Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: szewo - 315l  (Przeczytany 4440 razy)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 28, 2010, 06:37:07 »

Fajny zbiorniczek ja wcale nie uważam że jest on cukierkowy panuje w nim zieleń z odrobiną czerni korzeni i czerwieni paletek ale coś się nie zgadza z litrażem wg matematyki prosopadłościan o tych wymiarach 145x63x40 ma 365l a nie 315l wiem że może się czepiam ale jakoś tak zauważyłem w sumie wysoki baniak długi więc na 315l mi nie wyglądał.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 28, 2010, 08:26:31 »

Fajny zbiornik, fajne możliwości.
Zastanawiam się tylko dlaczego większość akwarystów (przynajmniej na tym forum) trzyma palety w zbiornikach roślinnych.
Chyba wszyscy zapatrzyli się na zbiornik Sebastiana.
Za bardzo wszystko poukładałeś, natura jest troszkę bardziej dzika

Może dlatego że zbiorniki roślinne są najbardziej popularne i 90 % akwarystów posiada je w swoich domach przy czym 70 % pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy że środowisko naturalne tak nie wygląda.

Za bardzo wszystko poukładałeś, natura jest troszkę bardziej dzika

Natura wygląda zupełnie inaczej , przy najmniej ta natura w której żyją Paletki i nie chodzi tu o układanie tylko ogólnie o to co się w tym zbiorniku znajduje bo na pewno roślin które są w tym baniaku w Amazonce nie znajdziemy.

Ale tak czy siak zbiornik jest bardzo ładny.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 28, 2010, 13:47:45 »

Natura wygląda zupełnie inaczej , przy najmniej ta natura w której żyją Paletki i nie chodzi tu o układanie tylko ogólnie o to co się w tym zbiorniku znajduje bo na pewno roślin które są w tym baniaku w Amazonce nie znajdziemy.
Przede wszystkim istnieje bardzo niewiele zagęszczonych wód w stopniu takim jak mają niektórzy ludzie w akwarium.
Generalnie, roślinne baniaki mnie nie pasują.
Raz, że są takie "ładne", że aż nie naturalne.
Dwa - pierwszy akapit Smiley
Oczywiście, pewne sposoby prowadzenia zbiornika typu odpowiednie rozmieszczenie roślin, odpowiedni dobór roślin itp. powodują, że pewne roślinne baniaki sam uznaje za ładne. Przez to mój pierwszy baniak był roślinny Smiley Napatrzyłem się na zbiorniki Sebastiana czy Emi i sam chciałem taki mieć. Po czasie stwierdziłem jednak, że to nie to.
Z osób odwiedzających to forum bardzo niewiele ludzi ma "zielony" baniak który by mnie zauroczył.
Może jeszcze Rodia.
Za to niewiele jest zbiorników biotopowych, oddających naturalne piękną rzek czy jezior.
A jeśli o tym mowa, Dwight, co z Twoim zbiornikiem?
Nie piszesz nic w swoim wątku, na PW nie odpisujesz. Pochwal sie co z manacapuru...
Pozdrawiam.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 28, 2010, 14:43:27 »

A jeśli o tym mowa, Dwight, co z Twoim zbiornikiem?
Nie piszesz nic w swoim wątku, na PW nie odpisujesz. Pochwal sie co z manacapuru...
Pozdrawiam.

Ze zbiornikiem bardzo dobrze , Manacapuru bardzo urosły i pięknie się wybarwiły .
W swoim wątku już nie mam po co pisać , oprócz tego że ryby urosły nic się w zbiorniku nie zmieniło do tego nie chce mis ie za bardzo wklejać nowych zdjęć.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 14:45:18 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
szewo
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 28, 2010, 19:27:50 »

coś się nie zgadza z litrażem wg matematyki prosopadłościan o tych wymiarach 145x63x40 ma 365l a nie 315l wiem że może się czepiam ale jakoś tak zauważyłem w sumie wysoki baniak długi więc na 315l mi nie wyglądał.

Tak - różnica w wartościach netto/brutto. Podałem wymiary zewnętrzne i faktyczną pojemność zbiornika.

Zastanawiam się tylko dlaczego większość akwarystów (przynajmniej na tym forum) trzyma palety w zbiornikach roślinnych.
[...]
Uważaj na lampe UV, nie stosuj jej zbyt często - ale pewnie to wiesz.

Akwarium jest roślinne - taka decyzja głównie użytkowa/dekoracyjna. Zbiornik jest w bezpośrednim sąsiedztwie panelu LCD, a w sumie innej roślinności w domu nie ma.... Smiley
Zbiornik jest wmurowany (jak widać na zdjęciach), więc starałem się przewidzieć infrastrukturę możliwie solidnie - nie ma miejsca na poprawki w środku salonu Smiley
Lampa UV jest przygotowna "na wszelki wypadek". Zasadniczo nie stosuję, ale urządzenie jest w gotowości na wypadek ewentualnych problemów - oby nigdy nie nadeszły.

szewo
i moje akwarium
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: