Kaja_xxx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 13, 2004, 07:18:45 » |
|
Chciałam kiedyś kiryśnika bo mi się bardzo podobał to facet w sklepie powiedział że jest agresywy :? Nie sprawdzona informacja bo nie chciałam ryzykować moją obsadą, temu sprzedawcy raczej ufam... chyba jako jedynemu w całym Trójmieście. A może jeszcze ze 4-6 kirysków na dno, bo w dwójkę to im może być trochę smutno :wink: i tak samo z molinakmi czy żabolem :wink: A tak ogólnie to mi się zawsze podobały duże stada ze 2-4 gatunków w jednym baniaczki np. neonek, fantomów, razbór, jarzeńców czy brzanek  Do tego jak akwarium jest ładnie zarośnięte  Dla mnie miodzio. Ale to nie wszystkim się podoba :cry: Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 13, 2004, 08:33:11 » |
|
Ja bym polecał 3 parki prętników trójbarwnych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amisu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 13, 2004, 14:14:50 » |
|
No jesli chodzi o bojownikito macie racje. Niestety. Np. w sieci sklepów Kakadu zawsze tak jest. Malutkie kubeczki, moze 250 mililitrów. Zdarzają sie czasem w takich akwariach po 0,5-1l. Ale nic, gdzies trzeba kupic. Nie wiem jak w innych miastach ale w Wawie tak jest. :cry:
|
|
|
|
|
|
20l Eksperymenty ze swiatłem dziennym i małe zbrojniki n. 50l Czarne rody 80l Sum Fossilis (DO ODDANIA!) 100l Roslinne 412l MaLawi
|
|
|
Kaja_xxx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 13, 2004, 15:34:02 » |
|
Amisu raczej wszędzie :evil: Niestety większość osób chyba aż za bardzo stara się im odtwożyć ich "naturalne środowisko" jak to większość sprzedawców uważa. Ale Ci ludzie jak dla mnie w ogóle się nie znają na akwarystyce. To że rybki te potrafią przeżyć w kałuży wielkości dłoni to nie znaczy to że one lubią takie środowisko. Chyba każdy z nas ceni sobie wolność i sporą przestrzeń. Chciwość to wszystko :!: Ostatnio byłam w Geancie na ladzie stało chyba sporo ponad 50 kubeczków z bojownikami, było w czym wybierać, dla małego dzieciaka żądnego kolorowego zwierzaczka istny raj. Któremu ze sprzedawców oplacaloby sie założyć kilkanascie nawet 4 litrowych akwariow dla bojownikow, chyba tylko takiemu który naprawde zna sie na rybkach i prawdziwą fascynacje akwarystyka przedkłada ponad chciwość. Ale takich w PL raczej brak. No coment... :!: :!:
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amisu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 13, 2004, 15:53:34 » |
|
W takim hipermarkecie jak u mnie czy u Ciebie to te rybki na szczescie szybko sie sprzedają i trafiją do normatnego akwa (nie mowie tu o kulach, ale nie poruszajmy tego tematu..... ostatnio wlasnie ogladalam rybki w markecie i chcąc nie chhcąc, podsłuchalam jak jakies małrzenstwo wybrało sobie taki chyba 4 litrowy "kielich" i prosilo akwaryste zeby im wylowił WELONA :shock: (zlotą rybke, jak powiedziala ta kobieta.....) ale spzedawca na szczescie powiedzial ze do welona trzena filtr wiec na szczescie zrerygnowali ze złotej rybki. Za to zaczeli ogladac bojowniki w kubeczkach....... Popatrzylam sie na nich bardzo znacząco i zasugerowalam ze to troche mały zbiornik, ale chyba sie nieprzejeli..... Nie wiem co bylo dalej, czy kupili czy nie, bo wyszlam z tamtąd troche zniesmaczona i troche wstrząsnieta......
|
|
|
|
|
|
20l Eksperymenty ze swiatłem dziennym i małe zbrojniki n. 50l Czarne rody 80l Sum Fossilis (DO ODDANIA!) 100l Roslinne 412l MaLawi
|
|
|
Kaja_xxx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 13, 2004, 16:13:44 » |
|
Ehh, gadać się nawet już o tym nie chce bo krew człowieka zalewa. A tak w ogóle amisu ciekawi mnie ten rak u Ciebie. Duży jest ?? Nie jest agresywny wobec kirysków i innych ?? Nie znam się na rakach ale zawsze myślałam że one nie mogą być a akwarium z rybkami itepe... hmm :roll:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 13, 2004, 16:30:59 » |
|
jest szansa że od 1 maja przepisy unijne wymogą troszkę inne traktowanie rybek...
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
amisu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 13, 2004, 17:23:04 » |
|
Raczek nie jest agresywny. Wykopal sobie pod korzeniem jame i tam mieszka. Przesuwa roslinki wg wlasnego uznania. Juz pare razy zakopywalam te nore bo widok psuje i roslinki wykopał, ale on w godzinke wykopał nową  mam do jakis miesiąc i juz 2 razy zmienial pancerz i co za tym idzie, jest prawie 2 razy wiekrzy niz był. Je cgetnie ochotke i skrobane miesko. Ma okolo 10 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaja_xxx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 13, 2004, 17:41:39 » |
|
Mały dekorator wnęrzt :wink: Jak będę kiedyś zmieniała obsadę to chyba sprawię sobie takich mieszkańców. Ciekawi mnie to zmienianie pancerza, to się dzieje tak po kawałku czy cały złazi, czy jak bo nie m ogę sobie tego wyobrazić. Co się później z ty pancerzem dzieje ? Do śmieci czy zostaje w akwa? Poważnie nie znam się na rakach stąd te śmieszne pytania. Moje żabki np. jak zrzucą skórę to ją zjadają :shock: Bleee... :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amisu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 13, 2004, 18:12:51 » |
|
Nigdy jakos nie widzialam samego zmieniana. Ale Jak zmienal pierwszy zaz to muslałam ze umarł... wiec przygladam soie trupowi, a ten pusty w srodku :shock: . Ogladam akwa, a rak pod filrtem.  Wiec rak wylazl (nie wyobrazam sobie jak) w pancerzyka. a sam pancerzyk to idealna kopie raczka, lącznie w cienkimi odnurzami i czółkami :!: :!: . Rak nie zabieral sie za jedzenie go, tylko go wyniusł przed nore. Pancerzyk do smieci. Ble... obrzydliwy jest. Wogóle ja lubie tego raczka, ale jak jest w akwa i nie musze go dotykac..... :roll: O, raczek po zmiamie pacnerze jest sporo wiekrzy i miekki, wiec nie nalezy robic porzątków w akwa bo mozna go uszkodzic... (A ja wlasnie mialam przesadzic roslinki koło jedo rorki!!!!!! :evil:  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amisu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 13, 2004, 18:14:08 » |
|
A z żabki zlazi takimi płatami, nie?? Wiec to to sąe błonu niewiadomego pochodzenia ktore nieraz znajduje..... A tak, żabsko je wcina 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maciek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 13, 2004, 20:31:01 » |
|
Tak przy okazji raków - mógłby mi ktoś podać jakieś linki z opisami raków nadających się do akwa? Z góry dzięx!
|
|
|
|
|
|
Akwa 75l - ogólne.
Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
|
|
|
amisu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 13, 2004, 20:39:00 » |
|
No ja tez nigdzie w necie nie moge nic o rakach znalesc!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 13, 2004, 20:55:53 » |
|
Po lewej stronie ekranu jest niebieskie menu  , kliknąć na " Inne organizmy" a potem u góry na " Fauna naszych wód ". Jest też coś tutaj: http://www.mikrojezioro.met.pl/atlas_zw/bentos.htmlNie ma raków akwariowych  , są to bezkregowce z naszych wód, i z Ameryki jak rak pręgowaty i pewnie jescze skądś  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 13, 2004, 21:12:39 » |
|
Raki są niezłe. Kupiłem 2 miechy temu 3, jednego wkrótce zamordowały, potem parka kilka razy liniała (w międzyczasie zjadła brzankę :evil: ), niedawno samiec wykopał nore, samica z czarnymi jajami pod nogami wlazła tam a teraz się zakopała i nie daje znaku życia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|