Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to dobry pomysł??  (Przeczytany 9194 razy)
Kaja_xxx
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 13, 2004, 07:18:45 »

Chciałam kiedyś kiryśnika bo mi się bardzo podobał to facet w sklepie powiedział że jest agresywy  :?  Nie sprawdzona informacja bo nie chciałam ryzykować moją obsadą, temu sprzedawcy raczej ufam... chyba jako jedynemu w całym Trójmieście. A może jeszcze ze 4-6 kirysków na dno, bo w dwójkę to im może być trochę smutno  :wink: i tak samo z molinakmi czy żabolem   :wink:  A tak ogólnie to mi się zawsze podobały duże stada ze 2-4 gatunków w jednym baniaczki np. neonek, fantomów, razbór, jarzeńców czy brzanek Smiley Do tego jak akwarium jest ładnie zarośnięte  Cheesy  Dla mnie miodzio. Ale to nie wszystkim się podoba  :cry:

Pozdrawiam
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 13, 2004, 08:33:11 »

Ja bym polecał 3 parki prętników trójbarwnych
amisu
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 13, 2004, 14:14:50 »

No jesli chodzi o bojownikito macie racje. Niestety.
Np. w sieci sklepów Kakadu zawsze tak jest.  Malutkie kubeczki, moze 250 mililitrów. Zdarzają sie czasem w takich akwariach po 0,5-1l. Ale nic, gdzies trzeba kupic. Nie wiem jak w innych miastach ale w Wawie tak jest.
 :cry:

20l Eksperymenty ze swiatłem dziennym i małe zbrojniki n.
50l Czarne rody
80l Sum Fossilis (DO ODDANIA!)
100l Roslinne
412l MaLawi
Kaja_xxx
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 13, 2004, 15:34:02 »

Amisu raczej wszędzie  :evil:  Niestety większość osób chyba aż za bardzo stara się im odtwożyć ich "naturalne środowisko" jak to większość sprzedawców uważa. Ale Ci ludzie jak dla mnie w ogóle się nie znają na akwarystyce. To że rybki te potrafią przeżyć w kałuży wielkości dłoni to nie znaczy to że one lubią takie środowisko. Chyba każdy z nas ceni sobie wolność i sporą przestrzeń. Chciwość to wszystko  :!:  Ostatnio byłam w Geancie na ladzie stało chyba sporo ponad 50 kubeczków z bojownikami, było w czym wybierać, dla małego dzieciaka żądnego kolorowego zwierzaczka istny raj. Któremu ze sprzedawców oplacaloby sie założyć kilkanascie nawet 4 litrowych akwariow dla bojownikow, chyba tylko takiemu który naprawde zna sie na rybkach i prawdziwą fascynacje akwarystyka przedkłada ponad chciwość. Ale takich w PL raczej brak. No coment...  :!:  :!:

Pozdrawiam
amisu
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 13, 2004, 15:53:34 »

W takim hipermarkecie jak u mnie czy u Ciebie to te rybki na szczescie szybko sie sprzedają i trafiją do normatnego akwa (nie mowie tu o kulach, ale nie poruszajmy tego tematu..... ostatnio wlasnie ogladalam rybki w markecie i  chcąc nie chhcąc, podsłuchalam jak jakies małrzenstwo wybrało sobie taki chyba 4 litrowy "kielich" i prosilo akwaryste zeby im wylowił WELONA  :shock: (zlotą rybke, jak powiedziala ta kobieta.....) ale spzedawca na szczescie powiedzial ze do welona trzena filtr wiec na szczescie zrerygnowali ze złotej rybki. Za to zaczeli ogladac bojowniki w kubeczkach....... Popatrzylam sie na nich bardzo znacząco i zasugerowalam ze to troche mały zbiornik, ale chyba sie nieprzejeli..... Nie wiem co bylo dalej, czy kupili czy nie, bo wyszlam z tamtąd troche zniesmaczona i troche wstrząsnieta......

50l Czarne rody
100l Roslinne
412l MaLawi
Kaja_xxx
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 13, 2004, 16:13:44 »

Ehh, gadać się nawet już o tym nie chce bo krew człowieka zalewa. A tak w ogóle amisu ciekawi mnie ten rak u Ciebie. Duży jest ?? Nie jest agresywny wobec kirysków i innych ?? Nie znam się na rakach ale zawsze myślałam że one nie mogą być a akwarium z rybkami itepe... hmm   :roll:
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 13, 2004, 16:30:59 »

jest szansa że od 1 maja przepisy unijne wymogą troszkę inne traktowanie rybek...

gg:1384140
amisu
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 13, 2004, 17:23:04 »

Raczek nie jest agresywny. Wykopal sobie pod korzeniem jame i tam mieszka. Przesuwa roslinki wg wlasnego uznania. Juz pare razy zakopywalam te nore bo widok psuje i roslinki wykopał, ale on w godzinke wykopał nową Smiley mam do jakis miesiąc i juz 2 razy zmienial pancerz i co za tym idzie, jest prawie 2 razy wiekrzy niz był. Je cgetnie ochotke i skrobane miesko. Ma okolo 10 cm.

50l Czarne rody
100l Roslinne
412l MaLawi
Kaja_xxx
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 13, 2004, 17:41:39 »

Mały dekorator wnęrzt  :wink:  Jak będę kiedyś zmieniała obsadę to chyba sprawię sobie takich mieszkańców. Ciekawi mnie to zmienianie pancerza, to się dzieje tak po kawałku czy cały złazi, czy jak bo nie m ogę sobie tego wyobrazić. Co się później z ty pancerzem dzieje ? Do śmieci czy zostaje w akwa? Poważnie nie znam się na rakach stąd te śmieszne pytania. Moje żabki np. jak zrzucą skórę to ją zjadają  :shock:  Bleee...  :wink:
amisu
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 13, 2004, 18:12:51 »

Nigdy jakos nie widzialam samego zmieniana. Ale Jak zmienal pierwszy zaz to muslałam ze umarł... wiec przygladam soie trupowi, a ten pusty w srodku  :shock: . Ogladam akwa, a rak pod filrtem. Smiley
Wiec rak wylazl (nie wyobrazam sobie jak) w pancerzyka. a sam pancerzyk to idealna kopie raczka, lącznie w cienkimi odnurzami i czółkami :!:  :!: . Rak nie zabieral sie za jedzenie go, tylko go wyniusł przed nore. Pancerzyk do smieci. Ble... obrzydliwy jest. Wogóle ja lubie tego raczka, ale jak jest w akwa i nie musze go dotykac.....  :roll:
O, raczek po zmiamie pacnerze jest sporo wiekrzy i miekki, wiec nie nalezy robic porzątków w akwa bo mozna go uszkodzic... (A ja wlasnie mialam przesadzic roslinki koło jedo rorki!!!!!! :evil: Smiley )

50l Czarne rody
100l Roslinne
412l MaLawi
amisu
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 13, 2004, 18:14:08 »

A z żabki zlazi takimi płatami, nie??
Wiec to to sąe błonu niewiadomego pochodzenia ktore nieraz znajduje..... A tak, żabsko je wcina Smiley

50l Czarne rody
100l Roslinne
412l MaLawi
Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 13, 2004, 20:31:01 »

Tak przy okazji raków - mógłby mi ktoś podać jakieś linki z opisami raków nadających się do akwa? Z góry dzięx!

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
amisu
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 13, 2004, 20:39:00 »

No ja tez nigdzie w necie nie moge nic o rakach znalesc!!!!!!!

50l Czarne rody
100l Roslinne
412l MaLawi
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 13, 2004, 20:55:53 »

Po lewej stronie ekranu jest niebieskie menu Smiley, kliknąć na " Inne organizmy" a potem u góry na " Fauna naszych wód ".
Jest też coś tutaj:
http://www.mikrojezioro.met.pl/atlas_zw/bentos.html
Nie ma raków akwariowych Wink, są to bezkregowce z naszych wód, i z Ameryki jak rak pręgowaty i pewnie jescze skądś Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 13, 2004, 21:12:39 »

Raki są niezłe. Kupiłem 2 miechy temu 3, jednego wkrótce zamordowały, potem parka kilka razy liniała (w międzyczasie zjadła brzankę :evil: ), niedawno samiec wykopał nore, samica z czarnymi jajami pod nogami wlazła tam a teraz się zakopała i nie daje znaku życia Smiley
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: