Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « HQI - jak wysyoko musi wisieć nad wodą ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: HQI - jak wysyoko musi wisieć nad wodą ?  (Przeczytany 7221 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 16, 2011, 16:24:57 »

To jest oczywista oczywistość, że 1W/l nagrzeje wodę bardziej od 0,25W/l. Ale cały czas Ci próbuję wytłumaczyć, że nie zależy to od źródła światła, czy to HQI, czy liniowe świetlówki o podobnej mocy, będą grzać wodę podobnie.

Zresztą wcześniej miałem 70W/80l i eksperymentowałem z ustawieniem lampy. Jedyne co się zmieniało to zasięg światła i jego natężenie przy dnie, ale nie temperatura (bebechy lampy nie miały wpływu bo były dość daleko).

Skoro "po ludzku" sie nie dogadamy, to zapytam inaczej. Podaj mi jakieś wiarygodne zestawienie o sprawności różnych źródeł światła, z którego będzie wynikać, że żarnik HQI ma większe straty (ciepło to straty) od liniowej świetlówki. Uwierz na słowo, że mają podobne.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 16, 2011, 16:47:27 »

gdy wartościami świetlnymi zbliżymy się do wartości litrażu

Nie ma to nic wspólnego z zadanym przez autora pytaniem-On chce wstawić 3x150W na 900L zbiornik, czyli jak by nie liczyć 0,5W na litr brutto.

Co do nagrzewania wody od zwykłych rur-wiem z doświadczenia, że 6x36W T8 są w stanie podnieść temperaturę wody w zbiorniku 375L o 4-5'C przy 10 godzinnym trybie naświetlania (zaznaczam, że stateczniki miałem w szafce a nie w pokrywie, więc ciepło do wody oddawały tylko rury).
W przypadku świetlówek T5-4x80W w tym samym zbiorniku podnosi temperaturę o max 2-3'C.
Jeśli podwiesimy HQI zbliżonej mocy nad otwartym zbiornikiem to nawet jeśli grzeją bardziej, utrata ciepła wynikająca z braku pokrywy zrównoważy ewentualne przegrzanie, w które szczerze mówiąc nie wierzę-ale doświadczeń nie robiłem, więc nic stwierdzać nie chcę.
Dla porównania wspomnę tylko, że przy oświetleniu 15W na 25L brutto bez pokrywy nie stwierdziłem żadnego znaczącego wpływu światła na temperaturę w zbiorniku.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Maj 18, 2011, 21:42:47 »

Zgadzam się w 100% z ducze i vento. Teoretycznie żarnik HQI oddaje więcej ciepła do wody bo świeci w większym zakresie UVA i UVB itp i filtry tego nie wyłapują i po prostu podgrzewa wodę... Podkreślam - TEORETYCZNIE - bo sprawdziłem doświadczalnie i - fakt - taki żarnik bardzo mocno się grzeje, topi plastik i matę nad pokrywą, ale temperatura wody w 216l zbiorniku z 1 HQI 70W (5 cm od wody) nie zmnienia się )świecę jeszcze 2 x 18W + 2 x 55W (świetlówki) - ostatnio 2 x 18W + 1 x 55W (świetlówki) + 50W halogen 12V - raz mi pękł - nic się nie stało i świeci dalej - do dzisaj...

Bardziej boję się tu o pękanie żarnika i tego konsekwencje... lub jakieś inne niespodzianki - typu - niski żarnik = nitki... ja nie zauważyłem ubocznych konsekwencji używania HQI 70W 5 cm nad wodą... - lub 3 cm... nie chce mi się mierzyć - ale na jedno wychodzi.

Uboczny efekt świecenia nisko posadzonym halogenem 50W = spalone rośliny nawodne i te ciut pod wodą... - spalają się - temperatura ukierunkowanego halogena (zwykłego na 12V, ale 50W), zabija bezwzględnie wszystko do ok 2 cm pod wodę i wszystko co w zasięgu ok 3-5 cm obok - nad wodą.
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2011, 22:00:01 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 19, 2011, 00:07:17 »

Chciałeś zamontowac 3x150W ale masz już doświadczenie z 70 Watowymi  a jakby dac 4 lub 5-70 watówek (Baniak 250 cm umieszczając co 40 -50 cm) jednak te słabsze słabiej też grzeją wodę więc jeśli chcesz je powiesic nisko nad lustrem wody (lub wsadzic w pokrywę) to lepiej więcej słabszych niż tych bardziej grzejących wodę.
Niesłyszałem jeszcze o pękających żarnikach HQI, o halogenikach 12V czy 230 V tak u mnie strzelają (wywalając przy okazii korki) już od 3 lat w łazience i pod pokrywę raczej by ich nie wsadzał.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2011, 00:11:29 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 19, 2011, 08:07:00 »

U mnie wystrzeliły 2 żarniki 70W Venture Lighting. Po prostu rozrywało żarnik, szły w drobny mak. Ale były już dość wiekowe, a magnetyka (czy jak to nazwać) w lampie nie pierwszego gatunku. Szyba w lampie wytrzymała, więc i życie w akwa w żadnej mierze nie ucierpiało. Ale jak pytałem na forach, to raczej żarniki w ten sposób nie kończą żywota, przepalają się bez efektów specjalnych Smiley Czyli może po prostu statecznik mam lekko zwalony.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: