Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« : Luty 02, 2004, 22:07:14 » |
|
Witam Od ponad dwóch tygodni walczę z sinicami i tracę powoli cierpliwość. Pojawiły się na żwirze w środkowej części baniaka tuż za przednią szybą. Akwarium zalałem 08.01.04. Stopniowo wprowadzałem ryby (nie ma jeszcze pełnej obsady i mam jeszcze spory zapas jeśli chodzi o przerybienie). W 180-litrowym baniaku pracuje PowerHead 301 i Eheim 2215 jako biolog. Roślin jest sporo (nie jest to co prawda dżungla  ale słabo też nie jest), w tym szybkorosnące. Oświetlenie to 60W+odbłyski Od 4dni podaję CO2 z bimbrowni i 1mml PMDD. Usuwam sinice mechanicznie ale po dwóch dniach kolonia się odradza niemal całkowicie a fruwające kawałeczki tej "mazi" rozwijają się na niektórych liściach. Nie chcę stosować jak na razie chemi do walki z tą zarazą ale chyba będę zmuszony jeżeli za pare dni nie zobaczę efektu. Podobno Erytromecyna+zaciemnienie przynosi dobre rezultaty i nie szkodzi rybom i bakt. nitryfikacyjnym. Może znacie jeszcze jakieś inne sposoby? Preparaty tetry, sery itp chyba działają na krótką metę więc nie chce ich raczej stosować :? . Aha..parametry wody : pH 7,4 TwW 9 TwO 19 NO3 nie mierzyłem ale raczej małe bo podmieniałem już trzy razy wodę po około 20% a mam głównie neony czerwone i karmię ryby 3 razy dziennie w ilościach pozwalających na 2-3 minutową konsumpcję. Przypuszczam, że może to fosfor ....w pierwszym tygodniu dałem jednego dnia 30ml Sera florena i 5ml PMDD. Myslałem o obsadzeniu tego miejsca jakimiś roślinkami i może one zabiorą pokarm sinicom.... :? Pozdro Spooky Duch
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2004, 22:23:26 » |
|
To może być za dużo fosforanów (raz pomyliłem sie i zamiast potasu dałem fosfor, zrobił się ładny trawnik :evil: ), ale również i azotanów.Póki co podmieniaj wode systematycznie, nie przekarmiaj ryb i ogranicz nawożenie (lepiej nawozić codziennie lub co drugi dzień niż odrazu miesięczną dawkę).
Ps. Jakie masz ryby ? Bo mógłbyś obniżyć pH i TWO.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2004, 07:07:29 » |
|
Zaciemnienie skutkuje, ale musi ono potrwać przynajmniej tydzień lub nawet 1,5. Najlepiej jednak gdybyś doszedł do przyczyny problemu bo inaczej po zaciemnieniu glony mogą wrócić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2004, 09:29:19 » |
|
Spróbuj na razie zredukować oświetlenie. Z czasem rośliny i bakterie powinny doprowadzić do takiej równowagi, że sinice nie będą miały szans. No, w każdym razie u mnie nie mają od ponad 10ciu lat.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2004, 10:02:15 » |
|
Zredukować ale o ile? Też dzisiaj na to wpadłem i zmniejszyłem z 13,5h do 12h...zmniejszyć jeszcze bardziej? np. do 10h?
Odnośnie obsady to na dzień dzisiejszy są (180litrów) : 21 neony czerwone 2 ramirezki 4 otoski 2 kosiarki 5 kirysków spiżowych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2004, 15:54:07 » |
|
10 wystarczy, tyle w sumie powinno być.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2004, 00:10:25 » |
|
też myślę że 10 styka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vian
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2004, 15:04:51 » |
|
ja myślę, że powinienneś założyć nieco słabsze żarówy, oczyszczać regularnie podłoże i ograniczyć ruch wody... pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 05, 2004, 19:19:36 » |
|
60W na 180 l (0,33W/l) to wcale nie jest dużo, raczej za mało.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2004, 00:03:37 » |
|
Hmm, moim zdaniem świetlówki 60W to dużo. Oczywiście w równowadze biologicznej i chyba z trochę niższym pH pewnie nie stanowiło by to problemu. Ja bym spróbował zostawić na jakiś czas 40W.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2004, 01:00:56 » |
|
Hmm, moim zdaniem świetlówki 60W to dużo. A co powiesz w takim przypadku na 232W na 310 l (netto - bo tak dobiera się moc oświetlenia) to daje 0,75W/l i żadnych sinic itp. Z tego co wiem 0,5W/l jest normą.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2004, 09:18:35 » |
|
Ja wiem że mam za mało światła :cry: . Planuję zrobienie pokrywy na 4 ryry ale na razie musi zostać tak jak jest...i muszę pozostać przy mało wymagających gatunkach roślin. Nie chcę zostać drugim Bartkiem Lipczyńskim :lol: :lol: :lol: :?  (z tego co pamiętam u Niego jest około 0,7W/l i jakoś sobie radzi  ) Odnośnie sinic to wczoraj rano wybrałem co się dało i przeprowadziłem totalne zaciemnienie. Dzisiaj powtórzyłem i dalej zaciemniam. Poczekam do poniedziałku. Dzisiaj jak się uda zaaplikuję dawkę erytromecyny. Od przyszłego tygodnia będę zwiększał dawkę światła począwszy od 3h/dobę bez nawożenia. Zobaczymy czy to da jakiś rezultat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 06, 2004, 09:27:24 » |
|
:shock: 232W? Czyli ile masz świetlówek (gdzie Ty to zawiesiłeś). Co to znaczy netto? Po odliczeniu mocy traconej przez statecznik?
Ja mam na myśli tyle ile Wat jest moc znamionowa napisana na świetlówce.
Ja mam 36W na 80l i jest OK, rośliny rosną jak głupie, sinic nie ma...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 06, 2004, 14:46:36 » |
|
Mam 4 świetlówki po 58W, są w pokrywie własnej roboty, odstęp między świetlówkami wynosi 9,5 cm, spokojnie weszła by jeszcze jedna, ale myśle że tyle wystarczy.( Tu możesz zobaczyć projekt: http://www.holenderskie.aip.pl/forum/viewtopic.php?p=24662#24662 ) Oświetlenie dobiera się do pojemności akwa netto, przy czym ważna jest też wysokość akwa, powyżej 50 cm wysokości raczej nie powinno się już stosować świetlówek, tylko lampy HQI lub HQL. 36W na 80 l daje 0,45W/l, a jeśli poj. akwa netto wynosi 72 l to masz 0,5W/l czyli tyle ile średnio powinno być a, Duch ma 0,33W/l dlatego mówiłem że to mało.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
vian
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 06, 2004, 15:45:29 » |
|
...kiedy napisałeś, że masz taką moc oświetleniową wyobraziłem sobie jak si topi pokrywa,, ale masz własnej roboty,, to i tak nieprawdopodobne... :?: 0,5 W na litr to max,, a ty jeszcze sporo dodałeś...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|