undecided jak się da...teraz chociaż tyle wiem że mogę go kupić w zoologu Cheesy

W Zoologach bywają żadko, a jak już, to niewielki wybór - najczęściej 1 odmiana, a jak jest więcej to są beznadziejnie oznakowane (np. FLAT MOSS  Undecided prawdopodobnie miało być FLAME MOSS).

Lepiej poszukać na allegro, ale trzeba uważać bo jest pare cwanych, którzy sprzedają mchy z polskiego lasu za 30.-PLN za wiązke  Shocked

Tomasz26
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2007, 19:14:47 »

no to spróbuje na allegro...tylko że nie wiem jakiego gatunku mam szukać...jaki by się nadawał dla moich rybek...no i jak wyglada transport?...nigdy nie kupowałem roślin na aukcji

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2007, 19:57:12 »

no to spróbuje na allegro...tylko że nie wiem jakiego gatunku mam szukać...jaki by się nadawał dla moich rybek...no i jak wyglada transport?...nigdy nie kupowałem roślin na aukcji

Ja zamawialem 2 razy.
1, raz ogromny pakiet za 80.-PLN - wszystko zamarzło - ocalało może z 10% - ale to była zima
2. raz pojechałem osobiscie (bo niedaleko) i było b. fajnie, bo sie przy okazji wiele dowiedziałem od kolesia a roślinki zdobią do dziś moje akwa

polecam pierw poczytać na tym forum z Sochaczewa (w.w.). Tam jest niewiele wątków, ale informacjie b. ciekawe - zwłaszcza galerie mechariów i dział o gatunkach  Good !

lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 13, 2007, 19:59:22 »

Mech sie kupuje a pozniej hoduje. Spokojnie dostaniesz go w zoologu. Ja polecam mech jawajski sam go mam i szybko rosnie. Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2007, 20:43:11 »

Do tych najbardziej popularnych i łatwo dostępnych należy stringy moss, java moss i taiwan moss. Z tych fajniejszych i droższych to christamass moss, erect moss, weeping moss i kilka innych.. Musisz tylko pamiętać, ze niektóre rybki i krewetki mogą obgryzać niektóre delikatniejsze mchy. Do największych wrogów mchu należy kosiarka (ta na 100% zżera nawet zdrojka) i ponoć krewetka amano, choć u mnie nie zżerały mchów.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: