Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: świetlówki Sera czy Hagen do 144l ?  (Przeczytany 7898 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 26, 2007, 20:41:20 »

Przy 0,5 W/l mogą być włączone wszystkie na raz.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 26, 2007, 22:42:29 »

aniape po ci wydwac tyle kasy na swietlowki przeciez za ta kase mozna kupic wieksze akwarium ja mam swiatlo no name i na przedzie zarowke energooszczedna philipsa i rosliny mi sprawiają problemy - za szybko rosną moim zdaniem jezeli nie hodujesz roślin to spróbuj z tanimi świetlówkami
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2007, 22:45:05 wysłane przez adriano210 » Zapisane

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 27, 2007, 17:22:32 »

Adriano210, uczepiłam się Hagena  Cheesy bo, jak gdzieś wcześniej pisałam, pracuję w branży zoologicznej i akurat te świetlówki mam za przysłowiową złotówkę.
A jeżeli chodzi o większe akwarium, to może kiedyś. Póki co warunki lokalowe pozwalają mi na max 144 litry. Na początku miało być w ogóle 112 ale przez pomyłkę dostałam 144.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 27, 2007, 20:30:44 »

To dobrze, bo jak to mówią im większe, tym lepsze do zadbania  Grin Grin Grin

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 27, 2007, 20:42:42 »

Wiesz, Andrij, ja też to uznałam za szczęśliwą pomyłkę  Grin
Czytam teraz o odmulaczach. Trudne jest to odmulanie dna czy to tylko kwestia wprawy?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 28, 2007, 07:27:52 »

Jak z odkurzaniem....  Grin

Pozdrawiam,
Emi

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 28, 2007, 08:14:05 »

Jak z odkurzaniem....  Grin

no nie mogę. właśnie sam chciałem wczoraj porównać właśnie do odkurzania. ale w ostatniej chwili się ugryzłem w język żeby nie być posądzony o męski szowinizm. dobrze że kobibeta to napisała. to dodam tylko że u mnie odmulanie to tak jak odkurzanie samą rurą bez końcówki tak by nie porysować paneli Wink

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 30, 2007, 00:18:15 »

poprawcie mnie, jeśli jestem w błędzie. Pierwsze odmulanie przy pierwszej podmianie wody? A czy pierwszą podmianę robić po tygodniu, kiedy wpuszczam pierwsze rybki (4 kiryski pandy) i tak co tydzień (bo tak będę meldować lokatorów) czy dopiero, jak większość obsady będzie już zameldowana? Np. po miesiącu?

I kolejne pytanie, czy do moich wspomnianych wcześniej świetlówek potrzebuję też odbłyśniki?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 30, 2007, 21:09:34 »

Pierwsze domulanie robisz w jak zauważysz że jest co odmulać. Pierwszą podmianę wody robisz po tygodniu, kiedy wpuszczasz pierwsze rybki bo wtedy masz pewność, ze wpuszczasz je do części czystej wody a nie po miesiącu, bo poziom azotynów może się zbyt podnieść.

Odbłyśniki zawsze sie przydają ale jeśli chcesz zminimalizować koszty możesz wyklepić pokrywę od wewnątrz folią samoprzylepną białą albo srebrną - też się dobrze sprawdza.

Pozdrawiam,
Emi

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 30, 2007, 21:25:06 »

1. Te trzy świetlówki możesz spokojnie włączać na raz. Stopniowe wlączane ma sens przy bardzo mocnym świetle.
2. Odmulanie najlepiej połączyć z podmianami. Wcześniej czy później sama do tego dojdziesz, że tak jest najwygodniej
3. Osobiście nie posiadam odbłyśników tylko mam pokrywe wyklejoną folią alu, ale myślę, że odbłyśniki są o wiele lepsze niż taka prowizorka. Jak masz tani dostęp to kup.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 30, 2007, 21:51:34 »

odmulanie zawsze w czasie podmiany wody. w końcu w czasie odmulania wysysasz syf z dna z wodą z baniaka. na miejsce wody odessanej wlewasz nową. możesz dołożyć odbłyśniki ale nie musisz. zależy od roślin które planujesz i ich wymagań odnośnie oswietlenia. biorącpod uwagęryby które planujesz nie zakładaj już odbłyśników.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: