Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Prosze o Pomoc woda zla!
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosze o Pomoc woda zla!  (Przeczytany 12370 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #30 : Maj 14, 2007, 21:10:26 »

tu napisalem maly "referacik" o mule. Mysle, ze zainteresuje Seboosa i Wiedzmina, a tam chyba najlepiej pasuje.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9203.msg81541.html#msg81541

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Maj 14, 2007, 21:16:54 »

oswaldzie w tak małym akwa muł i tak sie pojawi teraz najważniejsze to wymienic wodę żeby zubożyc ją w składniki mineralne - to zapobiegnie rozwojowi pierwotniaków, najpierw trzeba pozbyc się pierwotniaków dopiero ustabilizuje się akwa.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #32 : Maj 14, 2007, 21:18:45 »

najpierw trzeba pozbyc się pierwotniaków dopiero ustabilizuje się akwa.

ja bym powiedzial, najpierw ustabilizowac akwa a pierwotniaki same znikna
ale to tylko moja skromna opinia
 papa

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Maj 14, 2007, 21:22:28 »

podmana wody ---> zubożenie pierwotniaków -----> rozwój bakterii nitry (flora bakteryjna) -----> dojrzały zbiornik.

^^ w tym wypadku bedzie to tak. w zbiorniku bez ryb który stoi i dojrzewa zanim wpuści się ryby będzie to inaczej.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2007, 21:25:59 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Maj 15, 2007, 15:07:14 »

Wiedźmin, już to pisałam stronę wcześniej jak usunąć zakwit w akwarium z rybami....

A tak na marginesie to:
- Primavera to bardzo niskozmieralizowana woda źródlana a nie mineralna
- pierwotniaki nie żywią się minerałami i to w jak twardej wodzie się znajdują nie przeszkadza im się mnożyć, jak będą miały co jeść to się będą mnożyć
- dnośnie tego, ze Primavera zakwitnie wcześniej niż kranówa - oczywiście - przecież nie ma w niej chloru ani metali ciężkich, które oddziałują na wszystkie organizmy żywe - też na pierwotniaki

Zanim skończycie się kłócić - koledze się woda wyklaruje albo zakwitną mu glony w tym akwa Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2007, 15:13:48 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Maj 16, 2007, 10:54:44 »

pierwotniaki nie żywią się minerałami

a kto cię tak oszukał? radzę pczytac cokolwiek o pierwotniakach dopiero coś pisac. co z tego że primavera to dobra woda źródlana  -  i tak dał jej za dużo.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Maj 16, 2007, 11:53:02 »

a kto cię tak oszukał? radzę pczytac cokolwiek o pierwotniakach dopiero coś pisac.

Rzadko z Wikipedii korzystam ale jest pod ręką
http://pl.wikipedia.org/wiki/Protisty
Proszę zobacz na odżywianie i powiedz mi gdzie jest napisane, że żywią się minerałami Huh Jak już to wykorzystują je do budowy ciała jak każdy inny organizm żywy.
co z tego że primavera to dobra woda źródlana  -  i tak dał jej za dużo.

Ja swego czasu lałem tylko primaverę (20% przy podmianach), startowałem na taniej wodzie żródlanej i nic (zreszta po co ja się powtarzam) i ani razu mi nawet nie zmętniała.
radzę pczytac cokolwiek (...) dopiero coś pisac

Więc radzę nabyć troszkę wiedzy praktycznej i poprzeprowadzać eksperymenty a nie tylko siedziec przed książkami i netem ... i wtedy coś napisać.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #37 : Maj 16, 2007, 13:30:37 »

czas, aby sie bobson odezwal i napisal, jak to u niego z tym zmetnieniem, zanim poleca jakies kamienie czy kosy...  Grin

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Maj 16, 2007, 14:23:47 »

Rzadko z Wikipedii korzystam ale jest pod ręką
http://pl.wikipedia.org/wiki/Protisty
Proszę zobacz na odżywianie i powiedz mi gdzie jest napisane, że żywią się minerałami  Jak już to wykorzystują je do budowy ciała jak każdy inny organizm żywy.

jeden z trzech sposobów odrzywiania pierwotniaków obok pinocytozy i fagocytozy to wchłanianie przez błonę komórkową:

Wchłanianie pokarmu, Niewielkie cząsteczki obojętne elektrycznie bądź rozpuszczalne w tłuszczach przenikają bezpośrednio przez błonę komórkową zgodnie z gradientem stężeń. Jony i większe cząsteczki (np. glukoza, aminokwasy) przenikają przez błonę na zasadzie transportu aktywnego.  Procesy te nazywa się ogólnie wchłanianiem. U człowieka podstawowa część wchłaniania składników pokarmowych ma miejsce w jelicie cienkim (dwunastnica, jelito czcze i jelito kręte).

Tylko nieliczne substancje wchłaniane są w innych częściach przewodu pokarmowego: jama ustna, żołądek, jelito grube.

to co powyżej to artykuł z wikipedii (kliknij na wchłanianie w tym linku co mi podałeś)

to co masz wytłuszczone przeze mnie - właśnie w ten sposób pierwotniaki pobierają minerały, które w środowisku wodnym mają postac jonów.

Proszę zobacz na odżywianie i powiedz mi gdzie jest napisane, że żywią się minerałami  Jak już to wykorzystują je do budowy ciała jak każdy inny organizm żywy.

żeby wykożystac muszą je pobrac. a to pobieranie to wchłanianie - tak jak jest wyzej napisane, a wchłanianie to przeciez odzywianie u protista nieprawdaż???
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 14:43:03 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Maj 16, 2007, 14:45:20 »

żeby wykożystac muszą je pobrac. a to pobieranie to wchłanianie - tak jak jest wyzej napisane, a wchłanianie to przeciez odzywianie u protista nieprawdaż???
Zgadzam sie, że wchłanianie to odżywianie. Tak jak u człowieka. Minerały są składnikiem pokarmowym ale nie mów mi że na samych minerałach pierwotniak pociągnie. A gdzie białka, węglowodany itd. Jasne jest to ważny składnik odżywczy. Ale co sugerujesz ze jak do 100% wody (bez pokarmu) wrzuce 3 pierwotniaki i dodam minerałów to mi przeżyją i jeszcze się namnożą Huh Nie sądzę ...
To tak jakby ktoś kazał ci żyć na witaminach i minerałach ... niby też ważny pokarm ale ...
Nie wiem czy się rozumiemy ale składnik pokarmowy to nie to samo co pokarm. Wybacz, ale twierdzisz że jak będę używał w 100% wody źródlanej to gwarantowany zakwit pierwotniaków a z tym się nie zgadzam.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Maj 16, 2007, 14:50:35 »

Zgadzam sie, że wchłanianie to odżywianie. Tak jak u człowieka. Minerały są składnikiem pokarmowym ale nie mów mi że na samych minerałach pierwotniak pociągnie. A gdzie białka, węglowodany itd. Jasne jest to ważny składnik odżywczy. Ale co sugerujesz ze jak do 100% wody (bez pokarmu) wrzuce 3 pierwotniaki i dodam minerałów to mi przeżyją i jeszcze się namnożą  Nie sądzę ...
To tak jakby ktoś kazał ci żyć na witaminach i minerałach ... niby też ważny pokarm ale ...
Nie wiem czy się rozumiemy ale składnik pokarmowy to nie to samo co pokarm. Wybacz, ale twierdzisz że jak będę używał w 100% wody źródlanej to gwarantowany zakwit pierwotniaków a z tym się nie zgadzam.

heh sebosie wysarczy rybi śluz wystarczy kilka rybich odchodów i minerały Smiley mam nadzieję że wiesz z czego jest złożony rybi śluz...

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Maj 16, 2007, 15:01:00 »

Ale co sugerujesz ze jak do 100% wody (bez pokarmu) wrzuce 3 pierwotniaki i dodam minerałów to mi przeżyją i jeszcze się namnożą Huh Nie sądzę ...
Miało być 100% krystalicznie czystej i jałowej wody (zero minerałów) - czyli czyste H20, bez żadnej obsady.
Pewnie że wiem z czego jest rybi śluz Wink Ale i tak nie zgadzam się że 99% przyczyny zakwitu wody to woda źródlana, tylko złe warunki w akwa. Gdyby tak było to 90% pokarmu pierwotniaków to minerały.
A tak swoją drogą to pierwotniaki są w każdym akwa. Pytanie tylko czy mają się czym żywić. W takim malawi tyż, gdzie przecież tam to tych minerałów jest od groma i jakoś nie ma tam białej wody. Pozdrawiam

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Maj 16, 2007, 15:31:24 »

sebosie co innego jak startujesz akwa bez ryb a co innego z rybami dla twojego zastanowienia - krążę wokół tego tutaj wątku - autor wątku nie startował zbiornika bez ryb tylko wrzucił ryby odrazu a to jest różnica - efekt jest jaki widzisz i podałem dlaczego - w takich warunkach pierwotniaki mają wszystko czego potrzebują. a dieta ich to białka węglowodany i składniki mineralne. waga minerałów jest bardzo duża w ich organiźmie - bez chociaz jednego z tych czynników (białka węglowodany i składniki mineralne) żaden organizm cudzożywny nie jest w stanie przeżyc więc są one sobie równoważne. w usabilizowanym akwa nie ma "skoku zakwitowego" z powodu równowagi biologicznej stąd ważne jest aby najpierw startowac zbiornik dopiero potem wpuszczac ryby. równiez pozdrawiam!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Maj 16, 2007, 15:47:39 »

mam nadzieję że wiesz z czego jest złożony rybi śluz...
Wiedźmin, dlaczego robisz z nas idiotów?

Wystartowanie akwarium na rurowicie z rybami ma takie same szanse na zakwit jak na źródlanej z rybami. Kwestią jest przerybienie, przekarmienie i słaba filtracja a nie sprawa różnicy pomiędzy kranówką a Primaverą. Śmiem twierdzić, że gdyby kranówka była lepsza producenci wód źródlanych w 5 l baniakach nie istnieli by.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 15:49:48 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Maj 16, 2007, 16:22:50 »

Emi możesz twierdzic inaczej ja znając metabolizm pierwotniaków - wiem jakie czynniki przyśpieszają ich rozwój. kłucic się nie zamierzam. możesz zostac przy swoim.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: