Simonsiero77
Nowy

|
 |
« : Lipiec 30, 2010, 17:40:20 » |
|
Witam! Zastanawiam się nad wyborem fltra kubełkowego do mojego akwarium. W zasadzie upatrzyłem sobie już na Allegro dwa modele: Tetra EX700 i JBL Cristal Profi e900. Jakie są Wasze doświadczenia z tymi filtrami? Chodzi mi o awaryjność, skuteczność filtrowania, łatwość eksploatacji, itp.
Warto je kupić? Który z nich jest teoretycznie lepszy?
PS. I jeszcze jedno pytanie: JBL Cristal Profi E900 ma według opisów na aukcjach 40,5 cm wysokości. Jest to wysokość z zaworami czy bez nich? Moja szafka ma wnękę 45 cm wysokości i nie wiem czy ten filtr tam się zmieści...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 18:14:56 wysłane przez Simonsiero77 »
|
|
84 litry towarzyskie: 6 molinezji Black Molly, 7 Danio różowych, 2 Gurami marmurkowe (parka), 6 kirysków spiżowych, 1 Ancistrus Gold, 1 Glonojad Syjamski Gold
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 30, 2010, 19:21:27 » |
|
Przy e900 ważne byś kupił filtr nowy, z poprawionych serii. Na początku sprawiały problemy z głowicą. Ja co prawda kupiłem jeden z pierwszych ale serwis szybko mi wymienił na sprawny. Dziś to filtr-złoto. Nie słychać go, gdyby ustawić go na maks. to zrobi pralkę w akwarium, ma aż 4 koszyki na wkłady filtracyjne i wykonany jest z dobrych jakościowo plastików. Cena też zachęcająca. Niestety nie mam pod ręką miarki by zmierzyć filtr w mojej szafce, jak znajdę to napiszę ile dokladnie.
Co do ex700 się nie wypowiadam, nie używałem. Ale opinie o nim są dobre.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 30, 2010, 19:39:18 » |
|
Ja polecałbym filtr JBLa mam w domu e900 i sprawuje się świetnie... cichy i wydajny... tetry filtry miałem ale nie kubły i nie były pierwszej jakości... ich eydajność była słaba i zawsze trzeba było kupować z dużą górką czyli np akwa 200l to filtr od 300l tetry
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 30, 2010, 19:53:29 » |
|
Przy e900 ważne byś kupił filtr nowy, z poprawionych serii. Na początku sprawiały problemy z głowicą. Ja co prawda kupiłem jeden z pierwszych ale serwis szybko mi wymienił na sprawny.
Kupiłem tydzień temu e900 i e1500, oba wyprodukowane w Niemczech - to dobrze czy źle? Ps. Sorrki, że trochę nie na temat 
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 30, 2010, 20:43:53 » |
|
ja mam tetre 700-tke, jeśli zdecydowałbyś się na niego to musisz pamiętać, że jego słabą stroną są zawory na początku sporo nimi kręciłem i straciły szczelność - poszedł do gwarancji, dali nowe zawory obecnie używam ich tylko w przypadku czyszczenia raz na pół roku, poza tym jest ok, cicho i imho sprawnie. o jbl-u nie mam zdania - nie miałem tego filtra ale ponoć mają być lepsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Simonsiero77
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 31, 2010, 13:48:43 » |
|
Przeglądałem trochę stron internetowych i faktycznie filtry Tetry z serii EX są dość awaryjne. Głównie chodzi o nieszczelność i wycieki spod głowicy – nawet na Allegro można kupić całkiem sporo uszkodzonych (przeciekających) kubełków tej firmy, więc chyba wybiorę JBL Cristal Profi. Zastanawiam się tylko czy na Allegro sprzedają filtry nowe (tzn. pozbawione wad starszej wersji) czy też jakieś stare zapasy magazynowe… Wolałbym nie trafić na lipny egzemplarz. A jak wygląda sprawa, jeśli chodzi o wkłady do kubełków JBL? Oryginalne z tego co wiem są dość drogie. Używaliście jakichś zamienników lub zamienialiście wkłady gąbkowe na zupełnie inne, np. ceramikę? P.S. Agnus, będę Ci wdzięczny, jeśli zmierzysz i podasz mi całkowitą wysokość E900 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2010, 13:54:12 wysłane przez Simonsiero77 »
|
|
84 litry towarzyskie: 6 molinezji Black Molly, 7 Danio różowych, 2 Gurami marmurkowe (parka), 6 kirysków spiżowych, 1 Ancistrus Gold, 1 Glonojad Syjamski Gold
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 31, 2010, 14:00:16 » |
|
Ja kupiem nowe e900 za 225zl i jest z nim wszystko ok... właśnie z Allegro w filtrze zostawiłem jedną gąbkę tą pierwszą... reszta to ceramika i wkłady Filtusa cały filtr ma 42 cm wysokości
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Simonsiero77
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 31, 2010, 14:05:00 » |
|
42 cm wysokości? Mam szafkę z wnęką 45 cm, więc powinno być ok. Dziękuję za informację!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 31, 2010, 14:24:54 » |
|
42 cm wysokości? Mam szafkę z wnęką 45 cm, więc powinno być ok. Dziękuję za informację!
42 cm jest do końca plastykowych dysz... z wężami pokombinujesz i powinno być git
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 31, 2010, 18:54:24 » |
|
Simonsiero Kolega podał Ci już wysokość  Napiszę Ci tylko że w JBL nie ma problemu ze stosowaniem wkładów innych producentów o ile w postaci sypkiej można je umieścić w woreczku. Dwa koszyki mają wkłady gąbkowe wycięte po okręgu w środku. Środek można wyjąć i włożyć worek z jakim Ci się tam zamarzy wkładem. U mnie np. siedzi granulat anty fosforowy firmy SERA. Wkłady JBL zaś - oryginalne - są dostępne w dwóch rodzajach. Jako pełne wkłady do koszyków jak i tansze, pozbawione nowej gąbki-wypełnienia. Kupuj te tansze, przecież gąbkę i tak dostajesz w komplecie z filtrem a jest już z wyciętym, gotowym do wyjęcia środkiem. Zostaje w środku wnęka, w którą wsuwasz worek z wkładem. edit Odnośnie tematu czy nowy czy stary e900. Może to nie ma nic do rzeczy ale pierwotnie otrzymałem filtr z nadrukiem na głowicy "crist al profi" gdzie miedzy "crist" a "al" był odstęp. I był to filtr z tej felernej, pierwszej serii  Następny otrzymałem już bez tego typograficznego błędu w nadruku i sama głowica działa bezbłędnie. Nie wiem czy ma to związek ale piszę bo może tak być..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2010, 19:00:07 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 31, 2010, 19:28:05 » |
|
Bierz e900, miałem go - jest swietny. Teraz mam Tetre ex700 i wstawiłem ją w Allegro. Kupuję spowrotem JBL e900
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Simonsiero77
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 01, 2010, 09:17:06 » |
|
Dziękuję za pomoc, właśnie kupiłem Cristal Profi e900. Mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawował. Jak już go dostanę i podłączę, to oczywiście podzielę się moimi wnioskami na temat tego urządzenia. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|