Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « prośba o fachową ocenę (obsada teraz już na 180l - str.8)
Strony: 1 [2] 3 4 ... 9
  Drukuj  
Autor Wątek: prośba o fachową ocenę (obsada teraz już na 180l - str.8)  (Przeczytany 25288 razy)
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #15 : Maj 31, 2007, 21:42:59 »

Mogę wziąć i 10 samców. Jeżeli mnie nie wkręcacie  Cheesy
Widziałam takie przepiękne gupiki cytrynowe i lawendowe.

A mam pytanie odnośnie gurami całujących. Używając opcji "szukaj" nie znalazłam prawie nic. Czy to rzeczywiście rzadka w akwariach rybka? Czy wrażliwa? Czy trudna w hodowli? Czy może agresywna?
Są takie ujmujące. Dlaczego tak mało się o nich mów?

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 01, 2007, 08:32:42 »

Mogę wziąć i 10 samców. Jeżeli mnie nie wkręcacie  Cheesy
Widziałam takie przepiękne gupiki cytrynowe i lawendowe.

Nie wkrecamy. To w zasadzie jedyna metoda na pezproblemowa hodowle gupikow.

Co do kolorow, to prawda, sam widzialem ostatnio takie jednolito-pomaranczowe i blekitne. Wygladaly przepieknie.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 01, 2007, 18:23:05 »

A powiedzcie mi proszę jeszcze taką rzecz. Kiryski panda, jak i inne kiryski żywią się pokarmem znajdującym się na żwirku, prawda? Wiem, że żwirek musi składać się z w miarę okrągłych kamyczków, żeby rybki się nie poraniły.
Czy to oznacza rezygnację z roślin porastających podłoże? Widziałam w sekcji "nasze akwaria" przepiękną roślinę o nazwie Glossostigma elatinoides.

Jak wtedy małe pandy znajdą pożywienie?

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 01, 2007, 18:30:20 »

Czy to oznacza rezygnację z roślin porastających podłoże?

nie musisz z takich roślin rezygnowac. pyszczki kirysków są tak "skonstruowane" sięgają w różne zakamarki, i nie będzie im przeszkadzac to czy pokarm będzie między roślinkami czy na roślinkach czy na żwirze. mają wąsy czuciowe i radzą sobie bardzo dobrze ze znajdowaniem pokarmu.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 01, 2007, 18:35:28 »

A powiedzcie mi proszę jeszcze taką rzecz. Kiryski panda, jak i inne kiryski żywią się pokarmem znajdującym się na żwirku, prawda? Wiem, że żwirek musi składać się z w miarę okrągłych kamyczków, żeby rybki się nie poraniły.
Czy to oznacza rezygnację z roślin porastających podłoże? Widziałam w sekcji "nasze akwaria" przepiękną roślinę o nazwie Glossostigma elatinoides.
Jak wtedy małe pandy znajdą pożywienie?

U mnie rosnie maly Heniek. Glosi nie mam, ale mysle, ze rosnie ona podobnie do Henka - czyli lodygi klada sie na dnie i puszczaja male korzonki. Taka roslinka ukorzenia sie w kazdym podlozu. (jesli sie myle, co do glosi, to niech mnie ktos poprawi)

W zasadzie zerowanie w drobnej przyziemnej roslinnosci nie powinno sprawiac kiryskom trudnosci - moze nawet pewne urozmaicenie. Nie powinny tez wyrywac tej roslinki. U mnie w Henku zerowal 20cm Plecostomus i tylko czasem cos wyrwal. (Ale go oddalem)

Dobra mozliwoscia jest podzial podlaoza na zarosliniony obszar i tzw "plaze". Ja mam tak w 375L. Mozna zobaczyc i sie ewentualnie nad czyms takim zastanowic. Obszary roslinne mozna oddzielic ciezkimi kamieniami albo korzeniami i dac tam inne podloze, a na "plazy" np. drobny piasek.

Dobrze jest tez tak zamontowac karmidelko, aby opadajacy pokarm spadal wlasnie na te "plaze".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 18:37:34 wysłane przez Oswald » Zapisane

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 01, 2007, 18:58:30 »

Dzięki wielkie  Cheesy
Bardzo się cieszę, że ta roślinka Glosi i małe pandy nie "kolidują" ze sobą.

Bez was to ja jestem jak to dziecko we mgle. Jak ja nie wiele wiem   Sad

tak myślę jednak o obsadzie do 112l
6 x kirysek panda
5 x otosek
10 x gupik (3 x cytrynowe, 3 x lawendowe, 4x pawie oczko)
parka molinezji lub parka pielęgniczek ramireza

Ale to jeszcze daleka przyszłość. W czerwcu chcę kupić szafkę, akwarium, filtr Tetra Ex 700, grzałkę Sera 100W, termometr Sera. Pokrywa z trzema świetlówkami, tak aby w sumie było ok. 80 W (aqua glo, flora glo i coś jeszcze). W lipcu żwir i roslinki i dojrzewanie.....

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za porady Smiley

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 01, 2007, 19:02:29 »

Wreście ktoś z "nowych" chce sie dobrze wziąćś za akwarium... GRATULACJE CIERPLIWOŚCI  Good !  Grin

WOW-mam jubileusz-JUŻ 400 jak to leciiii...nawet nie nadąrzam/ale gwiazdki nie najważniejsze  Good !

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 01, 2007, 19:02:41 »

no i obsada cacy, i widzę że najpierw czytasz potem planiujesz a na końcu realizujesz to mi się podoba Smiley

PS nie śpiesz się z zarybieniem zbiornika kupuj rybki parami i stopniowo zarybiaj zbiornik ale jak się zdecydujesz na ramirezy to kup je w tym samym czasie i najlepiej każdą sztukę w innym sklepie życzę powodzenia pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 01, 2007, 19:26:27 »

Staram się!
Pracuję w branży zoologicznej więc może dlatego nie zaczynam od końca. Co prawda ja robię w temacie kocich żwirków. Kiedyś miałam kota i karmiłam go tylko whiskasem  Wściekły  Dopiero później poznałam prawdziwych pasjonatów i dowiedziałam się co i jak.

Podobnie tutaj. Gdyby nie to forum to kupiłabym ze 3 parki gurami całujących i po sprawie. Ostatnio Pan w zoologu powiedział - wskazując na malutkie gurami całujące
(tak z 3cm średnicy), że to forma dorosła i ile sztuk ma wyłowić.

Tak, że pozwólcie, że będę zasypywać Was pytaniami. Szczególnie, jak sprzęty zaczną pojawiać się w moim domu  Cheesy

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 01, 2007, 20:06:51 »

Zasyp! Ostatnio malo sie dziedzieje na forum. mam wrazenie ze zostalo juz wszystko przedyskutowane....  Undecided
Od 2 dni jestem modem i nawet nie mam co poprawiac..  Tongue

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 01, 2007, 20:14:18 »

poczekaj na moje pytania  Grin
co prawda zanim je zadam, szukam na forum ale nie zawsze znajduję  Smiley
wczoraj w pracy pytałam jak to jest możliwe, że odmulacz nie wciąga rybek do środka  Embarrassed

życzę wszystkim miłego wypoczynku w weekend

jadę jutro do Łodzi na pet fair pooglądać akwaria i rybki. Mam nadzieję, że będzie warto!

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 02, 2007, 09:48:17 »

Zasyp! Ostatnio malo sie dziedzieje na forum. mam wrazenie ze zostalo juz wszystko przedyskutowane....  Undecided
Od 2 dni jestem modem i nawet nie mam co poprawiac..  Tongue
To ja się podepne pod wątek, a Oswald jak chce to niech poprawia Cheesy Grin Wink No więc chodzi mi o to czy mogę dołożyć do swojego akwa(120 litrów) jeszcze jakieś rybki. W tej chwili mam:
7 neonów inessa
5 razbor klinowych
12 kardynałków chińskich
5 kirysków (3 pstre i 2 spiżowe)
xx kreweci
I co powiecie Huh

rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 02, 2007, 12:42:56 »

A jaki rybki byś chciał mieć jeszcze?  Grin

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 02, 2007, 13:44:25 »

w tej chwili myśle tylko nad dodaniem ryb z poszczególnych gatunków. Chodzi głównie o razbory i neonki tylko nie wiem ile sztuk, żeby nie było przerybienia Huh

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 02, 2007, 18:31:45 »

w tej chwili myśle tylko nad dodaniem ryb z poszczególnych gatunków. Chodzi głównie o razbory i neonki tylko nie wiem ile sztuk, żeby nie było przerybienia Huh

Mysle, ze obsada jest dosyc kompletna, ale jak dasz jeszcze ze 3 neonki i 3 razborki, to pewnie nic sie nie stanie.
Ja mam teraz 12 neonkow i 10 razbor espei i pewnie cos jeszcze dodam. poluje na pseudomugil'a furcatus.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 9
  Drukuj  

Skocz do: