Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o napowietrznianie  (Przeczytany 3032 razy)
Fefu
Nowy
*

« : Maj 14, 2007, 20:44:52 »

Czesc wam ,

Mam pytanie odnosnie napowietrzniania w moim akwarium.

Sa to 54L 50cm-30-35 , w akwarium mam okolo 3 roznych roslinek nie pamietam nazw Sad - i mam w nim 10 gupiko + 4 danio + 2 kiryski i chcialem spytac gdy w na noc wylacza sie swiatlo czy nie beda mialy rybki za malo tlenu? czy trzeba robic napowietrznianie ? czy mozna tak zostawic z filtrem wlaczonym na noc i rano tylko zapalic odrazu swiatlo. Naswietlam akwarium okolo 13 godzin dziennie
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 15, 2007, 09:12:56 »

"Napowietrzanie" a nie "napowietrznianie"  Wink
Zależ jaki masz filtr - jeśli zewnętrzny kaskadowy i działa 24 godziny na dobę (bo każdy filtr powinien być włączony non stop) to ruch wody wywołany przez filtr może wystarczyć (zwłaszcza, że masz tylko trzy roślinki). Jednak ja, mimo iż posiadam kaskadę używam jeszcze kurtyny napowietrzającej podłączonej do pompki i również działa 24 godziny na dobę. Ale dodatkowe napowietrzanie jest najbardziej potrzebne w nocy gdyż rośliny nie produkują wtedy tlenu. Łatwo zaobserwować czy rybkom nie brakuje tlenu - jeśli rano przebywają przy tafli wody i "łapią"  powietrze znad tafli wody - znaczy, że napowietrzanie jest niewystarczające.
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 15, 2007, 09:58:50 »

Napowietrzanie nie powinno chodzic non stop. W dzien mozna je zmniejszyc do minimum. Obserwuj ryby czy podplywaja do powierzchni. U mnie w dzien napowietrzanie jest naprawde male, zwiekszam na noc.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 15, 2007, 14:51:18 »

Ja wo ogóle nie napowietrzam brzęczkiem tylko wylot filtra wewnętrznego mam skierowany ku tafli wody żeby się powierzchnia wody lekko marszczyła. Na noc się wyłącza światło.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
edward
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 30, 2007, 08:41:47 »

odnośnie napowietrzania kombinuję coś takiego chcę poprowadzić wężyki z pompki nad świetlówkami
chcę po prostu wykorzystać ciepło jakie dają świetlówki ciepło to ogrzeje powietrze które idzie wężykami do filtra i np. kurtyny powietrznej,a ma to służyć dodatkowemu ogrzaniu wody.proszę o uwagi czy takie podgrzane powietrze nie zaszkodzi
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 30, 2007, 09:45:35 »

Ja na przykład w ogóle nie napowietrzam. Mam filtr kaskadowy, ruch wody całkowicie wystarcza i moje rybki czuja sie świetnie, myślę też że ten wirnik który jest filtrze też trochę napowietrza tą wodę która przez niego przepływa . papa

gg: 1125448
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 30, 2007, 19:19:48 »

A czy w akwarium 160L za napowietrzanie wystarczy filtr zewnętrzny kubelkowy i ruch wody jaki wywoluje jego wylot? Tak mi radzili w sklepie?
JA chyba chcialbym mimo wszytko zalazyc normallna pompkę aby powietrze lecialo z dna.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 30, 2007, 19:23:08 »

jak masz filtr zewnętrzny to kup deszczownię.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 30, 2007, 19:31:05 »

Zewnętrzny filtr kubełkowy wystarczy w zupełności nawet bez deszczowni i ile wylot będzie skierowany w kierybku tafli wody. Jeśli nie używsz dodatkowego CO2 to deszczownia jak napisał wiedźmin jest najlepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam,
Emi

georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 30, 2007, 20:04:06 »

Co znaczy w kierunku tafli wody? Tzn wyplyw "po powierzchni" czy pod katem 90stopni do powierzchni?

EMI wspomniala o CO2 i prawde mowiac chcialbym zainstalowac sobie dozowanie CO2. Czy to cos zmienia odnosnie napowietrzania?

W sklepie ogladalem 1000ml zbiornik CO2 i dyfuzor. Spredawca zachecal mnie jednak do kupienia noramlnej butli z reduktorem. Rozumiem ze w przypadku malej "puszki" z co2 dyfuzor dzial na zasadzie dzwonu- napuszcza sie tam gazu i wchalania sie. W butli z reduktorem podawanie nastepuje w sposob ciagly.  Na jak dlugo moze wystarczyc taka butla 1,3kg???

http://www.allegro.pl/item209488348_komplet_do_akwarystyki_butla_co2_pelna_i_reduktor.html
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 30, 2007, 20:37:44 »

W kierynki tafli wody znaczy ułożenie wylotu z filtra pod kątem od poziomu, tak by woda wylatująca z filtra lekko poruszała taflą wody i marszczyła ją (PRZYKŁAD).

Napowietrzanie usuwa CO2 z wody więc bardzo wydajne napowietrzanie nie jest wskazane przy stosowaniu CO2.

Zbiorniki 1000 ml z CO2 z dyfuzorem w kształcie dzwona nie są najlepszym rozwiązaniem. Są drogie i nieekonomiczne, butla wysokociśnieniowa to najlepsze rozwiązanie na dłuższą metę. Na początek należy zastanowić się nad tym jednak czy tego potrzebujemy bo jest to drogie rozwiązanie. W normalnym akwarium z niewielką ilością oświatlenia i bez dodatku nawozów dodatkowe CO2 nie jest potrzebne. Możesz spróbować najpierw z bimbrownią. Jeśli nawożenie CO2 będzie dawało widoczne rezultaty to warto zastanowić się nad butlą jeśli jednak nie będzie widać dużego wpływu na rośliny wydaje mi się, ze to zbędny wydatek.

Wszystko nt CO2 znajdziesz TUTAJ a nt bimbrowni  TUTAJ

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: