Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co można sobie odpuścić?  (Przeczytany 6606 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 15, 2007, 08:29:37 »

Hehe ja nie wiem jak wtedy nagrzewali, ale pewno też jakiś sprytny pomysł mieli Tongue

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
xmateuszxxx
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 15, 2007, 08:41:07 »

a zamiast profesjonalnej(drogiej) maty ja mam taka (tania) mate jak sie daje pod panele podlogowe okolo 2mm i wszystko gra a koszty nie porownywalnie mniejsze

160l
Ad@m
Zainteresowany
**

Dlaczego ogórek nie śpiewa?

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 15, 2007, 09:18:28 »

Rozpoczęłem ten wątek ponieważ nie podobał mi się styropian. Chciałem się dowiedzieć czym można go zastąpić.

P.S. Grisza76 i Czarek, nad emocjami trzeba umieć panować.

50l.: 15 gupików pawie oczko, 1 zbrojnik, 1 otocinklus, 2 neonki innesa, 5 molinezji i nieznana liczba ślimaków.
Kliknij: http://s6.gladiatus.pl/game/c.php?uid=53218
xmateuszxxx
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 15, 2007, 11:44:04 »

Ad@m to juz wiesz

160l
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 15, 2007, 12:54:31 »

Rozpoczęłem ten wątek ponieważ nie podobał mi się styropian. Chciałem się dowiedzieć czym można go zastąpić.
Mijasz się z prawdą. Oprócz styropianu Twoje pytanie dotyczyło również i oświetlenie. skoro ono jest zbędne - niepotrzebne są równiez i inne rzeczy
P.S. Grisza76 i Czarek, nad emocjami trzeba umieć panować.
Gdzie Ty i Seboos w mojej wypowiedzi widzicie emocje? - to była zimna ironia połączona z logicznym wywodem. Można stworzyć nowy kierunek akwarystyki - minimalizm  Cheesy
Adamie - jedna rada - najpierw poczytaj trochę wątków o tym co jest do czego, a później pytaj. Zaoszczędzisz sobie rozczarowań
o akwa od kolegi jest bez oświetlenia (tylko naturalne), ostatnio dodal tam nieduzy filtr.
Akwarium od hydrophila stoi na parapecie. Oświetlenie "tylko naturalne" ma więc zapewnione przez sporą część doby.

pamiętaj poza tym seboos, że walstad w wielu miejscach posługuje sie słowem "prawdopodobnie" w różnych odmianach Wink
A minimalizm sprzętowy jest poparty jej chłodną kalkulacją i wieloletnim doświadczeniem. Czy Ty Seboos, np zrezygnujesz bez oporów z filtracji biologicznej w swojej 112-tce?  Wink

Podejrzewam, że minimalizm Adama nie ma nic wspólnego z minimalizmem Diany Walstad  Afro

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 15, 2007, 13:43:57 »

Ad@m tutaj nie chodzi o emocje, tylko wiesz jak chcesz sobie coś odpuścić to musisz na początku wiedzieć ile to daje i czy jest potrzebne, sądzę, że na tym forum i w całym internecie jest sporo o tym wystarczy usiąść i poczytać, a co do maty zgadzam się styropian wygląda mało estetycznie, ale jak każdy Ci tutaj napisał jakiś fajny, dobry i tani sp[osób na inną matę, więć się nie obrażaj

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 15, 2007, 20:20:32 »

to była zimna ironia połączona z logicznym wywodem. Można stworzyć nowy kierunek akwarystyki - minimalizm  Cheesy
To była zimna i bardzo chłodna ironia ... wywodu nie widzialem ... EOT

pamiętaj poza tym seboos, że walstad w wielu miejscach posługuje sie słowem "prawdopodobnie" w różnych odmianach Wink
A minimalizm sprzętowy jest poparty jej chłodną kalkulacją i wieloletnim doświadczeniem. Czy Ty Seboos, np zrezygnujesz bez oporów z filtracji biologicznej w swojej 112-tce?  Wink
No i co z tego, że prawdopodbnie. Powiedz mi co jest tak na 100% pewne w akwarystyce... Chyba tylko tyle, że woda jest mokra  Grin
Nie nie zrezygnuje bo mam to w kubełku (nota bene od jakis 2 mies). Wcześniej cała moja filtracja sprowadzała się do filtra wewnętrznego gąbkowego, z odrobiną ceramiki. I naprawdę wszystko było w porządku, bez dodatkowych filtrow typu kaskada itp.

Podejrzewam, że minimalizm Adama nie ma nic wspólnego z minimalizmem Diany Walstad  Afro
Zgodzę się, chciałem tylko pokazać że się da, i że są inne opcje Wink

hydrophil
Nowy
*

Ex Oscillatoriales

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 15, 2007, 20:38:52 »

Witam,

skoro było o moim akwa, to wtrącę swoje 3 grosze. Wink

Akwarium ok 30l, po 2 mies. podłączyłem głowicę z małą gąbką, aby był ruch wody i żeby małe gupiki nie zostały zmasakrowane przez turbinę... Wink

Podłoże - to ziemia ogrodowa i parę moich dodatków + żwir bazaltowy.

Rośliny małowymagające, oświetlenie naturalne, brak podmian - tylko dolewki. Rośliny rosną jak na drożdżach,
a zachód słońca przez akwa - nie do opisania!  Afro

Pod akwa jest zielona karimata podcięta pod jego wymiary.

Polecam lekturę książki D. W.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 21:50:27 wysłane przez hydrophil » Zapisane

pzdr
paweł b.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 15, 2007, 20:58:24 »

I ta ziemia tam nic złego nie robi ?? A uczyłeś się od starszych od siebie czy sam to wymyśliłeś??

hydrophil
Nowy
*

Ex Oscillatoriales

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 15, 2007, 21:41:35 »

Witam,

Cytat: mihco
I ta ziemia tam nic złego nie robi ??
wręcz przeciwnie i jest niedoceniana jako substrat w podłożu...

A uczyłeś się od starszych od siebie czy sam to wymyśliłeś??
M.in. Diana Walstad jest starsza ode mnie.  Wink

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 21:51:04 wysłane przez hydrophil » Zapisane

pzdr
paweł b.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 15, 2007, 22:09:26 »

Powiedz mi co jest tak na 100% pewne w akwarystyce... Chyba tylko tyle, że woda jest mokra  Grin
no chyba..... Grin

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 16, 2007, 13:14:04 »

Witam,

I ta ziemia tam nic złego nie robi ??
wręcz przeciwnie i jest niedoceniana jako substrat w podłożu...

A uczyłeś się od starszych od siebie czy sam to wymyśliłeś??
M.in. Diana Walstad jest starsza ode mnie.  Wink

Bo kiedyś tzn nasi rodzice i dziadkowie tak postępowali, tzn dawali ziemie a potem na to żwirek, hm ja mam około 500 kilo w ogródku niepoitrzebnej wody chyba ściągne z Ciebie ten pomysł, a masz jakieś zdjęcia Twojego akwa??

Ad@m
Zainteresowany
**

Dlaczego ogórek nie śpiewa?

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 16, 2007, 13:26:26 »

Wcale nie zapomniałem o oświtleniu. A tą matę kupiłem i bardziej mi się podoba niż styropian (styropian nie podlega biodegracji, taka mata rozkłada się 200 lat szybciej Marzyciel).

A czy mogę samodzielnie zmontować oświetlenie czy to musi być koniecznie blok oświetleniowy, albo coś w tym rodzaju?

P.S.
więć się nie obrażaj
Ja się nie obrażam!!! Jesteś 4 osobą która to mówi.

50l.: 15 gupików pawie oczko, 1 zbrojnik, 1 otocinklus, 2 neonki innesa, 5 molinezji i nieznana liczba ślimaków.
Kliknij: http://s6.gladiatus.pl/game/c.php?uid=53218
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 16, 2007, 13:30:04 »

A czy mogę samodzielnie zmontować oświetlenie czy to musi być koniecznie blok oświetleniowy, albo coś w tym rodzaju?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6742.0.html
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1314.0.html
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6860.0.html
 papa

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 16, 2007, 13:53:54 »

Ja bardziej bym polecał, samemu to zrobić, będziesz miał jak chcesz i przynajmniej mniej kasy wydasz

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: