amisu
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 11, 2004, 23:39:57 » |
|
W 80 litrowym akwa mam kilkanascie neonków, 2 molinezje, 2 kiryski, zbrojnika, zabke i raka niebieskiego. Jest tam spory korzen i sporo roslin.
CZY MOGE wpuscic tam jeszcze 1-2 PALETKI??
Bardzo bym chciala. Prosze o rady. :roll:
|
|
|
|
|
|
20l Eksperymenty ze swiatłem dziennym i małe zbrojniki n. 50l Czarne rody 80l Sum Fossilis (DO ODDANIA!) 100l Roslinne 412l MaLawi
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2004, 05:55:28 » |
|
Takie akwarium dla 2 paletek byloby dobre, gdyby mialo to byc akwa tarliskowe. Ale w tym przypadku NIE. Paletki sa rybami stadnymi i wlasnie w stadzie czuja sie najlpiej.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
bolo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2004, 08:36:02 » |
|
A-smi ma rację. To jest zbyt małe akwarium dla paletek. Paletki żyją w stadach i potrzebują akwa o dł. conajmniej 80 cm i wysokiego poziomu wody (pomiędzy lustrem wody a dnem powinno być conajmniej 40 cm) do tego odpowiedniej wody. A najlepiej jakby to było akwa gatunkowe przeznaczone tylko dla paletek.
|
|
|
|
|
|
moj numer gg-5336389 narazie
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2004, 11:18:51 » |
|
Zgadzam się z kolegami. Paletki tam nie za bardzo pasują..
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
Kaja_xxx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2004, 14:59:25 » |
|
Plety do 80- tki :shock: Dla palet trzeba conajmiej 3x takieg zbiornika jak Twój. Niektórym naprawdę brak wyobraźni- bez obrazy
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2004, 15:40:25 » |
|
Kaja, spokojnie. Przecież Amisu pyta, a to znaczy że nie brak jej wyobraźni, a wiedzy. A po to jest forum, żeby pomagać sobie wzajemnie. Bez urazy.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
amisu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2004, 16:32:48 » |
|
Kaja- ty od zawsze bylas ekspertem, tak??
|
|
|
|
|
|
20l Eksperymenty ze swiatłem dziennym i małe zbrojniki n. 50l Czarne rody 80l Sum Fossilis (DO ODDANIA!) 100l Roslinne 412l MaLawi
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2004, 16:39:06 » |
|
Prosze nie kłućcie sie  Paletki to takie ryby dla których 200l. jest za małym baniaczkiem, jak wiesz są duże, pływają jak żaglowce. Akwarium musi być wysokie, najlepiej żeby miało minimum 50-55cm wysokości oraz 120cm długości dla stadka 5-6 ryb. Te ryby kochają zarośnięte miejsca, sama widziałam różnice między osobnikami żyjącymi w zwykłym ozdobnym a higienicznym bez podłoża i roślin. Może lepiej kupić dwie pary prętników karłowatych? Są wdzięczymi rybkami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaja_xxx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2004, 17:34:20 » |
|
Co się tak irytujecie, nikogo nie chciałam urazić :oops: Poprostu tak uważam. Drażni mnie jak w sklepach zoologicznych bojowniki są trzymane w kubeczkach i drażni mnie jak niektórzy próbują wcisnąć do małych akwariów naleśniki, które potrzebują dużo więcej przestrzeni. I właśnie to uważam za owy brak wyobraźni. Wiedza swoją drogą bo najpierw lepiej trochę poczytać o wymarzonej rybce a potem pytać. Chyba że ktoś lubi się znęcać nad zwierzętami to by upchnął nawet i do słoika :wink: Na miejsce naleśników polecam wielkopłetwa wspaniałego, naprawdę przesiczna rybka. W rzeczywistości wygląda jeszcze piękniej niż na zdjęciach  Jest towarzyska, małowymagająca i bardziej nadaje się do Twojego akwarium Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 12, 2004, 19:32:28 » |
|
Kto pyta nie błądzi :wink:
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 12, 2004, 19:32:39 » |
|
Hmm...teraz ja się nie zgodzę :wink: Według mnie makropodusy są za bardzo agresywne, dla neonek i molinezji. Nie polecałabym wielkopłetwów. Polecałabym natomiast np. gurami, brzanki(np. różowe, wysmukłe), kiryśniki czarnoplame, może labeo bicolor, danio(pręgowane, malabarskie, tęczowe).....Do wyboru do koloru :wink: Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
Kaja_xxx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 12, 2004, 20:30:03 » |
|
U znajomego w baniaku pływają wielkopłetwy razem z neonkami, molinezjami, brzanką różową, kiryskami, prystelkami i minorkami.... i żadnej agresii wodebc wspłómieszkańców nie ma. Hmm.... :roll:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 12, 2004, 21:00:34 » |
|
Kaja, po co pytać o coś, jeśli się już o tym przeczytało? Odrobinę wyrozumiałości. Forum nie jest tylko dla expertów.
Lady, labeo bicolor do 80l? To "maleństwo" osiąga 20cm... Kiryśnik z kolei 18 i jak podrośnie będzie wchłaniał małe neonki na śniadanie.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
sys
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 12, 2004, 21:51:55 » |
|
...Kaja...mnie też rusza obraz na wpółpadniętych bojowników w plastykowych kubeczkach rodem wyciągniętych z ambulatoriów :cry: ... ...gdy to widze w jakimś sklepie poprostu tam nie kupuje...i tłumaczenie mi, że te ryby tak lubią...to niedobrze mi się robi...i najchętniej zamknąłbym takiego delikwenta w małym fiacie :twisted: -powietrze ma?-MA,może sobie posiedzieć?-MOŻE ...i nie bierzcie mnie za jakiegoś słabeusza...tylko uważam, że w akwarystyce też zdarza się męczenie ryb...
|
|
|
|
|
|
prawdziwa prędkość...200l
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 12, 2004, 22:42:43 » |
|
Lady, labeo bicolor do 80l? To "maleństwo" osiąga 20cm... Kiryśnik z kolei 18 i jak podrośnie będzie wchłaniał małe neonki na śniadanie.
Hmm....rzeczywiście może z tym labeo sie zapędziłam  Kiedyś miałam labeo w 80 litrach(tylko tymczasowo jak coś :wink: ) więc tym sie zasugerowałam. A co do kiryśników to wydaje mi się że nie pownien zjadać neonek.....Fakt, dorasta do większych rozmiarów...... U mnie zawsze kiryśniki i neony żyły zgodnie i nie było żadnych problemów :roll:
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
|