Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z glonami...  (Przeczytany 1499 razy)
klasyka
Bywalec

« : Czerwiec 13, 2010, 18:54:42 »

Witam
mam problem z glonami   po restarcie ma juz ponad miesiac
dlugo bylo wszystko ok   ale pojawily sie glony roznego typu  nie wiem czemu

oswietlenie : 2x18w t8   1x14w  t5  ( swiecenie od 9 do 21)
temp 25*C
filtr kubelkowy
obsada:
20 neonow
xxx gupiki
7 razbory klinowe

nie wiem w czym tkwi problem

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2010, 18:57:55 »

wymieniałeś w międzyczasie świetlówki? Niekiedy to jest przyczyną nagłego "ataku" glonów.

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2010, 19:02:43 »

Problem może tkwić w wodzie. Podaj jej parametry. Jaki litraż.. Najpierw sprawdza się rzeczy oczywiste, potem wróży Wink

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2010, 19:18:30 »

świetlówki były już używane co do testów to nie  mam
akwarium proste  130 litrow

aktualnie  130 , 63
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2010, 11:50:02 »

Stawiam na za mało roślin, za dużo sypanego jedzenia...

Ostatnio jestem ogromnym zwolennikiem tworzenia akwariów (a pomagam zakładać również znajomym), które mają w sobie aspekty małego wycinka natury (niekocznienie biotopu).

Doskonale się sprawdza rozwiązanie, gdzie w jednym zbiorniku funkcjonują krwetki (małe i duże), raczki, ślimaki duże (np. ampularie), ślimaki małe - świderki, rośliny pływające w toni/po powierzchni (szybko rosną) i oprócz tego ryby.

I consider myself as a one fish wolf pack
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2010, 05:45:37 »

Moze masz racje  sypie dosc dużo jedzenia ze wzgledu na duza ilosc ryb i przewaznie nic nie zostaje

aktualnie  130 , 63
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 15, 2010, 11:54:44 »

Jeść jedzą, a potem wydalają Smiley Normalna sprawa, ale przy takim stanie rzeczy trzeba podciągać równowagę sporą ilością roślin (wykorzystujacych związku azotu) oraz obsada, która jeszcze przerabia detrutur - ślimaki, krewetki...

I consider myself as a one fish wolf pack
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 15, 2010, 18:29:24 »

Detrytus Wink ale to chyba literówka.
Jaki masz kubełek? chodzi o wydajność i jakie akwarium w sensie ilości roślin (% podłoża np.)? no i najważniejsze jakie to są glony? Podajesz CO2? jeśli tak to jaką metodą? ile masz krewetek itp?
Prowadziłem walkę z 3 glonami i wygrałem. Wszystko sobie zanotowałem i mam spore umiejętności na przyszłość Wink żeby sytuacja się nie powtórzyła Wink

EDIT
ważne jakie masz też wkłady w filtrze? jak często czyścisz i czy masz prefiltr?  
Wszędzie ludzie piszą, że od nadmiaru azotu rosną glony. Zgodzę się z tym, ale niestety nie od NO2 ani NO3 (te związki pierwsze przychodzą na myśl) tylko przede wszystkim NH4+ Gdzie już o tym się nie wspomina lub rzadko Wink Dodatkowo związki typu DOC
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 18:34:56 wysłane przez Thedevil » Zapisane

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
zybi
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 15, 2010, 19:54:22 »

mam ten sam problem z glonami, po restarcie (zbiornik chodzi 3 tydzień) zaczęły pojawiać się glony, ale się tym nie przejmuję to normalne jeśli zbiornik dojrzewa. Każdy zakątek natury musi przejść różne fazy. Ja zamierzam czekać cierpliwie - glony same ustąpią jak się akwa ustabilizuje Smiley - przynajmniej tak miałem wcześniej Smiley Życzę powodzenia i cierpliwości Smiley
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 19, 2010, 19:10:29 »

Też miałem problem z glonami, obrosły niemal wszystko. Przyszedł czas upałów, woda miała ponad +/- 35*C i glony momentalnie znikły.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: