Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: raduciou - biurkowe 20 litrów  (Przeczytany 9439 razy)
raduciou
Nowy
*

« : Maj 24, 2007, 18:42:13 »

witam
oto moje małe akwarium biurkowe.

Wymiary:
36 x 21 x 26 cm
~ 20 litrów

Woda:
27*C
Kh 5
Gh 8

Sprzęt:
Filtr: Eheim 2211 (prefiltr DIY; deszczownica DIY)
Grzałka: Hydor 50W
oświetlenie: 2x 8W
Pokrywa DIY

Podłoże:
Filtus Start
Filtrus Floran

Flora:
mały heniek (chyba dwa różne gatunki/podgatunki)
dwa gatunki kryni
jakiś mech
gałęzatka

Fauna:
ze 30-40 x Red Cherry

sorry miałem problemy ze zdjęciami Tongue
wstawiam dalej Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2009, 20:51:08 wysłane przez raduciou » Zapisane

kontakt: gg:4268378
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2007, 18:46:10 »

dla mnie paso lubie patrzeć jak wszystko się rozwija:) zastanawia mnie jedna sprawa a mianowicie co oznacza że
Grzanie: jakaś grzała z termostatem... ale porządna
raduciou
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2007, 18:47:21 »

oznacza że nie moge znaleźć nazwy na niej i ilości Watt
a wygląd i zastosowana technologia wzbudza we mnie zaufanie do niej Smiley

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2007, 19:33:51 »

akwa jak na poczatek niczego sobie(moje na początku było dużo gorsze). Daj więcej roślin i będzie dużo lepiej Grin

akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2007, 20:32:29 »

Akwarium prezentuje się obiecująco, będzie jeszcze lepiej jak rośliny się rozrosną.
A co do tego "tarasu" to ja mam tak w swoim akwa odgrodzone kamieniami i właśnie korzeniem. Wygląda fajnie.  Cheesy
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2007, 08:34:53 »

Wywaliłabym przede wszystkim bacopę z akwarium bo jakoś mi tam ten lasek na środku nie pasuje a wsadziłabym tam jakieś niskie żabienice albo strzałkę skrzydlastą. Może taki tarasik nie jest takim złym pomysłem? Dodaj tam jeszcze kilka żabienic może koło tego mniejszego korzenia bo tam jest strasznie łyso, mieczyki oddaj, kiryski możesz mieć jak najbardziej.

Całkiem ładnie się zapowiada. Byle tak dalej  Good !

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2007, 11:29:24 »

Mi sie tam podoba. Staram sobie zawsze wyobrazic akwa jako kadr z filmu i to akwa wyglada mi na fajny kadr, ktory ma swoj klimat. Te bacopy tak w srodku wcale nie wygladaja zle. Ja bym jedynie dodal z lewej za korzeniem cos wysokiego zielonego, np. valisnerie aby podkreslic tek korzen i zakryc grzalke. Z Lewej jest tez chyba wylot filtra, takze valisneria mogla by sie ukladac po powierzchni na prawo i tworzyc fajny luk.

Na pierwszym planie fajny bylby trawniczek np. z henka, ale przy 18W to chyba nic z tego nie bedzie. Ale moze z jekigos mchu.

Pistii osobiscie nie lubie, bo od dolu widac tylko korzenie i zabiera cale swiatlo dolnym roslinkom.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2007, 11:32:27 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
raduciou
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 30, 2007, 20:50:08 »

ech... załamka... coś mam pecha do tego akwa.... ciągle problemy:
1) neonki sie chowają, boją się nie wypływają z kryjówek albo przemykają wzdłuż tylnej szyby - mieczyki już oddałem więc nie powinny sie bać
2) Dominujący samiec (bo niestety zamiast 1+2 wyszło mi 2+1) ciągle gania mi samiczkę... swojego rywala czasem gdzieś przegoni a samiczkę tępi straszliwie!
3) wszędzie walają się szczątki roślin... a nie widzę by mi jakieś gniły... chyba że to ta cholerna pistia ciągle coś gubi
4) po powierzchni wody pływa jakby jakiś osad :| cholera wie co to jest
5) kupiłem granulki dla pielęgniczek... i sie okazało że moje borellki mają za małe pyski... :|
6) wszędzie pisali że neonki ładniej wybarwiają się w ciemnych zbiornikach... ciemne podłoże itp... mam ciemny żwir ciemne korzenie ciemne tło kilka zacienionych stref... i moje neonki wyglądają jak banda komandosów - prawie czarne :|

trochę pomarudziłem... jeśli ktoś ma jakieś rady dla początkującego akwarysty to będę wdzięczny Smiley
może ktoś zechce sie wymienić: samiec Borelli za samiczkę Borelli... żeby mój dominator miał dwie panie... może wtedy jakoś sie uspokoi... albo baty sie jakoś rozłożą
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2007, 20:52:40 wysłane przez raduciou » Zapisane

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Maj 30, 2007, 21:04:39 »

hej, nie zalamuj sie. to dopiero poczatek. najgorze przed toba....  Wink

1. Neonki - wszytkie rybki musza sie przyzwyczaic i "zaufac" nowemu srodowisku
2. nie znam sie na boreli
3. na poczatku roslinki gubia to i owo. One tez potrzebuja czasu na aklimatyzacje itp. Ale mozliwe tez ze masz za slabe oswietlenie. 18W na 100 litrow to b. slabo - tylko najsilniejsi przezyja.
4. to tez normalka. Zrob tak, aby wylot filtra falowal troche tafle wody. Skieruj bardziej do gory itp
5. kup inny. Diete musisz i tak urozmaicac. Ja mam juz chyba 1,5 metra polki full pokarmow - i zaden nie jest optymalny
6. Moze masz diamentowe a nie zielone... ale tez cierpliwosci. wybarwia sie

raduciou
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2007, 21:24:19 »

1) siedzą już tydzień za korzeniem :| nie widzę by jadły... a pierwszego dnia śmigaly troche po akwarium... nastepnego juz były ukryte. może mam jakąś odmiane jaskiniową
3) roślinki te rosnące w podłożu wygladają zdrowo... poza jedną którą prawie całą od góry przysłoniła pistia ale nie umiem jej trzymać w jednym miejscu... pływa gdzie chce a gdy ją gzdieś przeniose to po godzinie wraca w to samo miejsce... próbowałem już nitke rozwiesić ale ciągle i z tym były problemy
5) mam 4 różne... jeden ogólny zmielony na drobno jeden dla pielęgniczek jeden dla zbrojnikowatych i innych takich i jeszcze inne pastylki...
6) zielone zielone...widziałem jakie kupowałem... częśc to już pokaźne bydlaczki

hehe... ostatnio przydarzyła mi się śmieszna sytuacja podczas karmienia... sypnąłem zmielone płatki i jakoś tak dziwnie się one zbryliły tak że powstały dwie dość spore grudki sklejonych drobnych płatków... te grudki opadały sobie na dno. do kazdej z nich rzuciły sie oba samce. Jak sie zobaczyly to  chciały sie już tłuc ale połknęły te grudki. Wyglądało to zabawnie jak oba samce na raz zatkało żarciem Cheesy stały centymetr od siebie intensywnie "przeżuwając" bo kto pierwszy połknie ten pierwszy przyłoży temu drugiemu Cheesy

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2007, 21:40:16 »

1) siedzą już tydzień za korzeniem :| nie widzę by jadły... a pierwszego dnia śmigaly troche po akwarium... nastepnego juz były ukryte. może mam jakąś odmiane jaskiniową

to boja sie wiekszych ryb. Cos musialo sie dziac, jak nie patrzyles.

raduciou
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2007, 21:42:20 »

były tylko mieczyki do wczoraj... tak to nie mam większych ryb... te borellki nie sa wiele większe od neonków

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2007, 07:18:45 »

Zwinniki nie powinny się tak zachowywać. Coś je stresuje i to bardzo bo one nie należą do strachliwych rybek. Może to być woda. Szkoda, ze nie mierzysz NO2.

Spróbuj dodać jeszcze trochę roślin, możesz wrzucić tymczasowo trochę moczarki albo kabomby - byle tylko zieleniej było i rybki miały się gdzie pochować.

Pozdrawiam,
Emi

raduciou
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Maj 31, 2007, 08:30:44 »

niestety nie mam testów na NO2/NO3
studencka kasa nie pozwala na razie na zakup niczego więcej. Nie wiem. Trochę mnie to przygnębia że w sklepie śmigały wesoło w dużo mniejszym baniaku z jedną roślinką a u mnie nie wiedzieć czemu są jakieś dziwne :|
Zbiornik jest dojrzały podmiany raz w tygodniu 10-15%
Filtr może nie jest jakiś super bo ma 300l/h ale inne ryby czuja się bardzo dobrze... nie chowają się ani nic. Pozostało mi czekanie :|

emi rybki mają się gdzie chować. właśnie robią to przez cały czas... może jakby nie było gdzie sie chować to by sie szybciej oswoiły
szczególnie strachliwie reagują gdy podchodzę do szyby ale jak siedze po przeciwnej stronie pokoju to i tak widze je czasami tylko jak przemykają cichaczem
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2007, 08:38:43 wysłane przez raduciou » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 31, 2007, 09:22:27 »

Wiem, wiem, widzę, ze mają się gdzie chować ale pływające na środku roślinki mogą je ośmielić do wypływania bardziej na środek. Zawsze można spróbować.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: