Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 25l Lukasz23  (Przeczytany 3348 razy)
Lukasz23
Nowy
*

« : Maj 10, 2007, 22:43:46 »

Witam w sobote bede mial akwarium 25l . Opcja Full Serwis Smiley . To znaczy oswietlenie ,grzalka , filtr ,pompka ,pokrywa i mam takie pytanie jakie mi rybki polecacie .
Mam dopiero 15 lat i jestem początkujacym akwarystą i nie wiem zabardzo . Narazie Trzymam w kuli od 2 dni ( Black Molly 3x i 1x Molly złocistą ) wiem ze trzymanie w kuli to OKRUCIENSTWO ale to tylko 4dni . Chciałbym jeszcze prosić o jakies wskazowki dotyczące akwarium (roslin temperatury itd ). Moj tata ma 240l i trzyma tam pyszczaki ale ja chce sie usamodzielnic i pokazac tacie ze sam dam rade i dlatego nie pytam go tylko was Smiley ( licze na was ! ) Smiley. Aha i zalezy mi bardzo na tym by molly sie rozmnozyly . Jak cos mam kotnik . Fotki mojego akwa pojawią sie w przyszlym tygodniu Smiley . Pozdrawiam . Łukasz23
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2007, 22:49:21 wysłane przez Lukasz23 » Zapisane
BogdanW
Zainteresowany
**

Moje GG 2549533

« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2007, 00:08:28 »

Temp.24-27 stopni
pH 6.8-7.2
Roślinki:
 Vallisneria spiralis
 Salvinia natans
 Pistia stratiotes
 Ludwigia repens
Możesz coś wybrać z tego.

Luka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2007, 06:51:37 »

Niestety na molinezje to będzie mocno za mały zbiornik, poniewaz te rybki potrzebuja okolo 100l. Postaraj sie w miare mozliwosci o wieksze akwarium, bedzie latwiej je pielegnowac i utrzymywac stabilne warunki.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2007, 07:05:03 »

Poza tym poczytaj tu:

- http://www.akwa.freehost.pl/rady.html
- http://www.akwa.freehost.pl/rosliny.html
- http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
- http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2007, 07:07:26 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2007, 13:17:41 »

ja bym tam wsadzila bojki  Grin Grin bo jak dla molinezji to za male akwa Lips Sealed
Lukasz23
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 11, 2007, 13:33:36 »

Masz jeszcze pytanie . Ile moge miec tych rybek w akwa 25l. Skoro juz kupilem molly niech zostaną przywiązalem sie do nich .
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2007, 18:04:24 »

Masz jeszcze pytanie . Ile moge miec tych rybek w akwa 25l. Skoro juz kupilem molly niech zostaną przywiązalem sie do nich .

juz nic wiecej nie dokupuj tylko znajdz jakis domek dla molkow a jak je lubisz to para mozesz zostawic i nic wiecej
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2007, 18:36:23 »

Nie za bardzo odpowiedzialnie postąpiłeś kupując te molki... I to przed założeniem akwarium  Tongue Przecież akwa będzie musiało 2tyg odstać... I tu moje pytanie: Czy te molki będą w tej kuli 2tyg. siedzieć  Huh Roll Eyes

Kup sobie gupiki które (napewno) uda Ci sie rozmnożyć.  Grin Wink albo kup sobie krewetki  Good ! Bojownik  Tongue

Pozdrawiam, Magda.
Lukasz23
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2007, 20:16:01 »

a dlaczego bedzie musialo odstac te 2 tygodnie ??
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #9 : Maj 11, 2007, 20:35:05 »

Aby wszystkie chemikalia wyparowały i równowaga biologiczna ustabilizowała sie  Good ! Wtedy przez 10-30 (ty możesz ok. 14dni) dni powinien dziać filtr, grzałka. Powinny być już roślinki i światło. Przeczytaj coś o tym w Internecie.  Good !

Pozdrawiam, Magda.
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 11, 2007, 20:48:46 »

Zbiornik musi swoje odstać zeby parametry sie ustabilizowaly. U mnie jedno akwarium dla krewetek stoi juz ponad 2 tygodnie, a nadal nic w nim nie plywa. Jeszcze z tydzien postoi zanim wpuszcze krewetki.
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #11 : Maj 12, 2007, 22:08:28 »

Nie za bardzo odpowiedzialnie postąpiłeś kupując te molki... I to przed założeniem akwarium  Tongue Przecież akwa będzie musiało 2tyg odstać... I tu moje pytanie: Czy te molki będą w tej kuli 2tyg. siedzieć  Huh Roll Eyes

Kup sobie gupiki które (napewno) uda Ci sie rozmnożyć.  Grin Wink albo kup sobie krewetki  Good ! Bojownik  Tongue
nie koniecznie musi tyle stać jak je wpuścisz po 2-3 dniach to też sie nic nie stanie wkońcu to tylko 25 litrów. ale to tylko moje zdanie
ja zawsze wpuszczałem wcześniej i nic złego sie nie działo Wink

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #12 : Maj 12, 2007, 22:13:14 »

każdy robi jak chce, ja tylko daje rady  Angry

Pozdrawiam, Magda.
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #13 : Maj 12, 2007, 22:20:04 »

każdy robi jak chce, ja tylko daje rady  Angry
Jak napisałem wyżej to tylko moje zdanie i nie należy sie odrazu złościć Wink

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 13, 2007, 00:00:42 »

nie koniecznie musi tyle stać jak je wpuścisz po 2-3 dniach to też sie nic nie stanie wkońcu to tylko 25 litrów. ale to tylko moje zdanie

A co tu ma do rzeczy wielkość akwarium?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: