przem_79
Nowy

|
 |
« : Luty 18, 2006, 20:06:31 » |
|
Proszę doradźcie jaki mam kupić filtr. Posiadany przeze mnie obecnie filtr zewnętrzny kanistrowy firmy AQUAEL 400l/h jest do bani i chce go zmienić ,tylko nie wiem na jaki. Zmienić chce dlatego ponieważ co 7 dni muszę go czyścić bo prawie juz nic nie filtruje .Cały się zapycha ,jest problemowy w czyszczeniu . Posiadam akwarium 112 L . Chciał bym filtr taki co łatwo się czyści , jest wydajny i oczywiście za rozsądne pieniądze . Dobry ale nie musi być najtańszy. Nie musi być taki co wcale nic się przy nim nic nie robi bo lubię się bawić w akwarium ,ale nie do przesady żeby filtr czyścic co 7 dni. Z góry dzięki za udział w rozmowie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2006, 21:16:09 » |
|
mam na półce w piwnicy filtr aquaela 250 unimax czy jakoś. też mi się zapychał i łamał . możesz kupić lepszy i droższy filtr z dobrym wkładem, albo wsadzić na wlot filtra prefiltr. ja mam eheima prefiltr , który pasuje na wszystkie rurki. tylko wtedy trzeba codziennie wymieniać watę filtracyjna w tym prefiltrze, ale to nie cały filtr. zamiast aquael kupiłem eheim 2217 bez ' dziurawych' koszyków i z pojemnością 6 litrów przeznaczoną na wkłady bez zbędnego miejsca naokoło. nie pamiętam kiedy go czyściłem. na wkład proponuje keramzyt i żadnej waty w środku tylko w prefiltrze. możesz używać wypełnień do poduszek czy misiów oczywiście syntetycznych- jest taniej kupić taki woreczek niż w akwarystycznym specjalną watę , która i tak jest droższa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2006, 22:33:14 » |
|
Musisz podać jakiś przedział cenowy, tak bedzie ciężko coś doradzić bo filtrów jest naprawdę dużo. Co do prefitra to również mam Eheim`owski i czyszczę go raz na tydzień, czasami rzadziej, jako wkładu używam drobnej gąbki, na fabrycznym wkładzie to chyba z miesiąc bym nie musiał czyścić.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2006, 23:29:00 » |
|
przem_79 pewnie mówisz o FZKN1 czyli tym starym, małym modelu - nie widziałem w pracy i nie wypowiadam się. Tylko jeśli jakiś filtr, nie ważne jaki, zapycha się w 7 dni to coś jest nie w porządku, ale z akwarium - jakieś straszne przerybienie ! Albo puchy żarcia sypiesz co tydzień, nie wiem.
Kafarski, nie wiem co Ty miałeś za Unimaxa 250, ale w moim starym nie było mowy o zapychaniu czy jakimś łamaniu, zresztą co tam można łamać, chyba że coś na siłę się robi. Więcej - zdarzało się, że ten filtr u mnie chodził przez pół roku i wydajność spadała tylko minimalnie. A jakie wkłady wsadzić to samemu się decyduje - przecież wcale nie trzeba używać tych z kompletu. A może miałeś jakąś chińską podróbę, bo słyszałem, że nawet takie się zdarzały :roll:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2006, 23:32:50 » |
|
możliwe że podróba :lol: , jutro dam jakieś zdjęcia bo to najwyraźniej plaga egipska ten mój filtr :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przem_79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2006, 09:25:33 » |
|
PRZEMEK- Nie wiem czy to jest FZKN1 ,bo już nie pamiętam. Filtr ma 3 lata. Czy za dużo karmię to chyba nie ,ale może się mylę. Obsada aqwa na 112 L :3 molinezje,5 gupików,3 glonojady,1 mułojad,2 mieczyki,1 skalar,2 kosiarki,9 neonków,1 szczupińczyk ,2 sumy indyjskie, 2 gurami, 2 kiryski ,4 kiryśniki (mają chyba 12-13 cm). Karmie je : rano tabletka do szyby , popołudniu 2 szczypty granulowanego a wieczorem 1 kostkę mrożonej ochotki. Może dlatego się zapycha bo za dużo syfu wciąga do środka. Możliwe że nie muszę zmieniać filtru całego tylko dokupić właśnie ten * prefiltr *. Doradźcie jaki kupić prefiltr ,ale żeby pasował do tego węża. Taki żeby był odpowiedni do mojego baniaka. Podajcie firmę i model. Zobaczę ile kosztuje na allegro lub w jakimś sklepie akwarystycznym .Bo nawet nie wiem czego szukać. Jak możecie do podajcie gotowy link. Z góry bardzo dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2006, 10:06:24 » |
|
To razem jakieś 37 ryb w takim akwarium ? I do tego część całkiem dużych! Ja na Twoim miejscu pozbyłbym się co najmniej połowy obsady, lub dał 2x większy zbiornik. Zobacz czy Twój filtr wygląda tak (unimax):  Czy raczej tak (FZKN1):  Ten drugi to maleństwo, a na taką obsadę na pewno o wiele za mały.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
przem_79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2006, 10:22:53 » |
|
Tak to ten drugi ! Wtedy mi doradzili że wystarczy .Wiesz sumów, kiryśników to w ogóle nie widać są schowane w skałce tylko w nocy pływają. Dobrze że mi powiedziałeś że jest za dużo bo chciałem dokupić jeszcze  )). Więc jednak musze pomyśleć nad zmiana filtra. Napiszcie jaki wybrać oczywiście nie za 1000zł .Może taki z tańszych a dobry oczywiście odpowiedni do mojego akwa. No i jaki ten prefiltr do tego filtra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2006, 12:00:34 » |
|
masz za dużo ryb ,i nawet wymogi mają inne- twardość wody itp. oto zdjęcie prefiltra którego ja używam. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d7xq6x4fgtyy7ph.htmljest zbudowany tak że wyjmuje się do góry okrągły koszyk z włókniną a w dnie zostaje stopa z rurą. oryginalnie jest wstawiony gruby plastik przypominający szczotę do garów ale wątpię że coś zatrzymuje oprócz zdechłych ryb :wink: ,można go ewentualnie rozbudować o drugi podłączając z boku stopy taka sama rurę do fabrycznej dziury . Zmieniony przez Sebastian Wto 19 Lut 2006 16:39
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 19, 2006, 23:28:40 » |
|
Tetre miałem w rękach, sprawia wrażenie solidnego filtra z Fluvalami trzeba było obchodzić się ostrożnie, w zbyt silnych rękach pękały zatrzaski (w strszych modelach), chociaż to seria 05 może wkońcu jakość plastiku jest lepsza.
Filtr uvc sluży do sterylizacji wody, eleminuje wszystkie bakterie (w tym glony) znajdujące się w przepływającej wodzie.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
przem_79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 19, 2006, 23:51:31 » |
|
Więc jaki doradzicie??? Nie chce słuchać sprzedawcy w sklepie bo znowu mi wcisnie jakies badziewie. Nie koniecznie z tych co podałem .Dałem tylko losowo z allegro.Ja nie mam doswiadczenia.kasa tak jak pisałem 300zł + cos tam jak ma byc dobry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 19, 2006, 23:59:43 » |
|
Jak kupisz ten http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=86988493 to zostanie ci jeszcze 1 grosz  (bez kosztów przesyłki). To już jest dobry filtr i napewno lepszy niż w/w. Swego czasu chdziły słuchy że robiony na drugiej lini Eheim`a. Nie bardzo w to wierze ale trzeba przyznać że kształt i rozwiązania podobne.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
przem_79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 21, 2006, 02:25:06 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanko co do tego filtru.Czy ma zawory na wężach??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 21, 2006, 16:31:40 » |
|
O ile dobrze pamiętam to zawory są na szybkozłaczkach.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
|