Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 31, 2007, 21:42:59 » |
|
Mogę wziąć i 10 samców. Jeżeli mnie nie wkręcacie  Widziałam takie przepiękne gupiki cytrynowe i lawendowe. A mam pytanie odnośnie gurami całujących. Używając opcji "szukaj" nie znalazłam prawie nic. Czy to rzeczywiście rzadka w akwariach rybka? Czy wrażliwa? Czy trudna w hodowli? Czy może agresywna? Są takie ujmujące. Dlaczego tak mało się o nich mów?
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 01, 2007, 08:32:42 » |
|
Mogę wziąć i 10 samców. Jeżeli mnie nie wkręcacie  Widziałam takie przepiękne gupiki cytrynowe i lawendowe. Nie wkrecamy. To w zasadzie jedyna metoda na pezproblemowa hodowle gupikow. Co do kolorow, to prawda, sam widzialem ostatnio takie jednolito-pomaranczowe i blekitne. Wygladaly przepieknie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 01, 2007, 18:23:05 » |
|
A powiedzcie mi proszę jeszcze taką rzecz. Kiryski panda, jak i inne kiryski żywią się pokarmem znajdującym się na żwirku, prawda? Wiem, że żwirek musi składać się z w miarę okrągłych kamyczków, żeby rybki się nie poraniły. Czy to oznacza rezygnację z roślin porastających podłoże? Widziałam w sekcji "nasze akwaria" przepiękną roślinę o nazwie Glossostigma elatinoides.
Jak wtedy małe pandy znajdą pożywienie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 01, 2007, 18:30:20 » |
|
Czy to oznacza rezygnację z roślin porastających podłoże? nie musisz z takich roślin rezygnowac. pyszczki kirysków są tak "skonstruowane" sięgają w różne zakamarki, i nie będzie im przeszkadzac to czy pokarm będzie między roślinkami czy na roślinkach czy na żwirze. mają wąsy czuciowe i radzą sobie bardzo dobrze ze znajdowaniem pokarmu.
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 01, 2007, 18:35:28 » |
|
A powiedzcie mi proszę jeszcze taką rzecz. Kiryski panda, jak i inne kiryski żywią się pokarmem znajdującym się na żwirku, prawda? Wiem, że żwirek musi składać się z w miarę okrągłych kamyczków, żeby rybki się nie poraniły. Czy to oznacza rezygnację z roślin porastających podłoże? Widziałam w sekcji "nasze akwaria" przepiękną roślinę o nazwie Glossostigma elatinoides. Jak wtedy małe pandy znajdą pożywienie?
U mnie rosnie maly Heniek. Glosi nie mam, ale mysle, ze rosnie ona podobnie do Henka - czyli lodygi klada sie na dnie i puszczaja male korzonki. Taka roslinka ukorzenia sie w kazdym podlozu. (jesli sie myle, co do glosi, to niech mnie ktos poprawi) W zasadzie zerowanie w drobnej przyziemnej roslinnosci nie powinno sprawiac kiryskom trudnosci - moze nawet pewne urozmaicenie. Nie powinny tez wyrywac tej roslinki. U mnie w Henku zerowal 20cm Plecostomus i tylko czasem cos wyrwal. (Ale go oddalem) Dobra mozliwoscia jest podzial podlaoza na zarosliniony obszar i tzw "plaze". Ja mam tak w 375L. Mozna zobaczyc i sie ewentualnie nad czyms takim zastanowic. Obszary roslinne mozna oddzielic ciezkimi kamieniami albo korzeniami i dac tam inne podloze, a na "plazy" np. drobny piasek. Dobrze jest tez tak zamontowac karmidelko, aby opadajacy pokarm spadal wlasnie na te "plaze".
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 18:37:34 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 01, 2007, 18:58:30 » |
|
Dzięki wielkie  Bardzo się cieszę, że ta roślinka Glosi i małe pandy nie "kolidują" ze sobą. Bez was to ja jestem jak to dziecko we mgle. Jak ja nie wiele wiem tak myślę jednak o obsadzie do 112l 6 x kirysek panda 5 x otosek 10 x gupik (3 x cytrynowe, 3 x lawendowe, 4x pawie oczko) parka molinezji lub parka pielęgniczek ramireza Ale to jeszcze daleka przyszłość. W czerwcu chcę kupić szafkę, akwarium, filtr Tetra Ex 700, grzałkę Sera 100W, termometr Sera. Pokrywa z trzema świetlówkami, tak aby w sumie było ok. 80 W (aqua glo, flora glo i coś jeszcze). W lipcu żwir i roslinki i dojrzewanie..... pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za porady 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 01, 2007, 19:02:41 » |
|
no i obsada cacy, i widzę że najpierw czytasz potem planiujesz a na końcu realizujesz to mi się podoba  PS nie śpiesz się z zarybieniem zbiornika kupuj rybki parami i stopniowo zarybiaj zbiornik ale jak się zdecydujesz na ramirezy to kup je w tym samym czasie i najlepiej każdą sztukę w innym sklepie życzę powodzenia pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 01, 2007, 19:26:27 » |
|
Staram się! Pracuję w branży zoologicznej więc może dlatego nie zaczynam od końca. Co prawda ja robię w temacie kocich żwirków. Kiedyś miałam kota i karmiłam go tylko whiskasem  Dopiero później poznałam prawdziwych pasjonatów i dowiedziałam się co i jak. Podobnie tutaj. Gdyby nie to forum to kupiłabym ze 3 parki gurami całujących i po sprawie. Ostatnio Pan w zoologu powiedział - wskazując na malutkie gurami całujące (tak z 3cm średnicy), że to forma dorosła i ile sztuk ma wyłowić. Tak, że pozwólcie, że będę zasypywać Was pytaniami. Szczególnie, jak sprzęty zaczną pojawiać się w moim domu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 01, 2007, 20:06:51 » |
|
Zasyp! Ostatnio malo sie dziedzieje na forum. mam wrazenie ze zostalo juz wszystko przedyskutowane....  Od 2 dni jestem modem i nawet nie mam co poprawiac.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 01, 2007, 20:14:18 » |
|
poczekaj na moje pytania  co prawda zanim je zadam, szukam na forum ale nie zawsze znajduję  wczoraj w pracy pytałam jak to jest możliwe, że odmulacz nie wciąga rybek do środka  życzę wszystkim miłego wypoczynku w weekend jadę jutro do Łodzi na pet fair pooglądać akwaria i rybki. Mam nadzieję, że będzie warto!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 02, 2007, 09:48:17 » |
|
Zasyp! Ostatnio malo sie dziedzieje na forum. mam wrazenie ze zostalo juz wszystko przedyskutowane....  Od 2 dni jestem modem i nawet nie mam co poprawiac..  To ja się podepne pod wątek, a Oswald jak chce to niech poprawia  No więc chodzi mi o to czy mogę dołożyć do swojego akwa(120 litrów) jeszcze jakieś rybki. W tej chwili mam: 7 neonów inessa 5 razbor klinowych 12 kardynałków chińskich 5 kirysków (3 pstre i 2 spiżowe) xx kreweci I co powiecie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rysio
Bywalec

:)
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 02, 2007, 12:42:56 » |
|
A jaki rybki byś chciał mieć jeszcze?
|
|
|
|
|
|
25l 3-gupiki x-młode gupiki 6-neony inessa
300l 5-skalary 3-zbrojniki niebieskie 10-żałobniczek 6-kirysków spiżowych 5-pielegniczka remireza
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 02, 2007, 13:44:25 » |
|
w tej chwili myśle tylko nad dodaniem ryb z poszczególnych gatunków. Chodzi głównie o razbory i neonki tylko nie wiem ile sztuk, żeby nie było przerybienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 02, 2007, 18:31:45 » |
|
w tej chwili myśle tylko nad dodaniem ryb z poszczególnych gatunków. Chodzi głównie o razbory i neonki tylko nie wiem ile sztuk, żeby nie było przerybienia  Mysle, ze obsada jest dosyc kompletna, ale jak dasz jeszcze ze 3 neonki i 3 razborki, to pewnie nic sie nie stanie. Ja mam teraz 12 neonkow i 10 razbor espei i pewnie cos jeszcze dodam. poluje na pseudomugil'a furcatus.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|