Przem
Stały użytkownik

|
 |
« : Marzec 19, 2004, 22:50:32 » |
|
Hej! Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat rozmnażania prętników karłowatych... Chodzi mi o informacje jak je pobudzić do tarła i jakie warunki trzeba im zapewnić. Aha no i czym różni się samiec od samicy (taki szczególik :wink: )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2004, 23:06:10 » |
|
Samiczka jest szarooliwkowa, samczyk kolorowy :wink:
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2004, 23:17:32 » |
|
samczyk kolorowy :wink: Tzn ma czerwone paski 
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2004, 00:28:12 » |
|
"Karzełki" to piękne rybki a do tego proste w hodowli - nadają się dla początkujących. Są małowymagające. To chyba najłatwiej rozmnażające się labirynty. Wystarczy trochę płwywającej roślinności (jest niezbędna do budowy gniazda;najlepiej wgłębka),miękka woda i temperatura ok 28st.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2004, 08:30:32 » |
|
Tak samiec jet bardziej kolorowy a samica szaro-oliwkowa Popieram odpowiedz lukasa najbardziej lubią robić sobie gniazdo z wygłębki 
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2004, 18:50:22 » |
|
moja parka od kilku dni prubuje zbudowac gniazdo ale wredne gurami je caly czas rozwalaja.. i mysle czy czasem nie przeniesc ich do innego akwarium... tylko mnie rodzina zabije bo mam juz 2 male akwaria dla maluchow....
w jednym mam 25 malych zbrojownikow... a w drugim krewetka lada dzien zlozy jaja.. bo nosi je juz od 3 tygodni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 16, 2004, 12:08:09 » |
|
lepiej przenieś je do innego aqua
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 16, 2004, 15:04:51 » |
|
dzis prawdopodobnie tak zrobie bo jedna 60 mi sie zwolni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 16, 2004, 15:49:21 » |
|
no powinno być dobrze:) a nawet bardzo dobrze dla nich:)wrzuć roślinki jakieś i będzie OK
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2004, 07:31:12 » |
|
Tak samiec jet bardziej kolorowy a samica szaro-oliwkowa
przy obecnym mixie młode samce i samice sa nie do odróżnienia. ja za pierwszym razme kupowałem dwa samce żółte, potem dwie samice czerwone... jak dorosły okazało się że mam dwie opary, ale a jednym kolorze każda :wink:
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
Dave
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 15, 2004, 14:33:55 » |
|
Ja mam takie pytanie: Otóż niedawno kupiłem sobie 180 l akwarium. Mam tam młodą dobraną pielegnic zebr i parę pielęgnic skośnopregich. Poza tym 3 danio pręgowane i 6 molinezji. Chciałbym dokupić jeszcze pary rożnych odmian gurami i prętniki. Czy te ryby labiryntowe nie stracę płetw brzusznych "dzięki" molinezjom. W dodatku w jakich proporcjach (samiec-samica) trzeba trzymać prętniki by się dobrały?
PS. Zebry nie są tak agresywne, jak wszyscy mówią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 15, 2004, 15:53:50 » |
|
Molinezje nie będą obgryzać płetw brzusznych "labiryntom" Ale mam zastrzeżenia do trzymania danio i mollek z pielęgnicami(szczególnie zebrami). Sama bardzo bałabym się takiego kroku :wink: Rzeczywiście nie są to tyrany<lol>, ale młode zawsze są mniej agresywne. Poza tym agresywne robią się szczególnie podczas tarła. Miałam tarło zeberek i moge potwierdzić że do łagodnych nie należą :wink: Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 15, 2004, 21:12:37 » |
|
Ja też , dawno temu , jako początkujący akwarysta miałem tarło Zebr w zbiorniku ogólnym. Oj , samczyk Zebry potrafi zrobić Kongo w baniaku, oj potrafi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 16, 2004, 00:16:29 » |
|
Wyczytałem tutaj u Ciebie Danio to jest raczej ryb żyjąca w większej grupie gdzieś od 7 osobników no podczas tarła Zeberka moze coś zdziałać ..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 16, 2004, 20:04:05 » |
|
To co tu słysze skłoni mnie chyba do kupienia parki tych rybek 
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
|