a więc stało się

części zakupione przyszły w piątek płytke drukowaną mam i zabieram się do budowy skalara. twórca tego projektu jest bardzo miłym człowiekiem i mimo że go zasypałem na gg lawiną pytań to nawet się nie zniechęcił

więc od dzisiaj buduję skalara czy jest jakaś osoba która zastanawiała się nad jego budową? za części zapłaciłem 180 zł wraz z przesyłką. w porównaniu do lajona ten skalar niedośc że jest tańszy to ma więcej funkcji:
sterowanie oświetleniem:
mozliwośc podłączenia 2 źródeł światła swietlówkowego z załączaniem i wyłączaniem 10 razy na dobę
mozliwośc załączenia światła halogenowego - posiada specjalne zabezpieczenie przed startem hqi na gorąco
wbudowany zegar
termometr cyfrowy z pokazem temperatury na wyswietlaczu
czyjnik temperatury
załączanie grzałki na podstawie czujnika temperatury - dowolna mozliwośc ustawienia temperatury histerezy włączenia i wyłączenia grzałki
wyjście na sondę ph
kalibracja sondy ph z dokładnością pomiaru do 0,01 stopnia dph
sterowanie elektrozaworem butli co2 i na podstawie mierzonego ph dawkowanie dwutlenku węgla - zawory na 12 wolt i 220 wolt pasują, przy 12 woltach potrzebny jest tylko zasilacz,
funkcja oświetlenia nocnego - diody led razem z ich ściemnianiem i rozjaśnianiem (świt i zmierzch)
dwa wyjścia timerów z programacją czasu włączania i wyłączania (np brzęczyk i karmnik)
to tylko częśc więcej nie pamiętam. jeżeli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt na priv - pomogę pozdrawiam!
Edit zapomniałem jeszcze o wentylatorach - regulacja obrotów rpm wentylatora. włączanie wentylatora gdy temperatura wzrośnie do jakiejś wartości i wyłączanie przy wartosci odpowiedniej po schłodzeniu.