Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy to ospa??  (Przeczytany 5633 razy)
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« : Kwiecień 12, 2012, 20:00:06 »

Witam,

jestem posiadaczema nowa założonego akwarium 63l(1 m-c). u moich rybek zauważyłem dzisiaj białe jakby kropeczki na płetwach (nie u wszystkich).
Obsada:
5 x brzanka sumatrzańska
5 x brzanka odeska
5 x brzanka różowa
5 x Kirysek spiżowy
moje pytanie czy dobrze zdiagnozowałem chorobę?? OSPA?? a i jakby sumatry lekko "wyblakły"

wczoraj wpóściłem nowe rybki brzanki odeska i kiryski, wcześniej podałem sumatrom i różowym larywy ochotka pierwszy raz.
proszę o pomoc.

temperatura wody była 24 stopnie(bez grzałki i nie spadała niżej). narazie podniosłem do 27 stopini. ph wody 7.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2012, 20:10:12 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
kikusia2kasia
Zainteresowany
**

Bo nikt nie ma z nas tego, co mamy razem :)

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2012, 20:06:42 »

Wydaje mi się, że masz rację. U mnie ospa też zaczęła się właśnie wystąpieniem u ryb białych kropek na płetwach, a dopiero później na ciele

Uśmiech mową jest duszy, gdy słowa nie pomogą, uśmiech serce poruszy... Smiley
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2012, 20:19:47 »

jeśli to ospa w początkowym stadium to jak leczyć?? czy od razu stosować jakąś chemię czu podniesienie temp. do 28 stopni + silne natlenienie + tropical sanital z aloesem pomoże??

prosze o pomoc bo dopiero zacząłem przygodę z akwarium i naprawdę bardzo mnie wciągnęło bo po pracy nie robię prawie nic innego tylko siedzę i obserwuję akwa.

nie chciałby stracić swoich podopiecznych Sad

czy ktoś mi pomoże. poczytałem i mam pytanie czy mogę podnieść temp. do 32 stopni?? czy moje brzanki nie padną jeśli nie to jak dłygo utrzymywać tą temp??
bo ponoć Kulorzęsek ginie w ciągu kilku godzin w tej temp. bez chemii??
jak szybko podnosić temp.??

po prostu nie chcę stosować chemii bo ospa dopiero się rozwija

proszę o pomoc
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2012, 22:08:19 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
kikusia2kasia
Zainteresowany
**

Bo nikt nie ma z nas tego, co mamy razem :)

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2012, 21:22:08 »

mi wystarczyło zastosować preparat ichtio tropicala, za jakies 6 zł... mimo, ze ospa już była bardziej zaawansowana, w bardzo szybkim czasie ustąpiła... Smiley

Uśmiech mową jest duszy, gdy słowa nie pomogą, uśmiech serce poruszy... Smiley
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2012, 21:29:29 »

bardzo Ci dziękuję jutro po pracy podskoczę do akwarystycznego i kupię lek tylko co z temperaturą do tego czasu 28 stopni będzie ok.?? Smiley
kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2012, 18:35:04 »

tak bedzie ok ja wlasnie tak ja wyleczylem tylko wlaczylem jeszcze napowietrzanie 6 dni i po ospie nie bylo sladu
ale najlepiej jakbys zaloczyl jakies zdjecie
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2012, 20:47:16 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2012, 18:30:08 »

dzięki, ale ospa już wyleczona Cheesy na szczęście
zrobiłem tak:
podwyższyłem temperaturę do 29,5 stopnia (z 24 stopni w ciągu 2 dni) i napowietrzanie na max-a
następnego dnia po południu podmiana 1/3 wody (ponoć lek lepiej działa w świeżej wodzie) oraz ichtio zoolek (dawka jak na opakowaniu 2 krople na litr wody)
czekanie i trzeciego dnia (kropek już prawie nie było) ponownie ichtio (dawka jak wyżej) i  znowu czekanie ...
po tygodniu (dawno było już po kropkach na rybkach) zacząłem powoli obniżać temp. i podmiana 1/3 wody, ale nie wypłukałem filtra (okazało się że to chyba był błąd bo NO3 mi urosło i 1 sumatra zakończyła żywot). wczoraj znowu podmieniłem 1/3 wody i dłożyłem węgiel do akwa (na 4-5 dni) potem wyjmę i wleję bakterie.
a i dwa dni temu oddalem trochę rybek i dokupilem sumatrzańskich. teraz mam
9 x brzanka sumatrzańska
5 x brzanka różowa(mam trochę za małe akwa 63 litry, ale na razie wszystko jest ok i rosną jak na drożdżach) Smiley
5 x kirysek spiżowy
i więcej nic nie planuje (obsada zamknięta)
Ordon
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 01, 2012, 21:18:42 »

kurację na ospę trzeba robić dwa razy inaczej ospa ci wróci , poprostu za raz nie da się zniszczyć przetrwalników. 
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #8 : Maj 02, 2012, 13:28:33 »

już wiem że wróci bo wróciła Smiley
i znowu leczę
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 03, 2012, 19:52:42 »

tylko zrób to 2 razy bo pierwszy raz już się nie liczy ;-)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2012, 10:34:52 »

dzięki,
właśnie dzisiaj mam zamiar znowu podnienić wodę i wlać ichtio.
temperatura 31,5 stopnia (objawy już kilka dni temu ustąpiły tylko jeszcze czasami się ocieraja o rośliny), jeszcze z tydzień potrzymam powyżej 30 stopni to w sumie bedzie dwa tygodnie i dwie kuracje w odstepach tygodniowych.

myśllicie że przejdze na dobre?? Smiley
kecaj65
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 27, 2012, 22:28:50 »

Czy w czasie leczenia na ospę ryby karmić tak jak zwykle?
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #12 : Październik 05, 2012, 20:15:27 »

nie, karmić ale mniej, najczęściej na opakowaniach leków jest instrukcja jak przeprowadzić leczenie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: