Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: doradźcie jaki filtr do akwa !!!  (Przeczytany 5737 razy)
przem_79
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 23, 2006, 20:33:42 »

Właśnie dziś kupiłem ten filtr na allegro .Znalazłem w necie taki sam w kwocie 289,80 i dostałem rabat do tej kwoty w aukcji Smiley) + jakiś gratisik. Dzięki za poradę . Później napiszę jak się filtr sprawuje.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 23, 2006, 23:39:42 »

Tylko spokojnie i powoli, dobrze przepłucz wkłady przed pierwszym uzyciem i sprawdź czy uszczelki na złączach i w głowicy są zakonserwowane, jeśli nie to posmaruj je wazeliną.

385 l - dyskowce
scigany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Luty 24, 2006, 16:32:06 »

wczoraj zakupilem sobie filtr tetratec ex 700, mam 112l akwarium, i powiem szczerze, ze jestem troche zawiedziony jego praca :| wczesniej mialem dwa male filtry wewnetrzne aqua szut 8w i radzily sobie dosc szybko z metna woda, po np przesadzaniu roslin, a ten cala noc , caly dzien i syf jeszcze plywa :| rozbieralem go zeby sie upewnic czy wszystkie wklady rowno leza i bylo ok. Nie wiem czy nie przereklamowany jest ten filtr :|

112l
Neony, Krewetki ... i duzo roslin
kafarski
Gość
« Odpowiedz #18 : Luty 24, 2006, 17:00:59 »

masz nowe wkłady w filtrze czy nowe , bo jeśli stare z kulturami bakterii to może być zepsuty filtr., jeśli nowe to poczekaj trochę aż dojrzeje.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 24, 2006, 17:23:39 »

Jakie wkłady zastosowałeś w filtrze i jaki jest ostatni ?
Druga sprawa to w wcześniej miałeś 2 punkty pobierania wody a teraz jeden.

385 l - dyskowce
scigany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Luty 24, 2006, 19:32:08 »

filtr nowy, wczoraj zalalem, moze jeszcze rzeczywiscie za wczesnie, wsypalem tetra bactez - szczep bakterii do "zastartowania. Mam nastepujace wklady w takiej kolejnosci od dolu:
- ceramiczne pierscienie
- pianka bioaktywna
- globulki bioaktywne
- wklad green x Hagen - pochlaniacz fosforanu, azotanu i azotu
- wkladka filtracyjna z przedzy

wyjalem wegiel aktywny, tak radzil sprzedawca
pozamieniac kolejnosc wkladow ?

112l
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 24, 2006, 20:27:15 »

Ciekawe nazwy wkładów  :wink:  ale mniej więcej wiem o co chodzi, kolejosci wkładów nie musisz zmieniać, ważne że ostatni wklad jest drobny - taki powinien być żeby zatrzymywał to co może oderwać się od złoża bio.

385 l - dyskowce
scigany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Luty 24, 2006, 21:02:40 »

czyli jest mozliwe, aby filtr nie wylapywal jeszcze zmetnienia ze wzgledu na to, ze nie zaszczepily sie w nim jeszcze bakterie ?

112l
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Luty 24, 2006, 22:19:25 »

Jeśli jest to zmetnienie mechaniczne to nie ma to znaczenia, jeśli biologiczne to co innego.
Czy wg twojej oceny filtr dobrze zaciąga wodę ? Jak z przepływem ?

385 l - dyskowce
scigany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Luty 24, 2006, 22:49:54 »

zmetnienie mechaniczne, mieszalem troche w podlozu, wlozylem tez filtr wewnetrzny do wylapania wiekszych zanieczyszczen. Filtr ma dobry przeplyw, musialem korek otworzyc w deszczownicy zeby rozladowac  silny prad. Ogolnie jestem zadowolony, juz sie doczytalem , ze za kilka dni powinien zaczac dzialac jak nalezy. Zastanawiam sie nad wlozeniem wkladu torfowego, bo mam ph okolo 7,5 , a mam neony i kabomby. Czy takie wklady sa skuteczne ? chodzi mi oczywiscie o oryginalne tetry lub hagen'a

112l
przem_79
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 06, 2006, 14:51:16 »

Mam juz filtr ten co mi doradził Sebastian .Mam mały problem filtr juz chodzi kolo 2 tyg i nie mogę zbić NO3 cały czas mam za duży (bardzo duży). Może dlatego że jeszcze się nie wytworzyły bakterie??  Mam standardowe wkłady. Czytałem że dobry do zbicia NO3 jest JBL BioNitratEx albo JBL Carbomec activ ale to tylko na NO3. Gdzie JBL MicroMec usuwa NH4/NO2 I NO3.
Mam 31 ryb w 112 l  i na poprzednim filtrze NO3 trzymało się w normie od podmiany do podmiany(1 raz w tygodniu ).W tamtym tygodniu juz podmieniałem wodę 3 razy po 20% ( około 20 l).
Co o tym sądzicie???
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Marzec 06, 2006, 17:18:43 »

Jeśli nie zastosujesz wkładów pochłaniających to NO3 będzie wysokie. Innymi sposobami są:  denitrator (mozna zrobić samemu), posadzenie większej ilośći roślin szybko rosnących, lub częstsze i/lub większe podmiany wody.

385 l - dyskowce
przem_79
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Marzec 06, 2006, 18:07:01 »

Jaki byś zaproponował wkład ?? Czy mam kupić któryś z tych co wymieniłem ?? Czy polecisz jakiś inny . Jak tak to jaki ?? Zamiast jakiego wkładu mam go umiescic w filtrze.

Proszę doradźcie bo dziś jadę do miasta na zakupy i bym kupił ten wkład.

Byłem w sklepie akwarystycznym i facet był zdziwiony jaki ja chcę wkład do filtra na zbicie NO3.
Taki znawca z tego sprzedawcy. Kazał mi wlać NITRIVEC z SERY. Powiedział ze to pomoże. Co o tym sądzieie??
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: