Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Stateczniki do świetlówek.  (Przeczytany 1149 razy)
skiro
Nowy
*

« : Sierpień 01, 2010, 15:19:40 »

Witam wszystkich.
Mógłby mnie ktoś oświecić  Shocked bo czytam o tych statecznikach na różnych forach. Myślałem, że statecznik to statecznik, a tu wychodzi, że mamy takie stateczniki i takie. Jaka jest między nimi różnica? W takim razie jakie są dobre do t8 bo mam ich aż 4, nie licząc 2razy 150w hqi.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 21:33:25 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2010, 15:50:49 »

Najpopularniejsze , ogólnie dostępne stateczniki do świetlówek to : elektroniczne i magnetyczne.
Aby podłączyć elektroniczny do świetlówki potrzebujesz  (oczywiście poza samym statecznikiem dedykowanym dla konkretnych świetlówek) oprawek bryzgoszczelnych z kablami i wtyczki do gniazdka z kablem - to wystarczy by zmontować podstawowe oświetlenie.

Do statecznika magnetycznego potrzebujesz dodatkowo dokupić starter.

Dodatkowo według informacji podawanych na allegro stateczniki elektroniczne są trwalsze (bardziej żywotne- czy też dłużej świetlówki na nich działają) -nie wiem czy to pewna informacja. Stateczniki magnetyczne są tańsze.

Tylko tyle wiem ja.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2010, 15:52:28 »

skiro
Popraw temat swojego postu bo wygląda to na działalność ucznia 2 klasy szkoły podstawowej.
"swietluweg"??

Sprawa prosta - jak napisała Lwica - do T8 masz magnetyczne a do T5 masz elektroniczne, które potrzebują starterów.
Świetlówki T8 są tansze i przynajmniej w teorii - gorsze.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: