Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neonki  (Przeczytany 2853 razy)
punisher155
Zainteresowany
**

gg: 6162948

« : Marzec 07, 2010, 08:26:51 »

Moje neonki czerwone nie chcą jeść jedzenia które im daje. Wczoraj jak wróciłem do domu znalazłem jednego martwego neonka a dzisiaj jeden neonek leżał na żwirku i tylko co jakiś czas lekko podskakiwał więc przeniosłem go do innego akwarium. Neonki były wpuszczone w piątek, wszystkie parametry wody były ok. Może to być jakaś choroba przywleczona ze sklepu?
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2010, 08:30:45 »

Moje neonki czerwone nie chcą jeść jedzenia które im daje. Wczoraj jak wróciłem do domu znalazłem jednego martwego neonka a dzisiaj jeden neonek leżał na żwirku i tylko co jakiś czas lekko podskakiwał więc przeniosłem go do innego akwarium. Neonki były wpuszczone w piątek, wszystkie parametry wody były ok. Może to być jakaś choroba przywleczona ze sklepu?

może ale nie musi,jak nie chcą jeść i padają z głodu to kup inny rodzaj pokarmu.
Powiedz więcej o swym akwenie,to że parametry były ok nie oznacza ż coś tam się nie dzieje...e

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
punisher155
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2010, 09:04:04 »

Mam akwarium 112l, filtr TetraTec IN 1000 plus grzałka HAILEA 100W temperatura 25 stopni, korzeń ze sklepu zoologicznego, cztery kamienie nie wydzielające żadnych substancji. Rybki teraz troszkę zaczęły jeść ale jeden neonek pływa ciągle przy powierzchni wody z dala od innych
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2010, 09:06:59 »

Neonek może jest za jakiegoś powodu odrzucony przez stado. Aha black75 rybki mogą nie jeść 2 tygodnie, więc po 2 dniach nie zdechną z głodu.
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2010, 09:09:40 »

Mam akwarium 112l, filtr TetraTec IN 1000 plus grzałka HAILEA 100W temperatura 25 stopni, korzeń ze sklepu zoologicznego, cztery kamienie nie wydzielające żadnych substancji. Rybki teraz troszkę zaczęły jeść ale jeden neonek pływa ciągle przy powierzchni wody z dala od innych

różnie tu może być,na razie patrz czy nie ma innych objaw.To ze pływa sam nic jeszcze nie znaczy.
U mnie tez czasem jakieś osobniki odłączają się od ławicy.
Nawet jeden kirysek ma pozostałe gdzieś i prowadzi tryb samotnika.

p/s z tym jedzeniem  Hubikopter to napisałem tak bo nie wiem ile czasu one nie chcą przyjmować pokarmu  Grin
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 09:12:19 wysłane przez black75 » Zapisane

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2010, 09:48:07 »

Podales ze parametry w normie - podaj jakie.
W jaki sposob aklimatyzowales neonki ?
Padanie kilku sztuk w kilka dni po wpuszczeniu to jest jeszcze "normalne", nie trzeba panikowac.
Jaka masz obsade poza tym ?
Domyslam sie ze jest to swieze akwarium... ile czasu dojrzewalo ?
Ten filtr w jakikolwiek sposob napowietrza wode?

punisher155
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2010, 10:01:00 »

pH mam 7,1. Akwarium stało 1 tydzień i dwa dni przed kupieniem rybek kiedy dawałem filtr nowy do środka dałem do filtra kultury bakterii nitryfikacyjnych Tetra Bactozym. Filtr napowietrza wode. Wywołuje ruch wody i jeszcze ma napowietrzanie za pomocą systemu Venturiego
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #7 : Marzec 07, 2010, 10:03:38 »

Ja jedna rybke nie karmilem przez 3 tygodnie, i zyje. Nie karmilem bo nie mialem jedzenia, bo sklep byl remontowany, i byl zamkniety przez 3 miesiace.  Akwarium powinno stac minimum 3 tygodnie! Grin A jestem ciekawy czy te rybki mogby by miec tasiemca, lub jakiegos innego pasozyta.  Huh

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 07, 2010, 10:09:20 »

Odnośnie gotowych kultur bakterii takich jak tetra bactozyn, czy chociażby sera nitrivec jestem sceptyczny, one dojrzewania akwarium nie zastąpią, mogą jedynie wspomóc ten proces.
Podejrzewałbym zatrucie amoniakiem, ewntualnie azotanami lub azotynami.
A posta powyżej nie komentuje. Każdy widzi.
punisher155
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2010, 10:11:40 »

Zaraz sprawdzę amoniak, azotyny i azotany. W piątek przed wpuszczeniem ryb wszystkie parametry były na dobrym poziomie
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 07, 2010, 13:32:55 »

Zaraz sprawdzę amoniak, azotyny i azotany. W piątek przed wpuszczeniem ryb wszystkie parametry były na dobrym poziomie

przed wpuszczeniem ryb powinienes przeczytac o cyklu azotowym, to taka postawia.

kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 09, 2010, 18:24:29 »

moje tez kiedys tak robily ten jeden ktory plywal sam zdychal potem jak juz zaowazylem ze plywa sam to od razu go odlawialem z 15 neonkow przezylo 6 i zyja do dzisiaj
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: