Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « brzanki-porażenie nerwowe???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: brzanki-porażenie nerwowe???  (Przeczytany 1368 razy)
jakku
Nowy
*

« : Maj 25, 2010, 02:36:01 »

Witam. Parę miesięcy temu wpuściłem do 120l. pięć brzanek. Jedna od razu zaczęła się zachowywać dziwnie. Nie tyle pływała co dryfowała. Z czasem zaczęła się wyginać w jedną stronę i po pewnym czasie już tak jej zostało. Obecnie jest tak powyginana, że jakkolwiek by się nie strała pływać kręci się biedna juz tylko wokoło. Ze wzrokiem też ma problemy. Trafienie w karmę to rzadkość. Właścwie to nie wiem czym ona się odżywia, bo już od dawna nie widziałem, aby jej udało się coś zjeść. Początkowo myślałem, że ta jedna udała mi się taka chora, że nie zauważyłem kupując ją, że coś nie tak. Ale dni temu kilka kolejna z brzanek zaczęła się upodabniać do tej chorej i tp w bardzo szybkim tempie.
Parametry wody w zbioniku to: No3-10, No2-0, Gh-8, Kh-3, Ph-7.6, Cl2-0.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2010, 07:09:08 »

Zrobiłeś błąd. Przy pierwszych objawach należało odizolować chorą rybę. Zrób to teraz. Jeśli nie uda Ci się zdiagnozować choroby to proponowałbym uśmiercić ryby - aby skrócić ich cierpienia. Na pewno odseparuj ryby z objawami do innego zbiornika i poczytaj listy chorób i porównaj objawy. Diagnoza to podstawa.

jakku
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2010, 07:39:42 »

Rozeznając temat gdzieś w niecie znalazłem opis podobneie chorych brzanek z wytłumaczeniem, że jest to powikłanie w wyniku zatrucia się ryby odchodami, które zdarza się w przypadku małych i zatłoczonych akwariów. U mie raczej to nie powinno byc przyczyną. 120 l, paramertry wody może nie idealne, ale do zaakceptowania. Obsada to 5 brzanek, 2 kosiarki, 9 neonek i jeden mały glonojad. Nic więcej o tak chorujących rybach nie udało mi się znaleźć.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: