klocha
Nowy

|
 |
« : Maj 17, 2010, 21:18:31 » |
|
Witam, Od jakiegoś czasu w wodzie pojawiły mi sie jakies biale mikro paprochy i jest ich mnóstwo, posiadam filtr kubelkowy hw-302 ktory pracuje przez caly dzien, a woda caly czas jest zabrudzona. Dodatkowo podmieniam raz w tygodniu wode i odmulam dno, ostatnio dodawalem tez srodki na metna wode i nic. Skad to sie bierze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2010, 00:03:33 » |
|
Miałem podobnie, też przy filtrze zewnętrznym. Przeczekałem temat i paprochy znikły same. Myślę że nie ma się czym przejmować. ew. przeczyść mechaniczne gąbki w filtrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klocha
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2010, 09:15:01 » |
|
Filtr juz tez czyscilem ale poprawy nie bylo, gdzies na forum przeczytalem też żeby lepiej nie czyscic filtra bo moze to pogorszyc sytuacje. Ogolnie czytalem juz duzo watków na ten temat ale nigdzie nie było 100 procentowej rady :/ Wie ktoś chociaz skad to sie bierze? Czy to jakieś szczatki roślin, bakteri, a może z bimbrowni wlatują jakies śmieci? Gdybym wiedział co jest tego przyczyna to bym mogl jakos to wyeliminować. A co z dodatkowym sprzetem na takie rzeczy? Widzialem taki specialny odkurzacz/odmulacz na baterie albo jakis filtr wewnetrzny dobry, tylko czy to bedzie mialo sens skoro kubełek nie daje rady to chyba tym bardziej inny sprzet?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
picekwyspa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2010, 09:29:06 » |
|
Ile czasu ma już akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klocha
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2010, 13:06:49 » |
|
8 miesiecy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2010, 19:28:35 » |
|
To pewnie pierwotniaki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
klocha
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2010, 20:08:04 » |
|
tez tak myślałem ale jak sie przyjrzę to one sa roznych kształtow i rozmiarow wiec raczej chyba to nie to....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 19, 2010, 03:17:16 » |
|
Też to mam. To raczej nie pierwotniaki, bo katowałem je UV 18W przez dlugi czas i nie ustąpiły. Radzę sobie z tym filtrując (turbo 750) przez wate filtracyjną mocno upchaną. Do kubła można podpiąć też filtr narurowy i wkład od 1 do 20 mikronów (sznurkowy). Tyle, że to sie szybko zapycha - ze 2 tygodnie i wklad do wymiany. Sprawdza się to świetnie, woda kryształ.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroe
Zainteresowany

Nie jestem najleprzy
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 19, 2010, 09:45:51 » |
|
rodia ma rację wata wata i jeszcze raz wata (mi pomogło  )
|
|
|
|
|
|
Precz ze sztucznotą w akwarium !!! (nie lubie np.statków i gupich zamków)
|
|
|
Topielec
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 19, 2010, 12:25:29 » |
|
Brak typowej filtracji mechanicznej, lub za słaba jej efektywność. Nie wiem jakie wkłady masz w kuble, ale poświęciłbym go jedynie wkładom dedykowanym do filtracji biologicznej, a na wlot (rura ssąca) założył prefiltr z gąbki. Jeśli jesteś zdesperowany to głowica odpowiedniej wielkości z gąbką w 100% załatwi sprawę. Takie paprochy często są efektem odrywania się osadu, który gromadzi się na ściankach węży kubełka, a gdy nie ma filtracji mechanicznej, to one sobie tak krążą w obiegu i nic ich skutecznie nie wyłapuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klocha
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 19, 2010, 21:23:23 » |
|
Ok dziekuje za podpowiedz. W filtrze mam zeolit,wegiel aktywny i ceramike, kazde jest odgrodzone takim filcem, ktory według mnie nie powienien przepuszczac zadnych paprochow... Sprobuje jeszcze pokombinowac z tymi wkladami lub dodatkowym filtrem wewnetrznym....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 20, 2010, 11:24:56 » |
|
Może OT ale zapytam, po co Ci węgiel aktywny w filtrze? Odciągasz jakieś medykamenty z wody? Radziłbym Ci ten węgiel zamienić na ceramikę lub gąbkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroe
Zainteresowany

Nie jestem najleprzy
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 20, 2010, 12:33:11 » |
|
lepiej gąbke
|
|
|
|
|
|
Precz ze sztucznotą w akwarium !!! (nie lubie np.statków i gupich zamków)
|
|
|
|