Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Sinice...tracę powoli cierpliwość ;-)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sinice...tracę powoli cierpliwość ;-)  (Przeczytany 5321 razy)
vian
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 06, 2004, 15:47:37 »

aha, a ja mam 36 W na 110 l i jest ok...pozdrawiam Cheesy
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 06, 2004, 19:05:01 »

Cytat: vian
... 0,5 W na litr to max,, a ty jeszcze sporo dodałeś...

Do akwarium ze średnią ilością roślin 0,5W/l to jest minimum, średnią jest 0,7W a są i tacy co mają 1W/l.
0,5W/l max. to może do akwa o wysokości 35 cm a napewno nie do wyższego.Poczytaj trochę o rozpraszaniu światła w wodzie i ile światła dociera do roślin w zależności od jego wysokości.Na dobrą sprawę to i świeczkę można wstawić i rośliny też będą rosły, rózne są ich wymagania.

385 l - dyskowce
Joasia
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 06, 2004, 20:13:43 »

Ja mam tylko 0,2 W/litr i rosną roślinki, ale specjalnie wybierałam mało światłolubne. Co do sinic, to one się chyba często pojawiają w nowych akwariach. Ja męczyłam się z tym świństwem przez ponad miesiąc, a potem zastosowałam erytromycynę, po 1 roztartej tabletce na noc (po zgaszeniu światła) przez 6 dni i sinic już nie mam.

85 litrow -> bojownik i jego dzieciaki Smiley
vian
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Luty 09, 2004, 10:50:11 »

...należy pamiętać, że stosowanie chemii hamuje również wzrost i rozwój roślin, może również zaszkodzić ślimakom,, jeśli ktoś ma Ampularię to nie radzę...są szczególnie wrażliwe Smiley .. pozdrawiam. jeżeli chodzi o natężenie światła to rzeczywiście wszystko zależy od gatunków roślin jekie posiadasz, od wielkości akwarium, klarowności wody itd. itp. (O,5 W/l wyczytałem w encyklopedii(o rybach) Laroussa - a wiec są to dane zdecydowanie uśrednione...)
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Luty 09, 2004, 12:18:28 »

Temat właściwie już nieaktualny.....pozbyłem się sinic po 5 dobach egipskich ciemności(bez użycia chemii)...właściwie to nie bylo ich już w piątek ale wolałem jeszcze przeczekać. Jutro ruszam stopniowo ze światłem a od przyszłego tygodnia zaczynam stosować nawóz. Zasadziłem również dodatkowo szybkorosnącą roślinę (Hygrophilia polysperma)

Mam nadzieję że już nigdy nie zobaczę tego paskudztwa  :evil:

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Edyta
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Luty 11, 2004, 17:47:19 »

przeczytaj artykuł o torfie i związkach humusowych, jeśli nic nie pomaga może zdecytujesz się doświadczenia?Huh :?

Znalazłam to na tej stronie akwarystycznej:

http://akwarium.net.pl/adv/zwiazki_humusowe.htm

Związki humusowe

(Przedruk elektroniczny za zgodą PZA z czasopisma "Akwarium" nr 5-6/88)

Stanisław Kujawa

interesuje mnie wszytko, czego jeszcze nie wiem Smiley
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #21 : Listopad 21, 2005, 22:07:43 »

Zalozylem akwa 22.10 . Akwa 54l
Oswietlenie 15W (za tydzien bede mial 30W)
czas oswitlenia 12h30' - teraz zmniejszylem do 6h
Podmiana wody co tydzien 20%
Nie stosuje zadnej chemi i nawozow.
Obsada :
15szt neon inessa
3szt otosek
2szt kirysek pstry

malo roslin :?

DZis zauwazylem plamke sinic :evil:  :evil: Ale wydaje mi sie ze jescze troche jest na zwirku :evil: Co mam jeszcze zrobic oprocz ze zmniejszylem oswietelenie do 6h , bede karmil 1 dziennie na ten czas :?
Napiszcie mi co mam zrobic zeby nie zaszkodzic ! Czy mam codziennnie odmulac dno  :?:
Dzikei
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Listopad 21, 2005, 23:30:24 »

Zmniejszenie oswietlenia nic ci nie da, zobacz 1 post przed twoim jak to zrobił Duch, to dobry i skuteczny sposób, sam tak kiedyś robiłem.

385 l - dyskowce
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: